Mitä voimme tehdä auttaaksemme isäämme?

25.02.2014

Mitä voin tehdä, jos en tiedä, minkä diagnoosin läheiseni on aikoinaan saanut? Uskon sen olevan skitsofrenia, koska hänellä on ollut vahvoja harha luuloja. Hän on ilmeisesti saanut jonkinmoista hoitoa, koska hän pystyi ainakin minun silmissäni elämään suhteellisen normaalia elämää, ja hän oli ns. normaali, mutta nyt yhtäkkiä noin kuukausi sitten harhat ovat taas alkaneet. En tiedä, keneen ottaa yhteyttä, koska itse henkilö uskoo, että hänellä on kaikki hyvin, vaikka siskoni kanssa olemme eri mieltä! Emme tiedä hänen lääkäriään tms. Keneen voimme olla yhteydessä? Mitä voimme tehdä auttaaksemme isäämme?

Hyvä kysyjä

Terveystiedot kuuluvat potilassalaisuuden piiriin ja niitä ei anneta edes omaisille, ilman asianomaisen kirjallista lupaa. Sen sijaan omaiset voivat olla yhteydessä hoitopaikkaan ja antaa taustatietoja. Siinä on hyvä varautua siihen, että tarvittaessa potilaalle voidaan paljastaa, että omaiset ovat ottaneet yhteyttä.

Saattaisi olla sellainen menettely hyvä, jos kertoo asianosaiselle, että on huolissaan hänen voinnistaan ja haluaa kertoa huolesta hoitopaikkaan, että voisivat auttaa. Voi kysyä myös, että voiko tulla mukaan vastaanotolle. Häneltä saa varmaan tiedon, missä on hoidossa, koska ei voi soittaa joka paikkaan ja sieltä ei kuitenkaan anneta tietoa, että onko asianosainen siellä hoidossa vai ei.

Vasta siinä vaiheessa, kun oireet pahenevat niin, että asianosainen on vaaraksi itselleen tai muille voidaan soittaa terveyskeskukseen ja kertoa asia, jolloin heidän velvollisuus on hakea asianosainen arvioon. Kovin paljon ei siis ole tehtävissä tässä vaiheessa, mutta ehkä isänne voisi suostua jonkinlaiseen yhteistyöhön kanssanne.


Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

takaisin »