Avohoidon parantuneista hoito- ja kuntoutusmahdollisuuksista huolimatta osa vaikeimmin oireilevista henkilöistä voi tarvita tuekseen pitkiäkin aikoja sairaalan turvallista ympäristöä. Akuutti psykoosi saattaa myös vaatia sairaalahoitoa. Varsinkin jos potilas on itsetuhoinen tai hänen käyttäytymistään ohjaavat voimakkaat aistiharhat ja harhaluulot.
Lääkäri voi lähettää potilaan sairaalaan tavallisella lähetteellä, jos hän ymmärtää hoidon tarpeensa ja on halukas hoitoon. Lääkäri voi myös määrätä potilaan sairaalaan tarkkailulähetteellä tahdonvastaisen hoidon tarpeen arviointiin. Näin toimitaan silloin, kun sairastunut ei itse tunne olevansa sairas ja kieltäytyy lähtemästä vapaaehtoisesti sairaalaan. Tällainen pakkohoitoon toimittaminen on sekä omaisille että lääkärille joskus hyvin hankala päätös. Pakkohoitopäätös puretaan aina kun siihen ei ole enää perusteita. Oikea-aikainen hoito voi säästää kuitenkin monelta mieliharmilta, vaikka se ei juuri sillä hetkellä tunnu hyvältä.
Tahdosta riippumattomaan hoitoon voidaan ottaa vain silloin, kun henkilö sairautensa takia tarvitsee välitöntä hoitoa tai on erityisen vahingollinen itselleen tai muille, eikä häntä voi hoitaa muulla tavoin.