Miten saisimme äidin ottamaan lääkkeet?

Hei. Äitini on 64-vuotias, ja hänen on todettu sairastavan dementiaa. Sen kanssa isä jotenkin pärjää. Mutta kun äidillä on myös harhaluuloja. Hän uskoo, että isällä on toinen nainen, mikä ei ole totta. Hän luulee, että he yhdessä yrittävät myrkyttää hänet yöllä panemalla jonkinlaisia myrkkykapseleita alapäähän. Ja kaikki nämä teot tehdään aina, kun hän nukkuu. Hän kuulee myös, kun he yöllä saunovat ja juhlivat jne.

Joskus äidillä on hyviä hetkiä ja hän jopa yrittää tehdä ruokaa ja siivoaa, mutta melkein aina hän vain makaa sängyssä. Äidille on määrätty dementia- ja skitsofrenialääkkeitä, mutta skitsofrenialääkkeitä hän ei ota. En tiedä, kuinka kauan isä tai äiti jaksaa. Miten saisimme äidin ottamaan lääkkeet?

Äiti ei pärjäisi enää yksin. Hän ei osaa kirjoittaa edes omaa nimeä. Luulisin, että jos skitsofrenian saisi lievemmäksi, niin dementia vähäsen paranisi. Siis mitä voisi tehdä? Kiitos paljon, jos voit vastata.

 

Hyvä kysyjä,

Dementiassa skitsofrenialääkkeet eivät ole ensisijaisia, vaan dementiaan tarkoitetut lääkkeet. Joskus joudutaan lyhyitä aikoja käyttämään psykoosilääkkeitä, mutta mielellään vain tiettyjä lääkkeitä, joista on näyttöä, ja aika pieniä määriä sekä rajatun ajan.  Dementia on etenevä sairaus ja hoito pitäisi nykykäsityksen mukaan aloittaa varsin varhaisessa vaiheessa. Omaisille tilanne on raskas, koska läheinen muuttuu vieraaksi omassa kodissaan ja oireet vaikeuttavat arkea yhä enemmän ajan kuluessa, mutta välillä voi olla pitkiäkin seesteisiä hetkiä.  Saattaa olla, että  on sekä skitsofrenia että dementia yhtä aikaa, mutta se ei ole kovin tavallista.

Dementian yhteydessä harhaluulot ovat tavanomaisia, eikä kyse ole kuitenkaan skitsofreniasta. Kannattaisi lähteä neurologin vastaanotolle ja joku lähiomainen mukaan, joka voisi kertoa, mitä se arki on kodissa ja kaikki oireet sekä missä asianomainen tarvitsee apua ja missä selviytyy. Lääkehoidon suunnittelussa se auttaa paljon ja tieto siitä, että meneekö lääkkeet perille.


Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

«Takaisin