Miten saamme skitsofreniaa sairastavan nuoren hoitoon?

Hei. Vuonna 1985 syntyneellä kummityttärelläni on jo vuosien ajan ollut harhoja eri asteisina. Kutsun tässä häntä Hertaksi. Hertta itsepintaisesti uskoo ja kokee, että hänen elämäänsä seurataan kaikin mahdollisin ja mahdottomin tavoin, ja että hänen elämästään puhutaan mm. radio-ohjelmissa, lehdissä, sarjakuvissa, Internetin keskustelupalstoilla jne.

Perhe ja isovanhemmat ovat yrittäneet saada Herttaa hakeutumaan hoitoon ja ovat valmiita menemään saattajiksi, mutta vastustus ja usko omiin harhaisiin havaintoihin on ollut liian vahvaa. Lisäksi rauhallisemmat jaksot ovat antaneet väärää uskoa paremmasta tulevaisuudesta. Toisaalta tyttö on kouluttautunut hyvin arvosanoin ammattiin ja on toistaiseksi pystynyt olemaan työelämässä.

Huoli Hertan tulevaisuudesta on läheisillä suuri. Koska Hertta ei toistaiseksi ole osoittanut merkkejä vaarasta sen enempää itseään kuin muitakaan kohtaan, ei pakkohoitoon saattaminen ole tullut kyseeseen. Miten ihmeessä voisimme häntä parhaiten auttaa?

 

Hyvä kysyjä,

Kummityttärelläsi vaikuttaa olevan selviä psykoosioireita ja toisaalta hän taitaa olla aika älykäs ja hänellä on hyvä koulutustausta, jotka auttavat pärjäämään varsin hyvin ja varsin pitkälle. Nyt jäi vain selvittämättä, että käyttääkö kummitytär huumeita, koska jotkut huumeet saattavat aiheuttaa herkille yksilöille psykoosioireita ja voivatpa laukaista skitsofrenian. Ellei ole ollut huumeiden käyttöä, on kyseessä todennäköisesti psykoosisairaus ja tässä tapauksessa viitteitä paranoidiseen skitsofreniaan on kyllä.

Aiemmissa kysymyksissä sivuttiin noita kognitioita ja se onkin hyvin vaikeaa saada asianomainen hoidon piiriin, jos ei koe olevansa sairas. Kuitenkin asianomainen voi kärsiä joistakin oireista, esim. unettomuudesta tai pelkotiloista ja niihin voi suositella hakemaan apua. Asiaa auttaisi kovasti, jos pääsee mukaan vastaanotolle tai joku lähiomainen mukaan.  Psykoosilääkehoito olisi paikallaan ja voisi sopia, että yhteistyössä kokeillaan lääkettä vaikka vuosi tai ½ vuotta ja katsotaan auttaako se. Lääkkeisiin liittyy usein pelkoja, että ne vievät oman ajattelukyvyn tai tuhoavat aivoja. Tosiasiassa skitsofrenia on sairaus, joka tuhoaa aivoja hitaasti ja lääkehoito voi sitä kehitystä jarruttaa tai pysäyttää. Jos asianomainen menee lääkäriin, mutta ei halua omaisia mukaan, sitten pitäisi etukäteen valistaa lääkäriä, joka tapaa potilaan. Jos ei aiheuta itselleen vaaraa tai ympäristölle, ei ole olemassa kainoja saada hoidon piiriin vastoin omaa tahtoa, huolimatta siitä, että voisi taantua oireidensa kanssa.

 

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

«Takaisin