Huoli skitsofrenian periytymisestä

Hei! Haluaisin tietää taudin periytyvyydestä. Olen huolissani, sillä isäni joka sairastaa skitsofreniaa, on sairastanut sitä aivan varhaislapsuudestani asti. Luulen myös, että isäni veli on sairastanut skitsofreniaa, mutta tämä ei ole täysin varmaa. Vanhempani erosivat, kun olin pieni, ja olen asunut äitini kanssa siitä lähtien, nyt tosin asun jo omillani. Isäni asuu ryhmäkodissa ja aina välissä hän joutuu laitosjaksolle, koska menee "huonompaan" kuntoon.

Olen opiskellut itselleni ammatin ammattilukiossa, ja nyt opiskelen viimeistä vuotta ammattikorkeassa. Itse en tunnista itsessäni mitään oireita, eikä kukaan läheiseni ole minulle vihjannut, että minulla oireita olisi. Olen 24-vuotias, opiskelen sosiaali- ja terveysalalla, omasta mielestäni olen menestynyt opiskeluissani ja työelämässä kohtalaisen hyvin, elän avoliitossa poikaystäväni kanssa, ja omasta mielestäni asiani ovat melko lailla kunnossa. Kuitenkin isäni skitsofrenia vaivaa minua, etenkin se, kuinka suurella todennäköisyydellä tauti puhkeaa joskus minullekin.

Hyvä kysyjä,

On toisaalta ymmärrettävää, että ihminen pelkää sellaista, mistä ei varmuudella tiedä, ja mikäli se mielikuvan tasolla voi uhata omaa hyvinvointia. Olet kuitenkin jo siinä vaiheessa, että jopa todennäköisyys alkaa huveta olemattomiin pelkosi suhteen. Skitsofreniaan kyllä liittyy tietty perinnöllinen komponentti ja se on suurin, jos molemmilla vanhemmilla on skitsofrenia, silloinkaan se ei ole automaatio, että lapsi sairastuu ollenkaan tai jos sairastuu, ei se välttämättä ole skitsofrenia. Teoreettinen mahdollisuus pienene e ennestään, jos vain toisella vanhemmalla on tauti, tai kauempana suvussa. Ihmiskunnassa skitsofreniaa esiintyy noin yhdellä sadasta. Identtisistä kaksosistakin sairastuu vain noin 50 % vaikka molemmilla vanhemmilla olisi tauti. Murrosikä ja nuoruus on sairastumisen kannalta riskialteinta aikaa.

Pelkkä perinnöllisyys ei suoraan ratkaise sairastumista ja onkin todennäköistä, että monella on korjaavia prosesseja pienentämässä perinnöllisyyden taakkaa ja tarvitaan myös ympäristövaikutteita. Toisaalta voi olla ympäristössä niin paljon suojaavia tekijöitä, että sekin auttaa. On siis äärimmäisen epätodennäköistä, että enää koskaan sairastuisit skitsofreniaan. Mikään ei tuossa kertomassasi puolla sitä, että kannattaisi pelätä sairastumista. Lienee todennäköisempää voittaa jo lotossa.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

 

«Takaisin