Olenko skitsofreenikko?

Olenko skitsofreenikko? Olen lukenut paljon artikkeleja ja tietosivuja. Olen myös katsonut oirelistauksia ja minusta minulla on oireita, mutta vähäisiä. Saan erilaisia pelko-, raivo-, ja itkukohtauksia. Pelkään ihmisiä, mutta en kaikkia. Olen hyvin epäsosiaalinen ja yksinäinen. Olen tehnyt skitsofreniatestejä netissä, ja niiden mukaan minulla on taipumusta skitsofreniaan. Olen kylläkin vasta 13-vuotias, joten en ole varma sairaudesta. Suvussa sitä ei ole.

 

Hyvä kysyjä,

Väestössä keskimäärin yksi sadasta sairastuu skitsofreniaan. Se on aika paljon, eli vuodessa noin 50 000 ihmistä. Yleensä riski sairastua on suurempi, jos jompikumpi vanhemmista sairastaa skitsofreniaa tai molemmat. Yleisimmin sairastutaan aikuisuuden kynnyksellä. Nuorella ihmisellä voi olla monenlaisia oireita tai pelkoja, jotka eivät ole suinkaan merkki skitsofreniasta. Valitettavasti ei ole kovin luotettavia yksittäisiä testejä, joilla voitaisiin arvioida riskiä sairastua skitsofreniaan. Nuorilla ihmisillä voi olla monenlaisia pelkoja ja huolia, joka enemmän liittyvät siihen ikäkauteen ja kasvuun aikuiseksi. Elämä ei ole aina niin yksinkertaista ja helppoa, varsinkaan nuorille.

Tunne-elämä saattaa aiheuttaa monelle huolta ja haittaa. Ahdistushäiriöt voivat aiheuttaa myös monenlaisia oireita, niin fyysisiä kuin psyykkisiä ja voipa tulla pelkotiloja, että on tulossa hulluksi. Nuorilla tuo rajan veto sairauden tai oireiden välillä on paljon vaikeampaa kuin aikuisilla, koska nuoruudessa normaalin määritelmä on paljon laveampi. Kun nuo asiat sinua huolestuttavat, niin ota selville, missä teidän kunnassa on nuorisopsykiatrian poliklinikka ja hakeudu sinne keskustelemaan. Uskon, että saat varsin hyvää apua ja tukea itsellesi sieltä. Kirjoittamasi perusteella ei voi tehdä mitään päätelmää, että oletko taipuvainen johonkin sairauteen, puhumattakaan, että sinulla olisi joku sairaus tai oireyhtymä.


Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

«Takaisin