Skitsofrenian oireet
26.04.2014 Transkraniaalinen magneettistimulaatio
Olisin todella kiinnostunut transkraniaalisesta magneettistimulaatiosta. Miten minun on mahdollista saada kyseistä hoitoa, tai oikeastaan miten kannattaa edetä asian suhteen? Olisiko mahdollista, että lupautuisin koehenkilöksi lääketieteelliseen kokeeseen tai muuhun, ja onko sinun kauttasi mahdollista pyrkiä tämän kaltaiseen hoitoon äänten kuulemisen vuoksi? Minulla on sairaskuluvakuutus olemassa, joten kustannukset eivät varmaan tulisi kovin korkeaksi kyseisessä asiassa. Kiitos kovasti neuvostasi!
Hyvä kysyjä, kyseisestä hoitomuodosta on tähän mennessä ollut enemmän kokeellista käyttöä, vaikka hyviä tuloksia on saatu. Transkraniaalista magneettistimulaatiota on mahdollista saada ainakin HUS-piirin ja TAYS:n alueella, kenties muissakin yliopistosairaaloissa, tuskin muualla.
Minulla ei ole tietoa, että onko hoitoa käytetty Suomessa äänteenkuulemiseen, mutta uskoisin, että halukkuutta asian hoitamiseen voisi olla. Käytännössä se tapahtuu siten, että pitää saada lähete psykiatrian yksikköön joko terveyskeskuksesta tai mielenterveystoimistosta tai psykiatrian poliklinikalta. Minun kautta ei pääse tuollaiseen hoitoon, vaan kannattaa ottaa yhteyttä aiemmin mainittujen paikkojen kautta.
Jorma Aarnio
Psykiatrian erikoislääkäri
Hei, ihmettelen vaan. Olen 14-vuotias tyttö. Kun luin ennakko-oireita, että minulla on masentuneisuutta ja mielialojen vaihtelua ja varsinkin itsetuhoisuutta sekä itsemurhan ajattelua. Välillä olen iloinen ja sitten muutun hetkessä surulliseksi. Minulle on vuoden aikana tapahtunut monia tapaturmia ja onnettomuuksia joiden jälkeen aina saan jonkinlaisen ihmeellisen kohtauksen, että muistelen vaan mitä tapahtui ja itken.
Vaikka minulla olisi asiat hyvin, ajattelen, että missään ei ole mitään järkeä. Aika monesti niitä oikeitakin huolia on ja joudun kantamaan raskaita asioita sisälläni. Sitten kun minua rupeaa ärsyttämään, saatan muuttua todella aggressiiviseksi. Minulla on myös aina outoja ajatuksia, hinku tehdä itsemurhaa ja satuttaa itseäni. En tiedä yhtään, että miksi? Ja olen nyt lähiaikoina nähnyt omituisia harhoja, mutta tajuan ne harhoiksi.
Mietityttää vain, ja vähän pelottaa samalla. Olisiko tämä jotain skitsofreniaa vai mitä tämä on?
Hyvä kysyjä
Tämän kirjoittamasi perusteella ei voi tarkkaan arvioida, mistä on kysymys, eikä ainakaan diagnoosia voida asettaa. Toisekseen nuorilla ihmisillä monet asiat, jotka saattaisivat täysi-ikäisellä olla sairauden oireita, voivat nuorella olla vielä normaalin kehityksen puitteissa ilmeneviä asioita. Kirjoittamasi perusteella sinulla on ollut joitakin raskaita kokemuksia ja niistä kannattaisi mennä keskustelemaan nuorisopsykiatrian poliklinikalle. Puhuminen on yksi tapa järjestellä kokemuksia ja tietoa sellaiseen muotoon, että elämä tuntuu mielekkäältä ja ymmärrettävältä. Usein se auttaa hahmottamaan asioita siten, että niihin voi itse vaikuttaa, eikä ole vain sivustaseuraaja. Mielialan vaihtelut ja itsetuhoiset ajatukset voivat olla sairauden oireita, mutta myös reaktio vaikeisiin tapahtumiin. Harhoistakin pitäisi olla enemmän tietoa, että niistä voisi jotain sanoa.
Se on minusta oikein hyvä ja terve merkki, että olet huolestunut omasta hyvinvoinnistasi. Kun ihmisellä ei ole kokemuksen ja tiedon taustaa, voi olla vaikea hahmottaa lukemansa perusteella ilmeneviä oireita, että ovatko ne minulla todella vai tulkitsenko väärin lukemiani oireita. Onhan tunnettua, että herkemmät lukijat huomaavat lääkärikirjaa lukiessaan, että kaikki oireet löytyvät heiltä, vaikka näin ei asian laita todellisuudessa olisikaan. Ota siis rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi nuorisopsykiatrian poliklinikkaan, siellä sinua kunnioitetaan ja kohdellaan asiallisesti ja kaikista asioista sovitaan yhteisymmärryksessä kanssasi. Puhuminen todellakin kannattaa ja apua on tarjolla.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
24.03.2014 Sairautta vai ilkeyttä?
Onko mahdollista, että miesystäväni sairastaa jotain mielenterveydellistä sairautta, koska on vienyt asunnoltani tavaraa ja pitää sitä omanaan. Olemme riidelleet asiasta monta kertaa ja hän sanoi kerran, ettei tiedä vieneensä. Tunnistan hänen asunnollaan monia käyttötavaroita, jotka hän on vienyt kysymättä. Väittää pokkana saaneensa ne muualta.
Voiko ihminen toimia niin hypnoosissa, ettei tiedä ottaneensa niitä. Kehottaa ostamaan minua joitain käyttötavaroita, jotka minulla on, mutta sitten huomaankin niiden hävinneen. Hänen oma taloudellinen asemansa on hyvä. Mutta tyttären taloutta on tuettava. Onko tämä sairautta vai ilkeyttä?
On kuin kaksi todellisuutta, ja minulla on ollut epätodellinen olo tämän takia. Suhteemme on tämän vuoksi katkolla. Kävimme psykiatrilla ja hän suositteli miesystävälleni terapiaa. Mitä tämä voi olla?
Hyvä kysyjä
Valitettavasti kirjoittamasi perusteella ei voi tarkalleen sanoa, mistä on kysymys. Joka tapauksessa tuollainen käytös on normien vastaista ja voidaanhan sitä kutsua varasteluksikin. Hypnoosilla ei tässä varmaan ole mitään tekemistä.
On ihmisiä, joilla on pakonomainen tarve varastaa ja sitä kutsutaan kleptomaniaksi. Sitten on ihmisiä joilla on luonnehäiriö tai persoonallisuuden häiriö, johon voi liittyä normien vastaista käyttäytymistä, jopa toisten ihmisten silkkaa hyväksikäyttöä ilman, että se aiheuttaa edes omantunnontuskia.
Yleensä ihmiset kunnioittavat toistensa rajoja ja omaisuuttakin ja käyttäytyminen on siten ennalta arvattavaa, koska se tapahtuu normien mukaisesti. Normien vastainen käytös herättää aina ristiriitaisia tunteita, koska sellaista on vaikea uskoa ja sille halutaan jokin järjellinen selitys. Jos normien vastaisesti käyttäytyvä vielä syyllistää toista omista rikkomuksistaan on asiaa vielä hankalampi hahmottaa ja se sekoittaa omaa tunne-elämää. Aina pitäisi kuitenkin pysyä faktoissa, mitä kukin on sanonut ja tehnyt ja jos siitä on selkeä näköhavaintokin, ei se poistu selittämällä tai syyttämällä. Jos ei omasta mielestä löydy vastakaikua aiheettomille syytöksille, ei niitä pidä ottaa vastaan vaan palauttaa asianomaiselle. Elämä tuollaisen ihmisen kanssa voi olla varsin hankalaa, jos toinen ei kunnioita rajoja ja normeja. Rakastamalla sellainen ei poistu, joten kannattaa miettiä, että mihin on valmis ja halukas. Oma elämä taitaa olla liian arvokas heittää toisen tallattavaksi. Jos asianomainen ei kiinnijäätyäänkään tunnusta rikkomustaan, eikä osoita todellista katumusta korvaamalla tai palauttamalla varastetun ja muuttamalla käytöstään, niin sanoisin, että kannattaa pysyä aika kaukana hänestä.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
21.03.2014 Alkoholi ja aistiharhat
Olen kärsinyt vahvassa humalatilassa harhoista joissa tunnen omaavani yliluonnollisia kykyjä. Selvänä ne muistot hävettää. Ihan normaalia ei kohdallani asia varmasti kuitenkaan ole. Mitä voisin tehdä?
Hyvä kysyjä
Suosittelen, että käyt joko mielenterveystoimistossa tai psykiatrian poliklinikalla tai sitten A-klinikalla keskustelemassa. Tämän perusteella ei voi esittää mitään arviota tilanteesta, mutta pitäisi selvittää vielä monia muita asioita, kuten onko huumeiden käyttöä ja minkälaisia annoksia alkoholia kerralla menee sekä kuinka pitkiä aikoja alkoholia tulee käytettyä. Lisäksi pitää selvittää, että onko vanhemmilla psykiatrisia sairauksia tai päihteidenkäyttöä ja niin edelleen. Ainakin se voidaan tuosta sanoa, että ei kannata alkoholia käyttää kovin suuressa määrin, koska seuraukset saattavat ajan oloon vain pahentua.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
19.03.2014 Opiskelusta selviäminen huolestuttaa
Olen 41-vuotias mielenterveyskuntoutuja, jolla on diagnoosina depressio ja skitsofrenia.
Asun asuntolassa. Omahoitajani kehotuksesta olen hakenut työelämään valmentavalle kurssille syksyllä. Minut on kutsuttu haastatteluun. Minua jännittää opiskelu pitkän tauon jälkeen, sillä minulla on ajoittaisia keskittymisvaikeuksia ja muistin häiriöitä. Miten arvelet minun selviävän opiskelusta?
Hyvä kysyjä
Pitkän tauon jälkeen on kaikilla ihmisillä jännitystä ja pelkoa omasta selviytymisestä varsinkin opiskelussa. Jokainen, joka on selvinnyt peruskoulusta, on kykenevä opiskelemaan. Aikuiskoulutuksen tarjonta on yksi hallitusohjelman tavoite. Aikuiskoulutus on rakennettu juuri sitä silmällä pitäen, että siitä selvitään. Paras tapa hoitaa aivoja ja niiden toimintakykyä on opiskelu ja muutoin säännöllinen elämäntapa. Alkoholia niukasti tai ei ollenkaan ja tupakka pois, niin siitä on iloa muunkin terveyden kannalta. Masennus, varsinkin hoidon alussa vaikuttaa vielä muistia heikentäen, mutta siitäkin voi toipua. Lääkkeistä bentsodiatsepiinit aiheuttavat huomattavassa määrin muistiongelmia ja tunne-elämän lamaa, siksi niitä ei juuri nykyään suosita, tai ainoastaan muutaman viikon ajaksi vaikeisiin ahdistusoireisiin, ennen kuin muut lääkkeet alkavat vaikuttaa.
Ei siis kannata jännittää aivan liikaa. Opiskelu on hieno mahdollisuus ja kurssit ovat rakennettu hyvin. Aina kannattaa kysyä, koska opiskelussa ei ole ollenkaan tyhmiä kysymyksiä. Koko sivistyksemme on rakentunut sille, että on osattu esittää “tyhmiä” kysymyksiä, koska ne ovat usein varsin perustavanlaatuisia. Löytämisen ilo kuuluu jokaiselle ja sitä ei voi olla jos ei kysy. Kaikkea hyvää työelämään valmentavalle kurssille!
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
12.03.2014 Miten löytäisin helpotusta arkeeni?
Hei. Minulla on todettu paniikkiahdistushäiriö ja masennus. Lääkitys siihen on: alpratsolaami 2mg 1 x pv. tratsodonihydrokloridi 2 tbl yöksi. Paroksetiini 20 mg 2 kpl aamulla, jota olen ottanut vain yhden aamuisin.
Sairastuin lopullisesti vuonna 2004. Oireita oli jo aiemmin. Siis nytkin on vaikea muistaa asioita ja kirjoittaa sanoja oikein. Olen lukenut täältä noita skitsofrenian oireita, ja aika moni käy yksiin minun sairauteni kanssa. Minun on vaikea hahmottaa asioita mielessään ja joidenkin sanojen lausuminen todella vaikeata, ja sanat ovat lähinnä siansaksaa. Muisti on myös huomattavasti huonontunut. Oireina myös aloitekyvyttömyyden puute ja asioiden tekeminen loppuun, todella huono stressinsieto kyky (panikoin monista asioista) ja välillä mielessä monia aggressiivisia asioita. Ei ole ääniharhoja.
Ihmissuhteet ovat kutistuneet olemattomiin. Tunne kuin olisi eri paikassa, sellainen epätodellinen olotila, että minä en ole tässä, vaan joku muu. Pääni sisällä ääneni muuttuu jonkin toisen ihmisen ääneksi. Joskus tämän naisihmisen ääni on minulle tuttu (ehkä silloisesta työpaikastani) ja tulee sellainen olotila, että minun pitäisi puhua tämän naisihmisen äänellä.
Elämäni on ollut todella raskasta: kaksi avioliittoa, joista viimeinen oli todella rankkaa. Läheinen ihminen sairastui skitsofreniaan. Olin melkein joka päivä hänen tukenaan ja kuuntelin (jouduin) hänen harhojaan ym. muuta. Meillä on samanikäiset lapset, niin sen tähden olin niin paljon hänen kanssaan tekemisissä. Lisäksi on ollut työpaikkakiusaamista.
Nytkin olen niin monta sanaa saanut pyyhkiä pois, kun olen kirjoittanut ne väärin ja mielessäni lukenut sanoja, että olenko kirjoittanut ne oikein. Olen ollut hoidossa mielenterveyskeskuksen päiväosastolla kolme kertaa. Kahden vuoden ryhmäterapiajakso, jossa kokoonnuttiin kerran viikossa. Lääkkeitä on kokeiltu monenlaisia silloin alkuaikoina, ja useasta lääkkeestä tullut hankalat sivuoireet, jolloin hoito on jouduttu lopettamaan kesken.
Tämän hetkinen lääkitys on sopinut kaikkein parhaiten. Olen eläkkeellä, eikä minulla ole tällä hetkellä mitään hoitoa eikä muitakaan jaksoja menossa. Ahdistun myös helposti, varsinkin silloin kun minua pyydetään tekemään asioita usein. Nyt on kyllä vaikea hetki kirjoittaa mitään, kun ajatukset eivät tahdo pysyä kasassa ja ajatukset harhailevat.
Hyvä kysyjä
Vaikka tuossa teidän kirjoituksessa ei ollut varsinaista kysymystä, käy siitä ilmi, että elämässänne on ollut raskaita kokemuksia ja koettelemuksia. Tällä hetkellä koette, että on sellaisia oireita, jotka edelleen vaikeuttavat elämäänne ja toimintakykyänne. Kovin yksityiskohtaisia kannanottoja on aina vaikea tehdä pelkän kirjoituksen perusteella, mutta jotain yleisluontoista voi kuitenkin sanoa.
Masennusta pidetään pitkäaikaisena sairautena, joillakin se saattaa olla toistuvaa, liittyen myös elämäntilanteisiin. Toisaalta ennusteeltaan masennus on monen kohdalla paljon parempi kuin on aiemmin luultu, eli siitä voi toipua. Ahdistuneisuushäiriöt ovat myös hyvin monisyisiä ja niihin voi vaikuttaa perinnölliset taipumukset ja ajankohtaiset tekijät, kuten avioero jne. Luonteeltaan ahdistuneisuusoireet ovat myös hyvin pitkäaikaisia.
Lääkehoito on molemmissa tapauksissa, masennuksessa ja ahdistuneisuusoireissa tärkeää, varsinkin vaikeimmissa muodoissa. Terapian merkitystä pidetään myös tärkeänä ja lievimmissä tapauksissa se saattaa olla riittävä hoitomuoto ilman lääkitystä masennuksessa. Ahdistuneisuushäiriöissä lääkehoidon merkitys saattaa olla suurempi. Lääkehoidossa pitäisi olla alkuvaiheessa varsin ponteva ja huolehtia, että se on riittävä suhteessa oireisiin ja lääkehoidon pituus on aina yksilöllinen, mutta yleensä molemmissa tapauksissa pitkäkestoinen.
Masennus jo sinällään heikentää kognitiivisia kykyjä, esim. muistia. Bentsodiatsepiinivalmisteita kuten käytössänne olevaa alpratsolaami- lääkitystä ei valmisteyhteenvedon mukaan saisi käyttää pitkäaikaisesti. Yksi syy on riippuvuuden kehittyminen ja toinen tärkeä syy on muistin heikkeneminen ja tunne-elämän lamaantuminen. Nämä ovat yleisluonteisia asioita lääkehoidosta ja teidän pitää tietenkin oman hoitavan lääkärinne kanssa keskustella ja sopia omasta lääkehoidosta. Näissä sairauksissa ei lääkehoitoa voida näin keskustelupalstalla hoitaa, koska hoitopäätökset edellyttävät hoitosuhdetta. Kuten totesitte, voi toimivan lääkehoidon löytäminen viedä aikaa.
Jotain tiedetään, miten elämänlaatua voi parantaa muutoinkin ja sen tapaisiin asioihin ei aina riittävässä määrin kiinnitetä huomiota. Yksi tämäntapainen asia on säännöllisyys ja toinen liikunta. Hyvät ihmissuhteet ja läheiset, jos sellaisia on, saattavat olla korvaamattomia. Kaikilla ei ole omaisia tai he saattavat asua hyvin kaukana ja yksinäisyys on varsin yleistä hyvin suurissa kaupungeissakin.
Masennus ja ahdistus helposti muokkaavat tapoja siihen suuntaan, että ihminen alkaa välttelemään kaikkia niitä tilanteita ja toisten ihmisten kohtaamista, ettei tulisi uusia pettymyksiä tai muiden ihmisten seurassa tuntuu muuten niin vaikealta. Silloin jää helposti vain omiin oloihin ja elämästä puuttuu lukujärjestys. Työ ja harrastukset jaksottavat päivää ja tuovat säännöllisyyttä sekä rutiineja. Molemmat ovat varsin tarpeellisia, jotta vuorokausirytmi pysyy siedettävänä ja unen sekä valveillaolon aika ovat sopivia. Kannattaa siis laatia jonkinlainen lukujärjestys itselleen ja pitää siitä kiinni. Toinen varsin tärkeä asia on liikunta. Ihminen on luotu liikkuvaksi. Ei tarvitse harrastaa mitään kilpaurheilua tai kallista välineurheilua, vaan aivan tavallinen kävely tai kevyt hölkkä on jo riittävä. Tärkeintä on, että se liikunta on säännöllistä ja vähintään kolme kertaa viikossa, mieluummin vaikka joka päivä, jos mahdollista. Liikunta parantaa aineenvaihduntaa, vahvistaa lihaskuntoa ja sydämen sekä verisuoniston toimintaa ja sillä on erittäin hyviä vaikutuksia mielialaan ja itsetuntoon, kunhan sitä tehdään säännöllisesti ja pitkäaikaisesti. Tätä mahdollisuutta ei kannata jättää käyttämättä. Aluksi voi ulkoilu olla aikamoista pakkopullaa, mutta kannattaa aloittaa vaatimattomasti, vaikka vain 300 m kävelyllä ja lisätä matkaa pikkuhiljaa. Suomessa väestö alkaa lihomaan ja se lisää muidenkin sairauksien riskiä. Tuosta kirjoituksestanne ei tullut esille, että käyttäisitte alkoholia tai tupakkaa ja se on oikein hyvä asia, koska masennuksen hoito ei onnistu lainkaan, jos on samanaikaista alkoholin käyttöä ja tupakka on muutenkin suurin yksittäinen kansanterveyden riskitekijä.
Kirjoituksestanne käy ilmi, että olette kovasti miettineet tilannettanne ja ette ole tyytyväinen siihen kaikilta osin. Saattaa olla hyväksi jos kirjoitatte paperille, miten koette nykytilanteen ja minkälainen on se toivetila, johon haluatte päästä. Teillä on oikeus unelmiin ja toiveisiin ja mitä tietoisempi ihminen on toiveistaan, sen tavoitteellisemmin niitä kohti voi kurottautua ja siihen teillä on lupa ja oikeus.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
10.03.2014 Nuoren miehen muistihäiriöt
Olen huolissani miehestäni, jolla on alkanut esiintyä todella paljon muistihäiriöitä! Unohtaa esim. ulkomaanreissuilla näkemiänsä paikkoja ja yleisesti vaan aiheita, joista on puhuttu. Ikää on vasta 30 vuotta. Meillä on yksi alle vuoden ikäinen lapsi, jonka hoito-ohjeet pitää kirjoittaa paperille, jos hän jää lasta yksin hoitamaan, jotta varmasti muistaa mitä pitää tehdä milloinkin.
Hän kävi erilaisissa muistitutkimuksissa ja päänkuvauksissa ja mitään poikkeavaa ei niistä löytynyt. Eilen hänellä oli sitten huono olo (oksettava olo) joitakin kertoja päivässä, meni siis välillä ohi. Kyselin, että mistä se johtuu, niin sanoi, että kun ajattelee jotain, niin tulee oksettava olo. Mutta ei siis osannut selittää, mitä oli ajatellut, tai ei oikein muistanut, tai oli jotenkin vaikea kuulemma selittää. Ja välillä sanookin itse, että onkohan sitä sekoamassa! Tiedostaa siis itsekin nuo muistihäiriöt ja on myös todella huolestunut itse.
Hyvä kysyjä,
Oireet ovat yleensä merkki jostain ja mahdollisia syitä oireille voi olla monia. Jos on tarkkaan tutkittu aivot magneettitutkimuksella (MRI) ja on suoritettu neuropsykologiset muistitutkimukset, niin vakavammat neurologiset sairaudet lienevät silloin poissuljettu. On tarpeellista vielä selvittää monia asioita, kuten päihteiden tai huumeiden käyttö, muut käytössä olevat lääkkeet, sillä esim. rauhoittavat lääkkeet (bentodiatsepiinivalmisteet) heikentävät muistitoimintoja. Myös psykiatriset sairaudet saattavat vaikuttaa näihin toimintoihin. Ahdistushäiriöt ja masennus vaikuttavat muistiin ja keskittymiskykyyn, kuten psykoosisairaudetkin, mutta suoranaisesti psykoosisairaudesta ei tämän perusteella ole viitteitä.
On siis tärkeää haarukoida mistä on kysymys, jotta ei toisaalta tutkita tarpeettomasti sellaisia asioita, joista ei selitystä löydy, jolloin aikaa ja resursseja hukkaantuu kaikilta ja toisaalta on hyvä keskittää voimavarat sinne, mistä se ratkaisu mahdollisesti voisi löytyä. Kun ei tiedä syitä ja on oireita, aiheuttaa se ahdistusta ja pelkoa, koska yleensä ihminen pelkää aina silloin pahinta mahdollista.
On siis syytä olla iloinen, että sellaista vammaa tai sairautta ei ole löytynyt, joka uhkaisi hyvinvointia välittömästi. Yleislääkäri ja / tai psykiatri voisi olla hyväksi seuraavassa vaiheessa. Oireita pitää toki selvittää ja sulkea pois muita mahdollisia syitä ja se edellyttää perusteellista haastattelua sekä selvittelyä terveydentilasta ja aiemmista sairauksista sekä hoidoista ja lähisuvussa esiintyvistä sairauksista. On hyvä muistaa, että ihminen ei ole kone, vaan ajatteleva ja tunteva olento, jolla on mieli ja keho, jolloin kaikki asiat vaikuttavat toisiinsa ja jokaisella on yksilöllinen tapa reagoida ympäristöön ja paineisiin sekä toisiin ihmisiin. Uskon, että apua on löydettävissä ja tarvitaan vaan sitkeyttä ja kestävyyttä jaksaa selvittää näitä asioita. Yhdellä käynnillä ei monimutkaiset asiat tule esille riittävästi ja siksi tarvitaan pitkäjänteisyyttä, mutta se kannattaa.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
Pelkään sairastuvani skitsofreniaan. Sairastumista pelkään kyllä myös muutenkin. Tauti, mitä keksin sairastavani, vaihtelee. Ajatus erityisesti skitsofreniaan sairastumisesta ahdistaa minua.
Yritän selittää itselleni, mistä sairastumisen pelkoni johtuvat. Minulla oli puoli vuotta sitten noin neljän viikon sisällä kaksi loukkaantumista. Jokin munuaisvamma tuli ensin, ja polvivamma seurasi sitä. Muisteltuani olen pelännyt kuitenkin noin kolme vuotta sitten jo sokeritautia ilman mitään perustetta.
Olen 23-vuotias ammattikorkeakoulun vasta suorittanut nuori mies. Käyn myös töissä. Nyt olen tässä kirjoittaessani huomannut, että minulla on ainakin tarve puhua asioistani.
Hyvä kysyjä
Varsinkin nuoruudessa on kovin tavanomaista, että pelkää erilaisia asioita, jotka ainakin teoriassa olisivat mahdollisia. Joskus peloille voi olla jokin syy varhemmassa historiassa, mutta joskus voi kyse olla pelko-oireisesta ahdistuneisuushäiriöstä tai suoranaisesta pakko-oireista ajattelusta. On aika epätodennäköistä, että kaikki pelot toteutuvat, muutoin ei maailmassa olisi kuin muutama terve ihminen. Sairauksissakin pitää ajatella todennäköisyyksiä sekä täytyy olla oireita riittävästi, jotta taudin tai häiriön kriteerit toteutuvat. Yleiset taudit ovat yleisimpiä ja harvinaiset harvinaisia. Monessa psykiatrisessa sairaudessa on myös perinnöllistä taipumusta.
Sairastumisen pelolle saattaa joskus löytyä jokin syy elämänhistoriassa. Tuonkaltainen oireilu ei ole vaarallista, varsinkaan kun ei ole todettu mitään sairautta, mutta subjektiivinen haitta voi olla niin suuri, että elämä tuntuu vaikealta ja se voi vaikuttaa toimintakykyyn ja tyytyväisyyteen varsin haitallisesti. Juuri noiden haittavaikutusten vuoksi kannattaisi hakeutua psykiatrin vastaanotolle, koska asian selvittäminen kannattaa ja hoitona voidaan käyttää, lääkehoitoa, terapiaa ja hypnoosiakin tietyissä tapauksissa. Peloista voi vapautua ja niihin voi saada varsin hyvää apua.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
01.03.2014 Mikä ystävääni vaivaa?
Hei! Eräällä ystävälläni on ollut noin vuoden ajan masentunut ja surullinen olo. Hänen elämässään ei ole tapahtunut mitään “dramaattista”, joka olisi saattanut masentaa hänet. Hän on viillellyt ja joskus toivoo kuolevansa. Koulu on hänelle vaikeaa, koska hän stressaa paljon, ja hän on kertonut, että tuntuu vaikealta lähteä kouluun, ja koulu tuntuu muutenkin hankalalta.
Hänellä on sellainen tunne, ettei jaksa enää. Sen lisäksi hänellä on eräs julkkis, jota hän ihannoi. Hän kiven kovaa väittää tuntevansa hänet, ja että julkkis rakastaa häntä. Hän on kertonut, että tuntee kyseisen julkkiksen olevan läheinen ja koko ajan läsnä. Hän joskus juttelee julkkikselle ja kertoo kuulevansa hänen äänensä ja tuntevansa hänen kosketuksensa. Hän puhuu koko ajan hänestä, ja hän rakastaa julkkista enemmän kuin mitään muuta. Hänen koko maailmansa pyörii hänen ympärillään.
Hän on myös nykyään paljon vähemmän sosiaalinen. Hän on hiljainen ja puhuu todella vähän. Ennen hän oli paljon muiden kanssa ja puhui paljon, mutta vuoden sisällä asiat muuttuivat. Myös hänen mielialansa vaihtelee usein ja hän on puhunut ns. “kohtauksista”, joiden aikana häntä ahdistaa, pelottaa, itkettää ja masentaa vielä enemmän. Mistä voisi olla kyse?
Hyvä kysyjä,
Oireet kuulostavat hankalilta ja niissä ilmenee todellisuuden vääristymiä, aistiharhoja ja harha-ajatuksia tuon kuvailun perusteella. Nuo ovat psykoosin oireita ja siksi olisi hyvä saada ystävä hoidon piiriin.Sen toteutus on se vaikea asia, koska usein asianomainen ei koe olevansa minkään hoidon piirissä. Harha-aistimukset ja harha-ajatukset ovat asianosaiselle totta, joten niiden todenperäisyydestä ei kannata jankata. Voi vain ihmetellä, että mikähän siinä on, että kaikki muut kokee asiat eri tavalla ja eivät usko potilasta. Oireisiin liittyy usein ahdistusta ja unettomuutta, sekä toimintakyvyn laskua ja muutenkin pelkoja tai tyytymättömyyttä, ja niihin oireisiin kannattaa hakea apua, sen asianosainen usein hyväksyy.
Vastaanotolle pitäisi aina päästä mukaan joku läheinen tai hyvä ystävä, joka voisi valottaa sitä todellisuutta. Jos asianosainen ei tahdo ketään mukaan, voi soittaa lääkärille etukäteen ja antaa taustatietoja. Valitettavasti asialle ei voi tehdä mitään, vaikka toinen taantuu ja oireet vaikeutuvat, jos ei ole edellytyksiä tahdon vastaiseen hoitoon. Sitten kun on, pitää ilmoittaa terveyskeskukseen, että asianosainen oireilee siten ja siten ja hänet pitäisi saada hoitoon, mutta vapaaehtoisesti ei suostu lähtemään. Terveyskeskuksen velvollisuus on silloin vaikka poliisin virka-apua pyytämällä hakea henkilö arvioitavaksi. Kun tahdon vastaisen hoidon kriteerit ovat niin tiukat, ei voida saada vaikeasti oireilevaakaan hoitoon. Vasta sitten, kun hän on vaaraksi itselleen tai muille, voidaan asiaa harkita. Avohoito on aina ensisijaista ja sieltäkin saa hyvää apua, jos lähtee apua hakemaan. Ystäväsi tilannetta pitäisi tarkemmin arvioida.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
23.02.2014 Epäilen skitsofreniaa
Hei! Epäilen itselläni olevan jonkinlainen skitsofrenia, se negatiivinen ehkä. Miten ja missä voin testauttaa itseni? Kaukana asuva ystävänikin vaikuttaa pahasti masentuneelta ja itse epäilen pienessä mielessäni, että hänelläkin voisi olla skitsofrenia. Itse asiassa pidän sitä todennäköisempänä kuin sitä, että itselläni olisi sellainen. Mitä pitäisi tehdä?
Hyvä kysyjä,
Mitään luotettavia testejä ei ole olemassa epäilyihin. Harvemmin epäily osoittautuu todeksi. Moni kyllä pelkää aidosti voivansa sairastua mm. skitsofreniaan, mutta myös muihin tavallisiin tauteihin, kuten diabetekseen tai syöpään. Skitsofreniassa on syviä ajattelun ja havaintokyvyn vääristymiä sekä tunteitten asiaankuulumattomuutta tai tunne-elämän latistumista, harha-ajatuksia ja harha-aistimuksia.
Tuosta kysymyksestä ei tullut esille tuon kaltaisia oireita. Pelko-oireinen ahdistushäiriö voi olla syynä, miksi ihminen pelkää kovasti sairastuvansa erilaisin sairauksiin. Jos nuo ajatukset kovasti häiritsevät elämää tai toimintakykyä, niin suosittelen ottamaan yhteyttä psykiatriin, jonka kanssa voi keskustella ja miettiä, mitä asialle kannattaisi tehdä.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
15.02.2014 Voiko skitsofreenikon kanssa saada lapsia?
Hei. Miesystävälläni on todettu jakautumaton skitsofrenia, ja hänellä on lääkitys siihen. Välillä hänellä on tosi vaikeita kohtauksia, jolloin hänen silmät menevät takaraivoon, ja hän sanoo olevansa sekaisin ajatuksista. Tarkemmin en tiedä, mitä hän ajattelee tai tuntee. Voiko hänen kanssaan tehdä lapsia? Onko se periytyvä sairaus? Parantuuko tuosta koskaan?
Hyvä kysyjä,
Skitsofrenia on tällä hetkellä parantumaton sairaus ja lääkehoito on hoidon kulmakivi, mutta oirekirjon mukaan tarvitaan paljon muutakin tukea ja apua. Mitä nuorempana sairastuu, sen enemmän tarvitaan muita tuki- ja hoitopalveluja.
Jos toisella vanhemmista on skitsofrenia, on riski hiukan suurempi kuin muulla väestöllä, että lapsellakin voisi olla skitsofrenia tai muu psykiatrinen sairaus.
Skitsofrenia ilmenee jokaisella yksilöllisesti, riippuen, minkä ikäisenä sairaus on puhjennut ja ovatko oireet tulleet hitaasti hiipien vai kerralla rytisten. Peruskapasiteetti ja koulutustausta vaikuttavat siihen, miten paljon haittaa taudista on arkielämässä. Vaikeimmissa muodoissa ihminen ei yleensä katso tarvitsevansa lääkehoitoa ja siten tilanne ajan oloon vaikeutuu entisestään. Jos henkilöllä on lisäksi päihde- tai huumeongelma, on ennuste ja toimintakyky heikompi. Lievällä taudinkuvalla voi aika hyvin selvitä ja käydä työssä, mutta vaikeimmissa tapauksissa edessä voi olla toistuva sairaalakierre ja vaikeuksia arkielämässä. Hoitoon pääsy voi olla vaikeaa joko potilasta johtuvista seikoista tai järjestelmästä johtuvista syistä. Tulevaisuudessa ei siis haasteita puutu.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
02.02.2014 Olenko skitsofreenikko?
Olenko skitsofreenikko? Olen lukenut paljon artikkeleja ja tietosivuja. Olen myös katsonut oirelistauksia ja minusta minulla on oireita, mutta vähäisiä. Saan erilaisia pelko-, raivo-, ja itkukohtauksia. Pelkään ihmisiä, mutta en kaikkia. Olen hyvin epäsosiaalinen ja yksinäinen. Olen tehnyt skitsofreniatestejä netissä, ja niiden mukaan minulla on taipumusta skitsofreniaan. Olen kylläkin vasta 13-vuotias, joten en ole varma sairaudesta. Suvussa sitä ei ole.
Hyvä kysyjä,
Väestössä keskimäärin yksi sadasta sairastuu skitsofreniaan. Se on aika paljon, eli vuodessa noin 50 000 ihmistä. Yleensä riski sairastua on suurempi, jos jompikumpi vanhemmista sairastaa skitsofreniaa tai molemmat. Yleisimmin sairastutaan aikuisuuden kynnyksellä. Nuorella ihmisellä voi olla monenlaisia oireita tai pelkoja, jotka eivät ole suinkaan merkki skitsofreniasta. Valitettavasti ei ole kovin luotettavia yksittäisiä testejä, joilla voitaisiin arvioida riskiä sairastua skitsofreniaan. Nuorilla ihmisillä voi olla monenlaisia pelkoja ja huolia, joka enemmän liittyvät siihen ikäkauteen ja kasvuun aikuiseksi. Elämä ei ole aina niin yksinkertaista ja helppoa, varsinkaan nuorille. Tunne-elämä saattaa aiheuttaa monelle huolta ja haittaa. Ahdistushäiriöt voivat aiheuttaa myös monenlaisia oireita, niin fyysisiä kuin psyykkisiä ja voipa tulla pelkotiloja, että on tulossa hulluksi. Nuorilla tuo rajan veto sairauden tai oireiden välillä on paljon vaikeampaa kuin aikuisilla, koska nuoruudessa normaalin määritelmä on paljon laveampi. Kun nuo asiat sinua huolestuttavat, niin ota selville, missä teidän kunnassa on nuorisopsykiatrian poliklinikka ja hakeudu sinne keskustelemaan. Uskon, että saat varsin hyvää apua ja tukea itsellesi sieltä. Kirjoittamasi perusteella ei voi tehdä mitään päätelmää, että oletko taipuvainen johonkin sairauteen, puhumattakaan, että sinulla olisi joku sairaus tai oireyhtymä.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
25.01.2014 Vainoamispelko
Hei! olen huolissani eräästä ihmisestä, joka on vuokralla asunnossani. Hän epäilee, että asunnossa olisi mikrofoneja ja muita vempeleitä, ja että naapurit vainoavat.
Jutut ovat olleet samantyylisiä jo kolmen vuoden ajan. Parina ensimmäisenä vuotena osan sen jutuista otin tosissani, mutta sitten rupesivat jo hälytyskellot soimaan, että nyt ei varmaan ole kaikki ok. Nyt henkilöä jo on uhkailemassa olevinaan jotkut miehet, jotka tulevat öisin ja tekevät jotain hänelle. Siksi illan hämärtyessä hän vetää verhot kiinni ja ovella käy koettamassa, että ovi on varmasti lukossa.
Myös jonkinlaisia kohtauksia on ollut, hän hikoilee ja tärisee ja sanoo pelkäävänsä. Arjen asioita ei uskalla hoitaa välillä, koska hän pelkää, että joku esim. kauppareissulla kaappaa hänet ja vie esim. Venäjälle. Välillä kyseinen henkilö on ihan normaalisti, mutta aina jonkun tietyn asian sattuessa rupeaa selittämään outoja asioita esim. jostakin ämpäristä, miksi sellainen on kaapissa tai mitä sillä ämpärillä jotkut voi tehdä hänelle. Tässä nyt joitakin tarinoita.
Hyvä kysyjä,
Oireet viittaavat psykoosisairauteen ja tarkempi selvittely olisi tarpeen. Tätä ihmistä kannattaisi suositella hakeutumaan lääkäriin (lähinnä mielenterveystoimistoon tai psykiatrian poliklinikalle, riippuen kumpi paikkakunnalla on). Terveyskeskuksesta saa lähetteen, mutta mukaan olisi hyvä mennä tai pyytää joku omainen, joka tuntee asianosaisen. Jos oireet vaikeutuvat ja asianosainen alkaa käyttäytyä itselle haitallisella tavalla tai muille, pitää siitä ilmoittaa terveyskeskukseen ja heidän velvollisuus on saattaa hänet arvioon jatkohoidon osalta. Aina tilanne ei kehity niin vaikeaksi, vaikka hankalaa voi olla muuten. Hoitoon meno olisi kyllä hyvin tarpeen, koska noihin oireisiin voidaan varsin paljon antaa apua nykyaikaisella lääkehoidolla.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
23.01.2014 Tyttären pelko vakoilusta
Hei! Minulla on huoli 17-vuotiaasta tyttärestäni. Muutama kuukausi sitten hänelle tuli tunne, että hänen kännykkäänsä on joku asentanut vakoiluohjelman, jolla lukee kaikki viestit. Myös sähköpostin ja muiden nettiyhteisöjen käytön hän lopetti samasta syystä; pelkäsi että muut vakoilevat. Vaihdoin kännykän, mutta sanoin myös hyvin painokkaasti, että todellisuudessahan siinä kännykässä ei ole mitään vikaa, ja jollakin tasolla tyttö tuntui sen tietävänkin. Hankimme heti apua, mutta jono nuorisopsykiatrian puolelle on pitkä.
Tilanne meni niin hankalaksi, että tyttäreni joutui välillä paniikkiin nähdessään kirjastossa vieraan ihmisen lukemassa sähköpostejaan. Hän uskoi, että kaikki viestit liittyvät häneen. Koulussa hän myös kuvitteli kaikkien ylempiluokkalaisten vihaavan häntä. Tilanne helpottui hieman, kun saimme hänelle lääkkeen koulussa tuleviin paniikkitilanteisiin, mutta eihän se lääke tietenkään ole niitä kohtauksia pois vienyt. Hän sai myös lääkettä nukahtamiseen, mikä rauhoitti tilannetta olennaisesti.
Traumataustaakin on. Elimme pitkään hyvin vaikeassa perhetilanteessa, jossa humalainen mies eli tyttäreni isä aiheutti säikäyksiä herättämällä öisin raivonpuuskillaan jne. Miehellä oli selviä narsistisia/psykopaatin piirteitä. Siitä on kuitenkin nyt viisi vuotta, kun pääsimme erilleen hänestä.
Psykiatri, jonka luona olemme pari kertaa käyneet, on sitä mieltä, että kaikki johtuu traumataustasta, ja itsekin haluan niin uskoa. Mutta nyt, kun tytär ahdistuu esim. seinissä olevista tahroista pimeässä, keskellä yötä, niin alkaa kyllä tosissaan huolettaa, josko kuitenkin on skitsofreniasta kysymys. Toisaalta hän tunnistaa itsekin, etteivät hänen harhansa ole tosia. Se häntä myös suuresti ahdistaa, pelkää järjen menettämistä.
Itselleni tietenkin äitinä on kuin kylmää vettä niskaan koko tilanne, varsinkin kun tuo hoitoon pääsy näyttää olevan kiven alla.
Hyvä kysyjä,
Varsinkin nuoren ihmisen kohdalla pitäisi päästä tämän tapaisissa asioissa viivytyksettä hoitoon, koska vaikeisiin oireisiin liittyy vaikea toimintakyvyn lamaantuminen, ja pelko- sekä ahdistuskohtaukset lisäävät vaaraa itsetuhoisille ajatuksille. Onneksi harvoin asia kehittyy tekojen asteelle. Nuoren ihmisen kohdalla on erityisen tärkeää, että mahdollista ahdistusta ei hoideta pitkään ns. rauhoittavilla lääkkeillä eli bentsodiatsepiinivalmisteilla, koska niihin tulee riippuvuus varsin pian. Viikon kahden hoito on usein riittävä, ja samalla kannattaa aloittaa jokin vähemmän haitallinen lääke ahdistukseen ja unettomuuteen.
Nuoren ihmisen kohdalla pitää huolellisesti selvittää monia asioita, koska oireet ovat joskus varsin voimakkaita, ja silti ei kyseessä ole välttämättä skitsofrenia. Psykoosisairauden mahdollisuus on toki olemassa, mutta sen selvittäminen vaatii paljon taustatietoa ja selvityksen päihteiden ja huumeiden käytöstä. Traumatausta voi altistaa herkemmin oireilulle ja psykoosille, mutta sekin on hyvin yksilöllistä.
Vaikeassa psykoosisairaudessa ihminen aina uskoo harhoihin ja harha-aistimuksiin. Kertomuksesta päätellen ei niin ollut asia tyttärenne kohdalla. Varsinainen psykoosilääke voi tämäntapaisessa tilanteessa antaa hyvän vasteen, ja sitä kannattaa ilman muuta harkita, mutta hoitoon pääsy on nyt ensisijaista. Asiat selvenevät kyllä lähikuukausien aikana.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
20.01.2014 Aloitekyvyttömyys, hyväksynnän tarve
Mikähän tällaista henkilöä vaivaa? Skitsofrenia tai jokin muu psyykkinen sairaus?
- Hänhän ei ole koskaan saanut mitään aloittamiaan opintoja päätökseen
- ajatus töihinmenosta ahdistaa
- elää miehensä siivellä kotona
- ei saa pidettyä kotia puhtaana
- pyrkii miellyttämään ihmisiä, ei pysty sanomaan helposti, mitä oikeasti ajattelee, vaikeus sanoa ei. Sanoo joo, vaikkei sitten toimi sen mukaan.
- kyseinen henkilö on varmaan myös 50 kg ylipainoinen.
Hyvä kysyjä,
Tämän perusteella ei suinkaan pysty sanomaan, mikä kyseisiä ihmistä vaivaa. Onko niin, että kyseinen ihminen kokee tilanteensa ongelmalliseksi ja kärsii siitä, vai onko se enemmän muille ihmisille ongelma? Haluaako kyseinen ihminen apua tilanteeseen, jos kokee sen ongelmana?
Kuvauksen perusteella kyseisellä ihmisellä on ollut ja näyttää olevan vaikeaa saada aloittamiaan tehtäviä päätökseen. Kaikilla ihmisillä on jossain määrin taipumus haluta muiden hyväksyntää, jos se on korostunut, voi se viitata itsetunto-ongelmaan. Ylipaino on aina terveysriski, ja sillä voi olla monta syytä. Nämä eivät ole kuitenkaan skitsofrenian diagnostisia kriteereitä. Jos tuohon liittyy mielialan laskua, voi taustalla olla masennusta ja tai ahdistusta. Onko taustalla traumaattisia tapahtumia, jotka ovat voimakkaasti vaikuttaneet kuvaan itsestä ja suhteesta muihin?
Nämä oireet ja asiat herättävät enemmän kysymyksiä, kuin antavat vastauksia. Jos olet tämän kertomasi ihmisen ystävä, miksi et kysyisi häneltä, ovatko asiat hyvin ja haluaisiko hän jakaa vaikeuksiaan jonkun kanssa? Saattaa hyvinkin olla, että hän kaipaa ja tarvitsee apua sekä ymmärtäviä ystäviä. Läheisillä ihmisillä pitäisi olla rohkeutta kysyä sekä kulkea rinnalla.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
20.01.2014 Miten psykoosi määritellään?
Hei. Mitä tarkoittaa vaikea psykoosi?
Hyvä kysyjä,
Psykoosi on aina vaikea, jos se vaikeuttaa selviytymistä arkipäivän tehtävistä ja aiheuttaa muutenkin ylimääräistä huolta ja pelkoa. Raja vaikean ja tavallisen psykoosin välillä on keinotekoinen, eikä vastaa todellisuutta. Se on keksitty lähinnä lääkekorvausmenettelyä varten. Psykoosissa, kuten muissakin sairauksissa on ihmiselle aiheutuva haitta vaihteleva. Jollakin voi esim. diabetes olla helppohoitoinen, ja jollakin toisella voi olla hyvin vaikea saavuttaa hyvää hoitotasapainoa. Ajan kuluessa asia saattaa vielä muuttua ja elämäntilantilanteiden muuttuessa.
Psykoosi on yleensä alussa vaikeaoireinen, kun se ilmenee ensimmäistä kertaa. Ihminen saattaa pelätä ja olla hyvin epätietoinen siitä, mitä on tapahtumassa. Varsin usein toimintakyky vaikeutuu huomattavasti, ja osa tarvitsee jopa sairaalahoitoa. Jos varhain hakee apua, sairaalahoito on vältettävissä lähes aina.
On ymmärrettävää, että jos on pidempään sairastanut ja oireet ovat tuttuja, ei asia välttämättä ahdista niin paljon kuin ensimmäisellä kerralla. Psykoosisairauksissa taudin kulku on vaihteleva, eli muutokset kuuluvat asiaan, ja niihin voi varautua esim. ottamalla säännöllisesti lääkitystä tai sovitusti lisäämällä sitä, kun oireet pahenevat. Pitäisi myös hoitopaikan kanssa sopia, miten tulee toimia, jos oireet vaikeutuvat ja mihin voi ottaa yhteyttä esim. yöllä tai sitten päivällä.
Sairauden kokemus on aina hyvin yksilöllinen, ja siten ei ole olemassa sellaista mittaria, jolla voisi verrata toisten kokemuksia. Kaikilla on elämässä ainakin jossain vaiheessa vastoinkäymisiä, ja toiset sietävät vastoinkäymisiä paremmin kuin toiset. Samalla tavalla sairauden merkitys voi olla kullekin hiukan erilainen, mutta ei helppo kenellekään. Yksi tärkeä asia hoidossa onkin, että annetaan tietoa sairaudesta ja sen kulusta sekä hoidosta ja ennusteesta. Tuollainen tieto saattaa helpottaa oloa, kun tietää, mitä on odottavissa ja miten siihen tulee suhtautua ja mistä saa apua. Toivottavasti tämä valotti hiukan hyvää kysymystäsi.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
17.01.2014 Pelkään, että minulla on skitsofrenia
Epäilen, että minulla on jonkinlainen skitsofrenia tms. Tunnen koko ajan, että joku lukee ajatuksiani, joka huoneessa on kameroita, ja että minua seurataan, kun kävelen esim. bussipysäkille. Olin viime syksynä masentunut (ei ole todettu), ja olin ärsyyntynyt koko ajan. Pahin masentuneisuus meni kuitenkin ohi joulukuun aikana.
Tämän vuoden alussa rupesin tuntemaan sen, että joku näkee minut koko ajan yms. Ärsyynnyn nykyään myös siitä, että joku syö vieressäni ja minun mielestäni siitä kuuluu ihan hirveä ääni, ja minua rupeaa melkein oksettamaan, ja käsken vieressäni olevaa häipymään. Voiko minulla olla jonkinlainen aistihäiriö?
Epäilen siis, että minulla on jonkinlainen skitsofrenia tms. “Oireeni”:
1. Ärsyynnyn jopa siitä, että joku syö vieressäni ja suutun niin, että käsken vieressäni olevaa häipymään.
2. Tunnen koko ajan, että joku näkee minut ja kuvaa minua, ja että joka huoneessa on kamera, joka tallentaa joka ikisen liikkeeni.
3. Tunnen, että joku seuraa minua esim. bussipysäkille.
4. Tunnen koko ajan, että joku lukee ajatuksiani, joten en voi ajatella mitään missään. Välillä käsken ajatuksissani ajatusteni lukijaa lopettamaan käskemällä: “Lopeta!”, ja hoen sitä vaikka kuinka kauan.
Onko minulla jonkinlainen mielialahäiriö tms.?
Hyvä kysyjä,
Oireesi kyllä viittaavat psykoosisairauteen, mutta tässä ei ole mahdollista arvioida sen luonnetta tarkemmin. Mikäli et vielä ole hoidon piirissä, niin kannattaisi aika pian ottaa yhteyttä psykiatriin, joka voi arvioida tilannettasi paremmin.
Psykiatrin tapaa mm. mielenterveystoimistossa tai psykiatrian poliklinikalla. Yleensä niihin tarvitaan lähete terveyskeskuksesta, joten sinne pitäisi mennä ensin pyytämään lähete. Olisi suositeltavaa ottaa mukaan käynnille joku omainen tai ystävä, joka tuntee sinut hyvin, jotta hän voisi antaa myös tarkentavia kommentteja oireistasi ja niiden vaikutuksesta käytännön elämään. Käynnillä on hyvä kertoa rehellisesti mm. mahdollinen päihteiden tai huumeiden käyttö, koska ne voivat aiheuttaa myös tuonkaltaisia oireita.
Oireet viittaavat psykoosisairauteen ja varsinkin lääkehoidolla voidaan auttaa paljon. On hyvä selvittää, mitä kaikkia oireita on, ja mitkä niistä tarvitsevat puuttumista sekä hoitoa.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
14.01.2014 Kannabiksen aiheuttamat skitsofreniaoireet
Hei! Olen erittäin huolissani poikaystävästäni. Pelkään, että hänellä on skitsofrenian alkuoireita. Hän on polttanut kannabista, mutta näitä oireita on silloinkin, kun hän ei ole pilvessä. Hänen kasvonsa ovat usein ylikorostuneen ilmeettömät, ja hän irvistelee välillä pakonomaisesti. Hän ilmaisee välillä tunteitaan ilmeillä ja äänen sävyllä, välillä ei. Hänellä on suuria vaikeuksia rentoutua, omien sanojensa mukaan hän ei ole oikeastaan koskaan rento. Hänellä on lihasjännitystä paljon selässä ja jaloissa.
Yöt hän nukkuu levottomasti, eikä ole aamulla levänneen oloinen eikä näköinen. Saattaa nähdä sekavia painajaisia. Kerran hän kuuli kuiskailua yöllä, eikä ollut varma oliko hereillä vai valveilla. Hän kuvaili kokemusta unihalvaukseksi.
Hän ei helposti löydä sanoja vuorovaikutustilanteessa, vaan tarvitsee paljon aikaa kootakseen ajatuksensa lauseiksi. Minusta vaikuttaa siltä, kuin hän ei välillä saisi omista ajatuksistaan kiinni. Hänen perusolemuksensa on hidas ja hieman poissaoleva. Hänestä tuntuu usein siltä, että päässä olisi kauhea melu ja häly. Hän saattaa istua paikoillaan tyhjä ilme kasvoillaan puolikin tuntia, etenkin aamuisin. Ulospäin hän näyttää lamaantuneelta, mutta hän sanoo, ettei saa lähdettyä liikkeelle, kun päässä on niin “kamala meininki”. Kouluun lähteminen on vaikeaa. Hänellä on aloitekyvyttömyyttä jossain määrin. Hän puhuu tuosta päänsisäisestä hälystä usein, se selvästi häiritsee häntä.
Etenkin syksyllä, kun pilven poltto oli ollut runsasta, hänellä oli hyvin vainoharhaisia juttuja, joihin hän itse selvästi tuntui uskovan. Hän sanoi, että hänestä tuntuu siltä, kuin joku olisi rokottanut häntä pienenä ja näin vahingoittanut häntä. Että rokote on saastuttanut hänet. Hän myös puhuu omituiseen sävyyn valtiosta, joka kontrolloi, että me olemme oikeasti orjia. Hän saattoi myös joutua paniikkiin ja kokea, että oli fyysisesti jossain muualla, kenties menneisyydessä.
Lamaannuksen vastapainona on ajoittainen ylikiihtyneisyys, pakkomielteen omaiset ajatuskuviot ja kiinnostus jostain tietystä asiasta. Tässä tilassa hän kokee uhkaa ilman todellista syytä ja voi vaikuttaa ulospäin aggressiiviselta.
Poikaystäväni persoonallisuus muuttuu täysin hänen ollessaan pilvessä. Hän on polttanut kannabista 18-vuotiaasta 23-vuotiaaksi asti. Viime syyskuussa hän poltti joka päivä. Pilvessä persoonallisuus muuttuu huomattavasti, tulee aggressiiviseksi, puhe on tönkköä ja hänellä on pakkoliikkeitä kasvoilla.
Syyskuun jälkeen hän on polttanut noin kerran kuussa, viimeisimmästä kerrasta on 2-3 viikkoa. Nyt hän on lopettanut pilven polton ja on itsekin huolissaan sen mahdollisesti aiheuttamista haitoista. Minua kalvaa epäilys piilevästä skitsofreniasta ja pelkään sen puhkeavan yllättäen. Minulla on lapsuuden perheessä ollut mielenterveysongelmia, enkä kestäisi enää vastaavaa. Niinpä jo skitsofrenian mahdollisuus poikaystävälläni on minulle erittäin vaikea asia. En voi sulkea silmiäni minusta hälyttäviltä oireilta.
Kiitos vastauksestasi!
Hyvä kysyjä,
Ihmisen aivot ovat hyvin hieno elin, ja ne kehittyvät ja kypsyvät aina 25 ikävuoteen asti. Kehittyviä aivoja ei pitäisi häiritä aineilla, jotka saattavat muuttaa niiden toimintaa ja rakennetta. Alkoholi ja varsinkaan huumeet eivät ole hyväksi aivoille.
On hienoa, jos poikaystäväsi on lopettanut kannabistuotteiden käytön. Tiedetään, että jo vähäinen kannabiksen käyttö on voinut laukaista skitsofrenian ja pitkäaikaisen psykoosin. Aikaisemmin kuviteltiin, että kannabis ei olisi niin kovin haitallinen, mutta nyt tiedetään, että se on hyvin haitallinen ja muuttaa aivojen toimintaa sekä rakennetta ja aiheuttaa monia psyykkisiä muutoksia sekä kognitiivisia ongelmia (kognitio käsittää korkeimpia aivotoimintoja, mm. ajattelua, havaitsemista, oppimista muistia jne.).
Säännöllinen pitkäaikainen käyttö on pahasta. Käyttäjä ei kykene hahmottamaan tilaansa ja ei siten ole selvillä muutoksista asioiden hahmottamisessa ja tunne-elämässä. Jotkut ihmiset saavat herkästi paranoidisen skitsofrenian kaltaisia oireita, jotka saattavat jäädä pysyviksi tai kestää pitkään. Vasta 3 – 6 kuukauden kuluttua voi sanoa, ovatko oireet menneet ohi.
Pelkotilat, ahdistuskohtaukset ja masennus voivat paranoidisten oireiden kanssa tehdä elämästä sietämättömän, jolloin on olemassa myös itsemurhan vaara. Apua on kuitenkin saatavissa ja ensimmäinen hyvä päätös on, että käyttö on loppunut. Toinen hyvä päätös on heti hakeutua hoitoon ja kertoa rehellisesti kaiken, mitä on käyttänyt. Mitään muutakaan huumetta ei saisi käyttää, eikä mielellään alkoholiakaan, koska oireet tulevat helposti takaisin.
Lääkehoidolla voidaan auttaa ja saada olotilaa vakautetuksi. Vasta pidemmän ajan kuluessa nähdään, mihin tilanne kehittyy. Tässä vaiheessa ei voi ottaa vielä kantaa, onko kyse vain ohimenevästä psykoosioireilusta vai pysyvämmästä olotilasta. Joka tapauksessa apua on saatavilla, ja sitä kannattaa hakea aivan heti psykiatrian poliklinikalta tai mielenterveystoimistosta. Myös A-klinikoilla on hyvä tietämys tämänkaltaisista asioista.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
11.01.2014 Hidas luonteenmuutos
Sisareni, isäni ja minä kärsimme äitimme vaikeasta luonteesta. Muutokset ovat alkaneet pikkuhiljaa, ehkä 10–15 vuotta sitten.
Hänen ainoat sosiaaliset kontaktit ovat perheen kanssa (lapset ja lapsenlapset), mutta nekin rajoittuvat pikkuhiljaa, kun emme kukaan “jaksa” hänen huonoa käytöstään. Hän ei ole kovin toivottu vieras kenellekään meistä.
Hyvä kysyjä,
Kirjoituksestasi päätellen äidilläsi ei aina ole ollut ”vaikea luonne”, ja hidas muutos saattaa viitata esim. etenevään muistisairauteen, joihin voi liittyä tuon kaltaisia piirteitä. Niukan tiedon varassa ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä mitään arvioita.
Kannattasi ottaa yhteyttä lääkäriin ja pohjustaa käyntiä antamalla etukäteen riittävästi tietoa tai menemällä mukaan, mikäli äitinne sitä haluaa ja hyväksyy sen. Tämän tiedon varassa ei voi tehdä päätelmiä, mutta ilmeisesti nykyinen käytös ei ole aiemmin ollut luonteenomaista, joten muutoksen takana voi olla jotain, mitä voidaan auttaa ja tietokin usein helpottaa tilannetta.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
Onko skitsofreniassa tyypillisiä niin kutsutut ajatukset “Mitä ympäristö ajattelee, käyttäydynkö poikkeavasti?” Kyynisesti ajatellen ihmiset eivät ole juurikaan kiinnostuneita toistensa asioista, vaan pyörivät omien toimintojensa ympärillä. On ns. pakkoajatuksia, jotka pyörivät päässä, vaikka yritän sulkea ne pois tekemällä asioita ja keskittymällä johonkin muuhun aktiviteettiin. Onko edellä mainittuja ajatuksia poistettavissa, lääkitys ei niitä juurikaan poista? Voisiko ajatella esim. joogaa tai muuta sellaista?
Hyvä kysyjä,
Kaikille ihmisille saattaa joskus tulla ajatuksia, että mitä ympäristö ajattelee minusta. Se mitä sanoit, että kyynisesti ajateltuna ihmiset eivät ole juurikaan kiinnostuneita toistensa asioista on aivan totta. Voit vaikka seurata istuen jossain kaupungilla ohimeneviä ihmisiä, niin juuri kukaan ei katso tai edes huomaa, että heitä katsellaan. Omissa asioissa on useimmilla ihan riittävästi tekemistä.
Jos pakonomaiset ajatukset tulevat jatkuvasti mieleen saattaa kyseessä olla pakko-oireinen häiriö, joka on luonteeltaan hyvänlaatuinen ja varsinkin ns. serotoniinilääkkeet riittävällä annoksella lähes aina lievittävät oireet varsin siedettävälle tasolle ja joskus oireet häviävät kokonaan. Lääkevaste tulee kuitenkin melko myöhään, muutamien kuukausien kuluttua, vaikka ne melko pian jo hiukan auttavat. Myös kognitiivinen terapia auttaa lääkehoidon ohella, koska siinä tutkitaan ajatuksia ja niihin liittyviä tunteita sekä olettamuksia, jolloin niitä voidaan muokata itselle rakentavalla tavalla. Samalla tavalla saattaa joogakin olla hyväksi ja muut aktiviteetit.
Skitsofreniaan saattaa myös liittyä pakonomaisia ajatuksia ja erilaisia pakkotoimintoja, mutta psykoosioireet ovat kuitenkin keskeisiä, eli oireet, joka tekevät vaikeaksi erottaa, mikä on totta ja mikä ei. Siten harha-aistimukset tuntuvat asianomaisesta täysin todelliselta. Kuvauksesi perusteella on vaikea sanoa, mikä on ongelmasi, mutta näin vähillä tiedoilla en sitä ensimmäiseksi skitsofreniana pidä. Kannattaa uudelleen käydä lääkärillä kertomassa ongelmistaan ja toivottavasti lääkärisi on psykiatri, vaikka kokenut terveyskeskuslääkäri osaa myös hoitaa tämäntapaisia asioita. Kaikkein parasta on, jos hoidossa on monia elementtejä, lääkehoidon lisäksi mm. kognitiivista terapiaa, fyysisiä aktiviteetteja ja uskallusta elää normaalia elämää.
Pakko-oireisissa häiriöissä usein esiintyy ahdistusta ja siksi kannattaa välttää aineita, jotka lisäävät ahdistusta. Sellaisia aineita ovat mm. kahvi, tupakka, alkoholi ja huumeet. Energiajuomissa on usein suuria määriä kofeiinia ja se pahentaa ahdistusoireita stimuloimalla autonomista hermostoa. Asian voi todeta mittaamalla pulssin, ennen ja jälkeen kahvikupin juontia.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
16.12.2013 Poikani painajaisunet huolestuttavat
Hei, olen huolissani 11-vuotiaasta pojastani. Hän on jo muutaman vuoden ajan nähnyt kovin todentuntuisia painajaisia ja on ihan hysteerinen herätessään. Väittää edelleen, vaikka on ihan silmät auki, näkevänsä jotakin joka haluaa hänelle pahaa. Nykyään kyllä rauhoittuu pikkuhiljaa, kun olemme puhuneet valveilla näistä unista ja muistutamme tilanteessa, että ne ovat vain unia.
On todella surullista katsoa kun toinen pelkää ja kyselee, että autatko minua äiti ja en kumminkaan osaa sanoa mitä pitäisi tehdä. Toisinaan poika pelkää herätessään kesken unien esimerkiksi huoneessa olevaa Play Station- ohjainta tai muuta vastaavaa ja se pitää viedä pois.
Pojalla on vilkas mielikuvitus ja lukee paljon fantasiakirjallisuutta ja haluaa katsella elokuvia. On myös lähes “kympinoppilas” koulussa ja kirjoittaa hyviä tarinoita. Jokin aikaa sitten suorittaminen meni yli ja poika halusi kokoajan olla hyvä. Esim. piti syödä terveellisesti, eikä halunnut jälkiruokaa, vaikka muut ottivat, meni ulkoilemaan, vaikka ei ollut kaveria (vain koska ulkoilma on terveellistä). Tämä kuitenkin laantui keskustelemalla.
Pojalla ei ole juurikaan kavereita, on kova ns. näsäviisastelemaan ja ns. pikkuvanha. Jäin yksinhuoltajaksi pojan ollessa noin 4-vuotias. Isä tapaa lapsia joka toinen viikonloppu, ja on melko helposti hermostuva, mutta toisaalta myös esimerkiksi painii leikillään lasten kanssa. Itse olen mennyt uusiin naimisiin pari vuotta sitten, ja muutimme silloin eri paikkakunnalle lasten ja uuden miehen kanssa. Eli nämä ns. kauhukohtaukset ovat alkaneet täällä uudessa kodissa. Välillä olivat jo useamman kuukauden poissa, mutta nyt taas tänä iltana tuli uusi, tosin pojalla on flunssa ja jonkin verran kuumetta.
Kysyisin voivatko nämä unet olla vaarattomia, vai pitäisikö ottaa jonnekin yhteyttä?
Hyvä kysyjä,
Parasomniat eli unihäiriöt, joihin liittyy poikkeavaa liikehdintää, käyttäytymistä, tunteita, havaintoja ja unia ilmenevät nukahtaessa, unen aikana tai lähellä heräämistä. Nämä ilmenevät usein ns. NREM-unen aikana, jolloin ihminen on heräämisen ja unen rajamailla. Tämäntapaisia unihäiriöitä ovat mm. unenaikaiset sekavuuskohtaukset, unissakävely, yölliset kauhukohtaukset, hampaiden narskuttelu ja ajoittaiset raajojen liikkeet. REM-unen (Rapid Eye Movements) aikaisia parasomnioita on mm. unihalvaus, johon voi liittyä myös hallusinaatioita.
Yöllisiä kauhukohtauksia (pavor nocturnus) ilmenee n. 15 % kaikista lapsista ja tavallisin se on 2-6-vuoden iässä ja sen jälkeen harvinaisempi. Kohtaus eroaa painajaisesta, koska ihminen ei ole täysin unessa ja siihen voi liittyä epämääräisiä hahmojen näkemistä.
Unihalvauksia kokee vähintään puolet ihmisistä kerran tai kahdesti elämänsä aikana ja silloin voi kyllä hengittää normaalisti, mutta muuten koetaan, että keho on halvaantunut ja tilanteeseen voi liittyä hallusinaatioita.
Poikanne oireilu viittaa lähinnä yöllisiin kauhukohtauksiin ja on siten vaaraton ongelma. Tilannetta voisi auttaa, jos poikanne saisi ikäisiään leikkikavereita ja fyysisiä harrastuksia. Kovin paljon mielikuvitusta kiihottavien pelottavien filmien katselu ja kirjojen lukeminen ei ole hyväksi ennen nukkumista. Muutenkin unirytmistä vanhempien pitäisi pitää huolta lasten kohdalla. Stressitilanteet ja yleiskunnon heikkeneminen, mm. flunssa voi myötävaikuttaa tilanteeseen.
Jos kohtaukset jatkuvat kaikesta huolimatta, kannattaa ottaa yhteyttä lastenlääkäriin, koska tilannetta voidaan auttaa tilapäisellä lääkityksellä.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
10.12.2013 Onko mieheni oireet skitsofreniaa?
Miehelle on diagnosoitu aivojen hermosoluja rappeuttama sairaus. Ikää hänellä on 65 vuotta. Hänen kaksoisveljellään on todettu skitsofrenia ja kysyisinkin, voisiko mieheni kohdalla olla kysymys
myös skitsofreniasta. Aivokuvissa hänellä näkyy degeneraatiota lähinnä otsalohkon ja ohimoiden alueella. Oireita katsoessani niin ne ovat samat kuin skitsofreniasta.
Vastauksesta etukäteen kiittäen.
Hyvä kysyjä,
Valitettavasti näiden tietojen varassa ei voi tehdä sellaista päätelmää onko miehellänne hermosoluja rappeuttava sairaus vai skitsofrenia. Skitsofreniaankin kuuluu aivojen hidas rappeutuminen ja siten pidemmän päälle toimintakyvyn lasku. Muissa hermosoluja rappeuttavissa sairauksissa toimintakyky laskee yleensä nopeammin ja varsinkin vanhuudessa. Näissä tämäntapaisissa muistisairauksissa voi olla ajoittain jopa psykooseja ja varsinkin käytöshäiriöitä jotka eivät aiemmin olleet ollenkaan tyypillisiä asianomaiselle. Elintavoilla voi joskus olla merkitystä, mutta enemmän perinnöllisillä tekijöillä. Teidän siis kannattaisi tavata miestänne hoitavaa lääkäriä ja tulla yhdessä vastaanotolle, jolloin voisitte saada enemmän tietoa miehenne sairaudesta ja sen hoidosta.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
04.11.2013 Psykoosioireita
Hei! Olen huomannut nykyään olevani todella epäluuloinen ihmisiä kohtaan, jopa hyviä ystäviäni. Joskus en uskalla juoda heidän keittämää kahvia, koska luulen esimerkiksi, että se on myrkytetty, vaikka ystäväni itse juo sitä. Nykyään on alkanut tuntua, että olisi kaikilla joku salaliitto mua vastaan, että kaikki suunnittelevat selkäni takana jotain pahaa. Jos kaverit vaikka pyytävät mua ulos kanssaan, en välttämättä lähde, koska tuntuu, että heillä on joku taka-ajatus siinä. Siksi olen nykyään eristäytynyt muista enemmän kuin ennen. Joskus tuntuu myös, jos istun vaikka linkissä, että ne lähellä istuvat lukevat mun ajatuksia ja tuntuu, että mua tarkkailtaisiin kokoajan, jotenkin kuvattaisiin tai kyylättäisiin ikkunan takana. Jos kärpänen lentää jossain lähellä, tuntuu, että se on jokin semmoinen tarkkailulaite. Kerran kissa tuli mun viereeni, kun istuin koneella, niin piti pistää se pois, kun tuntui, että se on jokin lähetin, joka katsoo, mitä mä koneella teen.
Tuntuu, että jotkut ihmiset yrittävät/pystyvät vaikuttamaan mun kroppaan, siis ei ulkoisesti vain sisäisesti. En osaa selittää sitä kunnolla kylläkään. Välillä saatan vain alkaa itkeä ilman mitään syytä, etten jaksa enää mitään, mutta saatan jopa viidenkin minuutin päästä yhtäkkiä olla silleen, että oon kunnossa, kaikki on hyvin ja pystyn mihin vaan ja itsetunto on todella korkealla. Mutta sitten saattaa taas laskea masennukseen, ja alkaa itkettää, mikään ei tunnu miltään. Mieliala saattaa vaihtua todella nopeasti ihan yhtäkkiä.
Kerrankin lähdin kavereiden kanssa kun ne pyysi, ja otin sellaisen ison veitsen mukaan laukkuun, että olen varautunut kaikkeen, jos niillä onkin jotain mielessä. Ja koko ajan on hirveä kuolemanpelko. Jos mulla sattuu vaikka sormeen, niin saatan säikähtää, että siellä on jotain, ja kuolen tai se halvaantuu tai jotain sellaista. Alan panikoda, koska luulen, että kuolen. Jos päätä vähän särkee, niin ajattelen heti, että mulla on aivokasvain – tällaisia hirveitä sairauden pelkoa ja huoli omasta terveydestä. Ja saan välillä ns. paniikkikohtauksia tai sellaisia, että kun saan sen vaiheen, että mieli alkaa laukata, niin se mieli vie mua niin paljon, että sydän alkaa tykyttää. Saatan täristä, alan itkeä, en saa sanaa suusta ja puhe on outoa ja hajanaista, ja jos joku puhuu mulle, niin en tajua mitä se puhuu, tai en kuuntele, kun en pysty siihen keskittymään. Mieli vie mua niin 6-0, ja sen takia en pysty keskittymään, mitä mun pitää puhua, ja saattaa mennä kauan, ennen kuin saan sanan suusta, ja se on todella oudosti sanottu. En siis pysy siinä todellisuudessa sen kohtauksen aikana ollenkaan.
Psykologilla en ole käynyt pitkään aikaan, kun tuntuu, että ne eivät ymmärrä kunnolla. Mulla olisi lääkitys ketiapiini 25 mg päivässä, mutta miltä diagnoosilta tämä saattaisi mielestäsi kuulostaa näin alustavasti? Jos olisi jokin diagnoosi jostain, niin tuntuu, että mun olisi helpompi ymmärtää itteeni, ja muut ihmiset myös mun ympärillä, koska ne monesti luulee, että olen vainoharhainen ja luulosairas, mutta mulla ei semmosia näkö- kuuloharjoja juurikaan ole ollut. Olen kyllä menossa taas psykologille tai johonkin, mutta että niille voi sitten vihjata että tutkisi sitten kunnolla. Kiitos etukäteen!
Kertomasi oireet kuulostavat selvästi psykoosioireilta ja siten hankalilta, koska ne aiheuttavat paljon huolta ja pelkoa. Psykoosisairauksia on useita, ja tässäkään ei ole mahdollista tämän lyhyen kuvauksen perusteella päätellä täsmällisesti, mistä psykoosisairaudesta on kysymys. Oireet toki sopivat skitsofreniaan, varsinkin sairauden alkuvaiheeseen. Paljon jäi myös sellaisia asioita selvittämättä, joilla voi olla merkitystä oireisiin, esim. onko ollut päihteiden tai huumeiden käyttöä? Amfetamiini ja kannabistuotteet voivat laukaista useita kuukausia kestävän aivan skitsofrenian kaltaisen oirekuvan, ja joskus on niiden käytön johdosta puhjennut skitsofrenia.
Vaikka nuo vainoharhaiset ajatukset ovat olleet kovin voimakkaita, on siinä mielestäni hyvin positiivinen asia, että olet itse kokenut tarvitsevasi apua. Sinun kannattaisi mennä kyllä hyvin pian joko mielenterveystoimistoon tai opiskelijaterveydenhuoltoon lääkärille, koska lääkehoito on tuossa vaiheessa hyvin tärkeä ja sillä voidaan saada vaikeatkin oireet hallintaan jonkin ajan kuluttua lääkkeen aloituksesta. Kertomasi lääkemäärä ei riitä lainkaan psykoosioireiden hoitoon, vaikka se voi lievittää vähän ahdistusta. Tarvitset tässä vaiheessa juuri psykiatrin apua. Voit pyytää omaisen tai muun läheisen mukaan.
Vaikka olo tuntuu turvattomalta, suosittelen veitsen jättämistä kotiin, koska jos pelon vallassa käyttää sitä, voi tulla vahinkoja, joita ei voida koskaan korjata. Kannattaa ajatella kuitenkin niin, että kaverit ovat kavereita juuri sen tähden, että he eivät jättäisi sinua koskaan pulaan. Tuntemattomien seuraan ei silloin varsinkaan kannata lyöttäytyä, kun voi itse huonosti, mieluimmin siis kavereiden seurassa, ja ilman veistä. Toivon mukaan olet jo hakeutunut hoitoon ennen kuin tämä vastaus saapuu sinulle.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
28.10.2013 Outo huijaus
Minua askarruttaa suunnattomasti, mistä voisi olla kysymys, kun tyttäreni poikaystävä itsepintaisesti on väittänyt olevansa maankuulun rokkibändin kitaristi. Hän on kuukausia pystynyt hämäämään tytärtäni tarinoillaan, valokuvilla jotka on netistä otettu ja itse nimennyt itsensä kyseiseksi henkilöksi. Poika on maahanmuuttaja eikä puhu suomea.
Minulle ei asiasta ensin saanut kertoa, mutta sitten tuli tilanne, jolloin tytär kertoi. Kun en uskonut asiaa, meillä oli varsinaista tunteiden myrskyä, tyttären mielestä olin ilkeä ja kamala. Kuitenkin kävi niin, että tyttärelle tuli epäilyksen siemen. Tyttärellä olikin parempi bänditietous, niin että poika puhui itsensä pussiin, ja joutui myöntämään ettei ole väittämänsä kitaristi.
Ihmetyttää vain, kun hän kuukausikaupalla tätä tarinaa itsepintaisesti veti. Tyttärenikin ihmettelee, uskoikohan poika itsekin tähän tarinaansa. Tytär alkoi lisäksi kysellä minulta, minkälaista on skitsofrenia. No en osaa hänelle kunnolla tähän vastata. Poika kai on myös pelannut spiritismiä ja ilmeisesti siksi (oma epäilys) saanut ääniharhoja, kuten kuullut lapsen itkua. Lisäksi purkaa aggressioitaan tavaroihin. Se nyt kai voi olla nuorella maahanmuuttajalla ihan tavanomaista ja ymmärrettävää, joskin ehkä kannattaisi miettiä muitakin keinoja. Olisin kiitollinen vastauksesta.
Hyvä kysyjä,
Tuollainen käyttäytyminen ei varsinaisesti heti vaikuta skitsofrenian oireelta. Jos ihminen tietoisesti valehtelee, vaikka haluaisi uskoa siihen itse, on kyse enemmin luonnehäiriöstä. Usein on tavallista, että normeista poikkeavalla käytöksellä pyritään samaan itselle etua, jopa toisten kustannuksella. Silloin narsistiset piirteet voivat korostua ja käytös saattaa viitata asosiaaliseen tapakulttuuriin.
Luonnehäiriöt tai persoonallisuuhäiriöt, kuten niitä kutsutaan, kehittyvät usein jo lapsuudessa, jossa on ollut hyvin vaikeita vuorovaikutuksen ongelmia ja turvattomuutta omien vanhempien ja ympäristön taholta. Jos siihen liittyy vielä impulssikontrollin häiriö eli kyvyttömyys hallita mielialojaan, on ympäristö hyvin lujilla, ja tulevaisuus ei ole helppo sellaisen ihmisen kanssa. Monet persoonallisuuhäiriöt voivat kuitenkin lievittyä iän mukana. Varsinkin asosiaalinen persoonallisushäiriö johtaa väistämättä konflikteihin yhteiskunnassa, ja siksi esim. vankilassa sen esiintyvyys on noin 60 – 70 %. Jos asosiaalisuuteen liittyy voimakas piittaamattomuus toisista ja kärsimysten aiheuttaminen ja normien jatkuva rikkominen, voidaan puhua psykopatiasta, joka on sitten äärimuoto. Persoonallisuushäiriöitäkin on lieviä ja vaikeita sekä siltä väliltä.
Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössäkin ihminen voi kuvitella olevansa joku toinen tai omaavansa yliluonnollisia kykyjä maniajakson eli vauhdikkaan jakson aikana, mutta silloin ihminen on kauttaaltaan vauhdikas, ja saattaa elää yli varojen ja solmia tuttavuuksia noin vain, seksuaalinen käytös voi olla rajatonta ja muukin elämä holtitonta sekä unentarve on huomattavasti vähentynyt. Kyse on kuitenkin psykoottisesta käyttäytymisestä, ja siinä vaiheessa ihminen tarvitsee vastentahtoista sairaalahoitoa, jotta ei aja itseään tuhon partaalle. Yllä mainittu kuvaus tuosta nuoresta miehestä ei siten sovi tähän tautiin.
Ääniharhat viittaavat tietysti psykoottiseen häiriöön, mutta niitä voi esiintyä esim. psykoosipiirteisessä persoonallisuushäiriössä. Aina pitäisi selvittää myös päihteiden ja huumeiden käyttö, koska miedotkin huumeet voivat nuorella ihmisellä laukaista skitsofrenian kaltaiset oireet. On tavallista, että kannabistuotteet ja amfetamiini voivat aiheuttaa psykooseja ja joskus jopa elinikäisen skitsofrenian tapaisen sairauden.
Kuten tästä jo käy ilmi, ei ihmiselle voi asettaa diagnoosia näkemättä ja keskustelematta hänen kanssaan. Pitää tietää myös elämänhistoria ja olosuhteet sekä päihteiden / huumeiden käyttö ja erilaisten tautien ilmeneminen lähisukulaisilla. Nuorellakaan ei aggression purkaminen tavaroihin ole tavanomaista eikä ymmärrettävää sinänsä.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
Veljelläni todettiin noin puoli vuotta sitten sairaalajakson aikana skitsofrenia. Me läheiset olemme lukeneet sairaudesta nyt jonkin verran ja todenneet saman, että veljeni oireet sopivat tähän diagnoosiin.
Koko perheeni on joutunut tässä tietysti aika koville, sillä yritämme parhaamme mukaan ymmärtää ja auttaa häntä.
Minua, siskona askarruttaa sellainen asia, että onko skitsofreniaa sairastavalle tyypillistä omistuksenhaluisuus lähinnä ihmissuhteissa? Luin jostain, että sairastavat ovat tavallista riippuvaisempia esimerkiksi perheenjäsenistään. Olen itse kokenut jo pienestä pitäen, että veljeni on ollut jopa sairaalloisen omistushaluinen minusta ja ehkä muistakin perheenjäsenistään. Hän esimerkiksi kyselee minun henkilökohtaisista asioista liikaakin ja puuttuu ihmissuhteisiin. Minulla on ollut myös aika ristiriitaiset välit veljeäni kohtaan pienestä pitäen ja olemme riidelleet jossain vaiheessa hyvin paljon.
Haluaisin tietää, että onko tämä skitsofreniaa sairastavalle tyypillistä käytöstä?
Hyvä kysyjä
Psykoosisairauksille, kuten skitsofrenialle on tyypillistä diagnostisissa kriteereissä esiintyvät piirteet. Kyse on jatkumosta, jossa toisessa ääripäässä on terve yksilö, ilman mitään oiretta ja toisessa päässä hyvin vaikein oirein elävä yksilö, joka täyttää kaikki keskeiset taudin kriteerit. Elämä ja tauditkaan eivät ole mustavalkoisia, vaan esiintyy erilaisia sävyjä ja jokainen sijoittuu tuolla äsken kuvatulla akselilla johonkin kohtaan. Psykoosisairauden oireet voivat aiheuttaa erilaisia ilmenemismuotoja, riippuen monista asioista, kuten perimästä, ympäristövaikutuksesta, yhteiskunnasta, tavoista, kulttuurista jne.
Toinen merkittävä seikka on muistettava, että voi esiintyä useampia sairauksia yhtäaikaisesti, jolloin puhutaan komorbiditeetistä. Skitsofrenian yhteydessä voi siten esiintyä muitakin psykiatrisia sairauksia, kuten voi esiintyä muita somaattisia sairauksia. Kaikille sairauksille on yhteistä, että ne vaikuttavat aina laajemmin kuin kohde-elimessä ilmentyvä tauti. Siksi esim. syöpää sairastava voi masentua jne.
Psykoosisairauteen liittyy usein sellainen seikka, että sen oireet eivät välttämättä ole oppikirjan mukaiset, vaan voi esiintyä päällekkäisyyttä toisen psykoosisairauden kanssa. Omistushalun sairaalloista muotoa kutsutaan tavallisesti sairaalloiseksi mustasukkaisuudeksi ja tautiluokittelussa se ilmaistaan harhaluuloisuushäiriönä. Niinpä skitsofreniassakin voi ilmetä erialisia painotuksia, kuten voimakkaita piirteitä vaikka harhaluuloisuushäiriöstä, mutta jos skitsofrenian oireet ovat kuitenkin kaikkein voimakkaimpia, se jää päädiagnoosiksi.
Skitsofreniassa asia ei välttämättä ole vielä näin yksinkertainen. Omistushalu omaisiin voi olla heijastusta siitäkin, että oma toimintakyky on niin huono tai asianomainen pelkää, että ei itse tule toimeen joissakin tilanteissa, vaikka saattaisi pärjätäkin jos uskaltautuisi kokeilemaan. Pelko, että jää yksin ja avuttomaksi saa ihmiset ripustautumaan toisiin. Koska psykoosisairaudet vaikeuttavat tiedon käsittelyä ja tulkintaa, voi siinä ilmetä seikkoja, jotka tuntuvat muista ihmisistä kiusallisilta tai tungettelevilta. Asianomainen ei sitä kuitenkaan hahmota samalla tavalla ja siksi pitää olla hyvin kärsivällinen ja pyrkiä aina selvästi ja perusteellisesti selvittämään hyvinkin yksinkertaisilta vaikuttavia perusasioita. Tätä pitää tehdä jatkuvasti, koska asia ei mene perille yleensä heti ja vaikeudet tiedon prosessoinnissa aiheuttavat sen, että tulkinta muuttuu selvästäkin asiasta heti kun se menee korvasta sisään. Kärsivällisyys ja toistaminen ovat tarpeen ja johdonmukainen rajojen asettelu. Toisaalta on hyvä kertoa aina, että se ei tarkoita hylkäämistä, eikä sitä, että ei välitä toisesta. Sitäkin pitää toistaa usein, että omainen on rakas ja tulee aina olemaan. tämä on yhtä tärkeää kuin pitää rajoista kiinni.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
18.10.2013 Skitsofrenian tautiluokituksesta
Ystävälläni diagnosoitiin skitsofrenia kuulemiensa äänien perusteella. Mitä skitsofrenialuokkaa tauti on?
Hyvä Kysyjä,
Skitsofrenia kuuluu tautiluokituksessa mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöihin. Skitsofrenia on psykoosisairaus, joka voi olla lievän ja vaikean välillä. Psykoosisairauksia on muitakin.
Pelkän ääniharhan perusteella ei vielä voi tehdä skitsofrenia diagnoosia, vaan se edellyttää muutakin.
Tautiluokituksen mukaisesti pitää olla mm. seuraavanlaisia oireita:
Skitsofreniassa on tyypillistä syvät ajattelun ja havaintokyvyn vääristymät sekä tunnetilojen asiaankuulumattomuus tai latistuminen. Ainakin alkuvaiheessa ajattelu vaikuttaa selkeältä ja älylliset kyvyt tavallisesti säilyvät, tosin vajauksia tiedon käsittelyssä saattaa ajan kuluessa kehittyä. Skitsofrenia muuttaa ihmisen kokemusta itsestään, yksilöllisyydestään ja itsenäisyydestään. Ihminen voi kokea, että muut tietävät tai jakavat hänen salaisimmat ajatukset, tunteet ja toiminnot. Hänelle saattaa kehittyä tilannetta selittäviä harhaluuloja, usein eriskummallisella (bisarrilla) tavalla vaikuttavien luonnollisten tai yliluonnollisten voimien olemassaolosta ja vaikutuksista hänen ajatuksiinsa ja toimintoihinsa. Henkilö voi ajatella ja kokea olevansa kaikkien tapahtumien keskipiste. Aistiharhat, erityisesti kuuloharhat, ovat tavallisia ja ne voivat kommentoida henkilön käytöstä tai ajatuksia. Aistihavainnot ovat yleensä vääristyneet myös muilla tavoin: värit tai äänet saattavat tuntua epätavallisen voimakkailta tai muuten muuttuneilta ja merkityksettömät tavallisiin asioihin liittyvät seikat tuntua erityisen tärkeiltä.
Hämmentyneisyys on skitsofreenisen häiriön alusta saakka tavallista. Se liittyy usein uskomukseen, että jokapäiväiset tapahtumat sisältävät erityisiä, usein pahaenteisiä, juuri potilaalle tarkoitettuja merkityksiä. Tyypillisessä skitsofreniassa ominaiselle ajattelulle on kokonaisuuden kannalta merkityksettömät seikat, jotka tavallisesti torjutaan, hallitsevat mieltä tilanteen kannalta merkityksellisten ja asianmukaisten seikkojen sijasta. Näin potilaan ajattelusta tulee epämääräistä, outoa ja epäselvää ja hänen puheestaan joskus muille käsittämätöntä. Potilaan ajatuksenkulussa on yleisesti taukoja, ylimääräisiä seikkoja voi tunkeutua ajatusten väliin ja hän voi kokea, että jokin ulkopuolinen tekijä ottaa ajatuksia pois mielestä. Tunteet saattavat puuttua, ne voivat ailahdella tai olla tilanteeseen sopimattomia. Ailahtelevuus voi ilmetä vitkasteluna, outona kielteisyytenä tai täydellisenä pysähtymisenä. Katatoniaa voi myös esiintyä.
Skitsofrenia jaotellaan seuraavasti tautiluokituksen mukaisesti:
F20 Skitsofrenia
F21 Skitsotyyppinen häiriö (psykoosipiirteinen persoonallisuus)
Piilevä skitsofreeninen reaktio
F22 Pitkäaikaiset harhaluuloisuushäiriöt
F23 Akuutit ja ohimenevät psykoottiset häiriöt
F24 Indusoitunut harhaluuloisuus (jaettu harhaluuloisuus)
F25 Skitsoaffektiiviset häiriöt
F28 Muu ei-elimellinen psykoottinen häiriö
Pitkäaikainen aistiharhainen psykoosi
F29 Määrittämätön ei-elimellinen psykoottinen häiriö
Tarkemmin määrittämätön [ei-elimellinen] psykoosi
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
05.10.2013 Yhtäkkinen käytöksen muutos
37-vuotias mies, kaikin puolin kunnollinen, korkeassa asemassa, hyvässä parisuhteessa, alkoi vaatia avovaimoaan “tunnustamaan” jotain? Raivoaa, ei syö samaa ruokaa kuin muu perhe, puhuu vähän, haluaisi erota, myydä kaiken, saa itkukohtauksia ja epäilee avovaimoaan, mutta mistä? Kun ei suostu kertomaan. Kun kysyy, mistä on kysymys, mitä on tapahtunut, niin sanoo vain: mietipä sitä.
Vaimolla ei ole salattavaa, ja mitään ei ole tapahtunut, mistä tämä voisi johtua, joten kysyn näin perheen läheisenä, mikä tuota miestä vaivaa. Onko hän vaarallinen? Ihan kuin hän pitäisi yhtäkkiä vaimoaan vihollisenaan!
Hyvä kysyjä,
Tuollaisessa tilanteessa ystävien apu on kultaakin kalliimpaa, koska usein asian arkaluontoisuuden takia siitä on vaikea puhua, ja ihmiset tottuvat ajan oloon aivan käsittämättömiin mittasuhteisiin meneviin asioihin, jolloin muut perheenjäsenet alkavat myös oireilla. Jos tuo perheen mies on aiemmin ollut tavallinen, sillä tavalla kuin se yleensä ymmärretään, eikä ole ollut sairaaloista mustasukkaisuutta tai muitakaan huomiota herättäviä oireita, on syytä nyt huolestua.
Jos voimakkaita psyykkisiä oireita ilmenee, eikä niitä aiemmin ole ollut tai esiintynyt suvussakaan, pitäisi sulkea pois sellainen mahdollisuus, ettei ole pään sisällä jotain sairausprosessia somaattisella puolella. Voihan toki olla niin, että psykoosisairaus puhkeaa tai muu vakava mielenterveydenhäiriö, mutta todennäköisyys pienenee aina iän mukana. Onko hänellä aiemmin ollut pitkäkestoista stressiä, valvomista tai päihteiden käyttöä, koska niillä kaikilla voi olla merkitystä? Sekään ei ole harvinaista nykyisessä työelämässä, että pitkä stressi ja valvominen sekä päihteet uhkaavat mielenterveyttä.
Apua kuitenkin pitäisi saada ja ongelmana voi olla tuo, että asianomainen ei näe asiaa samalla tavalla, koska hän elää ajatustensa keskiössä, pitäen niitä normaalina ja siten ulkomaailmasta tuleekin uhkaava tekijä omalle turvallisuudelle. Se ilmenee juuri paranoidisena suhtautumisena. Ihminen on silloin ennen kaikkea pelokas, mutta siihen liittyy pieni vaara, jos uhka koetaan omaa henkeä uhkaavana, voi olla sijaa väkivaltaisuudelle. Onneksi näin on harvoin, varsinkin, jos sellainen menettely ei ole aiemminkaan kuulunut keinovalikoimaan. Ikävintä on, että ihminen muuttuu vieraaksi omassa kodissaan, ja muut alkavat pelätä häntä, mikä edelleen ruokkii mielikuvaa, että jotain ”salattavaa” on.
Suositeltavaa olisi tuon miehen mennä yhdessä vaimonsa kanssa keskustelemaan asiasta tai sitten miehen pitäisi ainakin yksinään mennä, jos ei huoli vaimoaan mukaan. Pitkittyessään tilanne aina vaikeutuu ja apu voi olla varsin helppo ja hyvä vielä tässä vaiheessa, mutta selvittelyä tilanne vaatii. Jos se kovasti pahenee siten, että tulee jo uhkaavia tilanteita tai aivan selkeitä avoimia paranoidisia ajatuksia, pitäisi soittaa terveyskeskuksen lääkärille ja harkita tahdonvastaista hoitoa. Aina kannattaa lähteä liikkeelle kuitenkin vapaaehtoisuuden pohjalta.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
29.09.2013 Psykoottiset oireet kortisonihoidon jälkeen
Hei! Minulla alkoivat psykoottiset oireet noin neljä vuotta sitten syötyäni tablettikortisonia 20 mg päivässä. Alussa oli vain puhelimen pirinää, ja sitten tuli vuoden kestävä äänien kuulemistulva. Sitten tulivat näköharhat ja tuntoharhat. Puolitoista vuotta meni, ennen kuin sain ensimmäisen 2 mg perfenatsiinireseptin. Onko niin, että hoitoni alkoi paranemisen kannalta liian myöhään?
Syön nykyään 24 mg perfenatsiinia, ja se on ainut lääke, joka ei väsytä tai vie kokonaan toimintakykyä pois. Minulla on edelleen oireita, ja mietinkin, voiko sitä lääkettä syödä vieläkin enemmän? Lisäksi syön 350 mg ketiapiinia päivässä.
Osastohoidossa olen ollut vain kuukauden koko sairastamisen aikana. Mikä on hyvä syy hakeutua hoitoon sairaalaan? Onko vain tunne, ettei enää jaksa kotona psykoosinsa kanssa?
Minusta ei näe ulospäin, että olen skitsofreenikko, onko tämä normaalia? Ei ole siis tahdottomia liikkeitä, tai en ainakaan itse kiinnitä niihin huomiota.
Voiko psykoosi jatkua neljä vuotta päivittäisenä?
Hyvä kysyjä,
pitkäaikainen glukokortikoidihoito (kortisonivalmisteet) on aina vaikean perussairauden hoitoon tarkoitettu, ja varsinkin suurilla hoitoannoksilla tulee väistämättä haittavaikutuksia. Silti lääkettä ei pidä koskaan lopettaa tai vähennellä omin päin, vaan aina yhteistyössä oman hoitavan lääkärin kanssa, koska lopettamiseen liittyy myös vakavia riskejä. Sairauksien hoidossa punnitaankin aina hoitoon liittyviä etuja ja haittoja. Jos haitat ovat kovin suuret, voidaan sitten yrittää etsiä muita vaihtoehtoja, jos niitä on. Usein tehdään juuri niin kuin teidänkin tapauksessa, että hoidetaan toisella lääkkeellä ilmaantuneita haittoja. Kysymyksestä ei käynyt ilmi, onko teillä ollut skitsofrenia-sairaus jo ennen kortisonihoitoa, vai puhkesiko se lääkityksen alettua.
Perfenatsiini on varsin hyvä ja turvallinen vanha lääke, ja siitä on vuosikymmenien kokemus. Se on menestynyt psykoosien hoidossa varsin hyvin verrattuna uudempiin lääkkeisiin. Valmistajan suosittama suurin vuorokausiannos on 24 mg, mutta saattaa olla yksittäisiä tapauksia, joissa on käytetty sitäkin suurempia hoitoannoksia. Silloin olisi hyvä olla jotain tutkimusnäyttöä tai aiempaa kokemusta. Toinen vaihtoehto on käyttää tätä lääkettä injektiona, joka pistetään hoitopaikassa 2-4 viikon välein. Injektiomuodossa päästään huomattavasti pienempiin milligramma-annoksiin päivää kohden. Toki on olemassa uusia varsin hyviä lääkkeitä, joilla ei ole suuria haittoja.
Kysymyksestänne ei käynyt ilmi, minkälaisia oireita teillä on vielä. Usein psykoosisairauksissa kuten pitkäaikaisissa muissakin sairauksissa tulee joskus eteen väsymys ja masennus. Sekin on hyvä tunnistaa ja saada siihen apua, koska mielialan lasku vaikeuttaa toimintakykyä hyvin paljon. Lääkityksellä lähes aina voidaan saada psykoosioireet kuriin tai siedettävälle tasolle. Jos teillä on ollut psykoosisairaus jo ennen kortisonin käyttöä, on se todennäköisesti elinikäinen kumppaninne, ja sen kanssa on vain sopeuduttava elämään.
Teidän kannattaa hakeutua oman lääkärin juttusille, ja mielellään kannattaisi ottaa joku omainen tai läheinen mukaan, jotta heilläkin olisi sama ymmärrys, miten kannattaa menetellä jos tilanne vaikeutuu. Kaksi ihmistä myös muistaa asiat paremmin kuin yksi. Toki mikään ei estä yksinkään asioimasta. Saattaisi olla hyvä etukäteen kirjoittaa niitä tärkeitä asioita paperille, joita haluaa ottaa puheeksi. Nykyisin voidaan auttaa, ettei tarvitse kärsiä päivittäin vuosikausia sairauden oireista, mutta oikean lääkityksen löytyminen on sellaista räätälintyötä, että siinä voi mennä aikaa useita kuukausia, joten kannattaa lähteä kärsivällisyydellä liikkeelle.
Mielestäni teidän kannattaa mennä keskustelemaan asioistanne ja uskon, että voitte saada niihin apua. Sairaalahoidon tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti ja siinä on tärkeä merkitys, että osaa kertoa oireensa ja vointinsa tarkkaan, niin että tulee ymmärretyksi.
ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
23.09.2013 Hypomania vai mania?
“Ongelmallisia ovat sellaiset tapaukset, joissa toimintatarmo on kasvanut selvästi, mutta ei silti todeta aivan psykoositasoista häiriötä, vaikka ihminen saattaisi aiheuttaa itselleen ja ympäristölleen suuria vaikeuksia.”
Siis viittaako tämä hypomaniaan tai pahimmassa tapauksessa maniaan? Vai mitä tässä on yritetty kuvailla? Mitä jos ihminen tiedostaa tekevänsä väärin, eli käyttäytymällä yleisten normien vastaisesti? Onko silloin niin, että ihmiselle on kehittynyt sairaudentunto?
Hyvä kysyjä,
Olette oikeassa, että aina ei ole helppo päätellä, onko joku ilmiö normaaliin piiriin kuuluva vai niin paljon poikkeava, että voidaan puhua sairaudesta. Jotta voidaan asettaa diagnoosi, pitää sen kriteerien täyttyä. Tällöin tarkasteltava ilmiö poikkeaa suuresti siinä kulttuurissa normaalina pidetystä käyttäytymisestä sekä yksilön tavanomaisesta toimintatavoista. Lisäksi käyttäytyminen aiheuttaa ajan oloon vaikeuksia ja ahdistusta sekä niin henkilölle itselleen kuin ympäristölleenkin.
Monesti ero tulee aikaa myöten hyvin selväksi, mutta alkuvaiheessa voi olla vaikea omaistenkin hahmottaa asiaa. Tilannetta ei helpota sekään, että asianomainen ei aina koe käyttäytyvänsä poikkeavasti, koska käyttäytyminen on hänellä sisäsyntyinen toimintamalli tai ominaisuus, jota tuo sairaus ruokkii. Kuitenkin ihmistä pidetään vastuullisena, koska hänellä on silti kyky ymmärtää tekojensa seuraukset, ellei ole kyseessä selvä psykoositasoinen häiriö.
Varsinkin hypomaniaa on vaikea erottaa aluksi, ja joskus samankaltaista ylimenevää toiminnallisuutta tavataan epävakaassa persoonallisuushäiriössä. Tämänkaltaisille asioille on yleensä perinnöllistäkin taakkaa suvussa. On aina hyvä merkki, jos ihminen ymmärtää tekojensa seuraamukset ja on halukas kantamaan niistä vastuusta. Sitä voidaan kutsua sairaudentunnoksi, mutta kaikki teot eivät aina ole suinkaan sairauden syytä, joskin kontrollikyky voi heiketä oleellisesti. Näin käy varsinkin silloin, jos sitä vielä avittaa käyttämällä päihteitä ja/tai rauhoittavia lääkkeitä. Tästä syystä joillekin on hyvin tärkeää olla käyttämättä päihteitä tai rauhoittavia lääkkeitä edes pieniä määriä.
Jos kokee oman käyttäytymisen aiheuttavan itselleen ja ympäristölleen ongelmia, on viisasta mennä keskustelemaan siitä oman lääkärin tai mielenterveystoimiston työntekijän kanssa. Nykyisin voidaan auttaa hyvin paljon sekä neuvonnalla että tarpeen vaatiessa lääkehoidolla. Omaistenkin on hyvä olla mukana siinä prosessissa.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
27-vuotias tyttäremme on saamassa skitsofreniadiagnoosin. Hän on hoidossa psykiatrian poliklinikalla akuuttityöryhmässä, josta hänet on ohjattu kuntoutustyöryhmään alle 30-vuotiaitten psykoosiin sairastuneiden työryhmään, joka alkamassa vuoden vaihteen jälkeen. Tyttäremme negatiiviset oireet ovat jatkuneet viidettä vuotta. Hoitoon saaminen oli vaikeata, eikä hän ole aloittanut hänelle määrättyä neuroleptiä risperidonia, vaan on syönyt ainoastaan venlaflaksiinia. Neuroleptin aloittaminen on hänelle vaikeata, koska hän pelkää sivuvaikutuksia.
Kysyn, että onko ennuste huonompi, kun negatiiviset oireet ovat kestäneet niin pitkään? Onko sillä merkitystä, jos sairaus puhkeaa äkillisesti? Ajatus siitä, että hän ei edelleenkään aloita lääkitystä, herättää epätoivoa, koska perheessä mietimme, olisiko sairaalahoito parempi vaihtoehto. Hoitava lääkäri on kuitenkin katsonut, että häntä hoidetaan avohoidossa, minkä tietysti ymmärrän, sillä pakko on aina huono lähtökohta hoidolle.
Kuitenkin se, mikä hämmentää perhettämme, on tyttären vointi, joka on välillä parempi. Hän käy työssäkin, joskaan ei ole saanut yliopisto-opintojaan päätökseen, ja sitten taas on niin huonossa kunnossa, ettei puhu eikä kommunikoi muuta kuin ärtymyksellä. Ärtymys ja vihastuminen ovat ainoat tunteet, joita hän näyttää.
Olisin kiitollinen, jos saisin näkemyksiänne yllä oleviin kysymyksiin. Annan mielelläni lisää tietoa, jos se on tarpeen kysymysten vastaamiseksi. Kiitos etukäteen.
Hyvä kysyjä,
Teillä on paljon huolta tyttärestänne, ja se on ymmärrettävää. Tuossa oli monia asiakokonaisuuksia, ja lähdetään liikkeelle sairastumisesta. Karkeasti ottaen pidetään ennusteeltaan parempana sitä, että oireet alkavat äkillisesti. Hitaasti alkavat oireet antavat viitettä vaikeammin oireilevasta taudinmuodosta. Skitsofreniassa on tyypillistä syvät ajattelun ja havaintokyvyn vääristymät sekä tunnetilojen asiaankuulumattomuus tai latistuminen. Jos kognitiivinen perustaso on korkea, kuten tyttärellänne ilmeisesti on, ei tasonlasku ole niin kova, ja usein toimintakykyä on aika tavalla tallella.
Ihminen kokee ja havainnoi sekä tulkitsee ympäristöään oudolla ja useimmille vieraalla tavalla. Siihen voi olla syynä esim. ääniharhat, jotka ovat varsin toden tuntuisia, koska samalla aina kuuloaivokuori aktivoituu ja omat aivot tuottavat ne harhat. Siksi ne ovat aivan toden tuntuisia, vaikka ympäristö ei havaitse mitään. Ihminen hämmentyy ja tuntee itsensä hyvin oudoksi, ja muutkin mieltävät hänet oudoksi käyttäytymisen perusteella. Kuulo- ja muut aistiharhat ovat keskeisiä sekä harhaluulot.
Ns. negatiiviset oireet eli puutosoireet eristävät ihmistä sosiaalisesti sekä kotona että kaikissa muissakin ympäristöissä. Vaikeat oireet aiheuttavat usein ahdistusta ja äärimäisen vaikeana puhutaan annihilaatioahdistuksesta, jolla tarkoitetaan, että ihminen suorastaan pelkää hajoavansa atomeiksi. Tämän estämiseksi hän voi tehdä jotain kovin eriskummallista ja joskus ihminen kokee, että ellei tee tiettyjä rituaaleja, voi koko maailma tuhoutua. Ahdistuksen hoitoon käytetään juuri venlaflaksiinin kaltaisia lääkkeitä, ja ajoittain voi olla tarpeen mukaista arvioida oikeaa annosta.
Skitsofrenian kulku on vaihteleva. Kuten olette huomanneet tyttäressänne, että on huonompia aikoja ja parempia aikoja, se kuuluu taudin kulkuun.
Avohoito on aina ensisijainen, ellei ole niin vaikea tilanne, että henkilön oma henki tai ympäristö on vakavasti uhattuna. Sairautta kyllä voidaan mainiosti hoitaa avohoidossa, mutta sen pitäisi toteutua, ja yhteistyön täytyisi olla luontevaa ja molemminpuolista hoitopaikan kanssa. Tämä ei aina onnistu optimaalisella tavalla, koska tauti jo lähtökohtaisesti saattaa vaikuttaa yhteistyön tekemiseen.
Psykoosilääkettä pidetään edelleen hoidon kulmakivenä, ja vaikutus ilmenee ensin ahdistusoireisiin aivan muutamassa päivässä ja vasta sitten harhoihin ja harhaluuloihin, jolloin aikaa voi mennä useampia kuukausia oireiden oleelliseen vähenemiseen ja joskus jopa niiden häviämiseen. Edellytyksenä on säännöllinen lääkehoito psykoosilääkkeillä. Vanhoja psykoosilääkkeitä nimitettiin neurolepteiksi, koska suurilla annoksilla ne aiheuttivat koe-eläimille katapleksiaa eli lihasjänteyden katoamista. Vanhoilla lääkkeillä saatettiin potilas saada “sammumaan”. Tällaista tilannetta ei pidetä toivottavana nykyisin, koska potilas voi alussa olla erittäin ahdistunut, ja jos keho tehdään veltoksi, voi olla seurauksena entistä suurempi pelko, että hänelle aiotaan jotain pahaa. Uudet lääkkeet eivät aiheuta katapleksiaa, ja siksi niitä ei pitäisi kutsua neurolepteiksi.
Nykyisin on monia lääkkeitä, joista voi valita, ja uusimmat lääkkeet eivät lihota tai aiheuta muitakaan epätoivottuja vaikutuksia. Ilmeisesti oireet ovat olleet kohtalaisen lieviä, ja on päädytty risperidoni-lääkitykseen. Tosin kysymyksestänne ei käy ilmi annostus, joka tässä mielessä on ratkaiseva.
On tärkeää kuulla potilasta ja selittää lääkkeen vaikutusta, mutta tilanne ei parane, jos ei käytä lääkettä. Kannattaa mainostaa, että suuri osa ahdistusoireista katoaa, ja ihminen kykenee paremmin hallitsemaan itseään, kun käyttää lääkkeitä. Monasti myös yöunet paranevat. Voi sopia vaikka tietyn ajan kokeilulle. Jos apua tulee, on yhteistyö helpompaa kuin ilman selityksiä annetulla reseptillä. Nykyisin näihin asioihin kiinnitetään huomiota ja pyritään räätälöimään lääkehoito parhaalla mahdollisella tavalla. Hoitopaikkaa kannattaa informoida, että lääkettä ei ole lainkaan mennyt, koska se ei auta silloin mitään ja tauti etenee ja vointi on huonompi kuin lääkehoidossa.
Täysin parantavaa lääkettä ei vielä ole, mutta lääkehoito helpottaa oloa kuitenkin paljon. On syytä keskustella myös niistä ajatuksista, jotka liittyvät lääkehoitoon. Monasti potilaat pelkäävät, että lääke vie itsenäisyyden, ja joku muu ohjailee häntä. Toinen peruspelko on, että lääke tuhoaa aivot. Nämä eivät tietenkään pidä paikkaansa, vaan tauti pikkuhiljaa “syö” aivoja, ja lääkitys voi jopa estää tai hidastaa sitä prosessia.
Ystävällisin terveisin,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
13.09.2013 Aiheuttaako skitsofrenia väkivaltaisuutta?
Hei! Haluaisin saada tietää, voiko skitsofrenia aiheuttaa väkivaltatilanteita, ja tiedostaako skitsofreniaa sairastava henkilö väkivaltatilanteessa hänen teot/seuraukset? Lisäksi haluaisin saada enemmän tietoa skitsofrenian oireista.
Hyvä kysyjä,
Pelkkä skitsofrenia ei aiheuta väkivaltaa. Väkivallan syitä on kovin monia, kuten perinnöllisiä tekijöitä ja ympäristötekijöitä. Suurin vaikutus lienee lapsuudessa ja nuoruudessa kohdattu oma ja/tai perheen väkivalta, jolloin siinä on opittua komponenttia mukana. Päihteet ja huumeet lisäävät väkivallan riskiä. Jos ihminen sairastaa hyvin vaikeaa skitsofreniaa, ei hän pääsääntöisesti ole enää syyntakeinen, eli ei ymmärrä tekojensa seurauksia ja merkitystä. Tässä on lueteltu diagnostisia kriteereitä tautiluokituksen mukaisesti (ICD-10):
Skitsofreniassa on tyypillistä syvät ajattelun ja havaintokyvyn vääristymät sekä tunnetilojen asiaankuulumattomuus tai latistuminen. Ainakin alkuvaiheessa ajattelu vaikuttaa selkeältä ja älylliset kyvyt tavallisesti säilyvät, tosin vajauksia tiedon käsittelyssä saattaa ajan kuluessa kehittyä. Skitsofrenia muuttaa ihmisen kokemusta itsestään, yksilöllisyydestään ja itsenäisyydestään. Ihminen voi kokea, että muut tietävät tai jakavat hänen salaisimmat ajatukset, tunteet ja toiminnot. Hänelle saattaa kehittyä tilannetta selittäviä harhaluuloja, usein eriskummallisella (bisarrilla) tavalla vaikuttavien luonnollisten tai yliluonnollisten voimien olemassaolosta ja vaikutuksista hänen ajatuksiinsa ja toimintoihinsa.
Henkilö voi ajatella ja kokea olevansa kaikkien tapahtumien keskipiste. Aistiharhat, erityisesti kuuloharhat, ovat tavallisia ja ne voivat kommentoida henkilön käytöstä tai ajatuksia. Aistihavainnot ovat yleensä vääristyneet myös muilla tavoin: värit tai äänet saattavat tuntua epätavallisen voimakkailta tai muuten muuttuneilta ja merkityksettömät tavallisiin asioihin liittyvät seikat tuntua erityisen tärkeiltä.
Hämmentyneisyys on skitsofreenisen häiriön alusta saakka tavallista. Se liittyy usein uskomukseen, että jokapäiväiset tapahtumat sisältävät erityisiä, usein pahaenteisiä, juuri potilaalle tarkoitettuja merkityksiä. Tyypillisessä skitsofreniassa ominaiselle ajattelulle on kokonaisuuden kannalta merkityksettömät seikat, jotka tavallisesti torjutaan, ja ne hallitsevat mieltä tilanteen kannalta merkityksellisten ja asianmukaisten seikkojen sijasta. Näin potilaan ajattelusta tulee epämääräistä, outoa ja epäselvää, ja hänen puheestaan joskus muille käsittämätöntä. Potilaan ajatuksenkulussa on yleisesti taukoja, ylimääräisiä seikkoja voi tunkeutua ajatusten väliin ja hän voi kokea, että jokin ulkopuolinen tekijä ottaa ajatuksia pois mielestä. Tunteet saattavat puuttua, ne voivat ailahdella tai olla tilanteeseen sopimattomia. Ailahtelevuus voi ilmetä vitkasteluna, outona kielteisyytenä tai täydellisenä pysähtymisenä. Katatoniaa voi myös esiintyä.
Häiriö voi alkaa äkillisesti voimakkain oirein tai vaivihkaa lisääntyvinä outoina ajatuskulkuina ja käytöksen muuttumisena. Häiriön kulku vaihtelee eikä se suinkaan välttämättä ole krooninen ja rappeuttava (viidettä merkkiä käytetään sairauden kulun määrittelyssä). Osa potilaista paranee täysin tai lähes täysin. Sosiaaliset tekijät ja kulttuuri voivat vaikuttaa ennusteeseen. Häiriötä esiintyy suunnilleen yhtä paljon naisilla ja miehillä, mutta naiset sairastuvat keskimäärin myöhemmin ja heidän ennusteensa on hiukan parempi.
Pitää esiintyä siis vähintään yksi alla luetelluista oireista:
(a) Ajatusten kaikuminen, ajatusten siirto tai riisto tai ajatusten lähettäminen
(b) Kontrolloimiseen, vaikuttamiseen tai ohjatuksi tulemiseen liittyvät harhaluulot, jotka potilas selvästi liittää vartalon tai raajojen liikkeisiin tai erityisiin ajatuksiin, toimintoihin tai tuntemuksiin; harhaluuloiset havainnot.
(c) Kuuloharhat, joissa äänet kommentoivat potilaan käyttäytymistä tai keskustelevat potilaasta keskenään tai toisentyyppisiä ääniä, jotka kuuluvat jostakin ruumiinosasta.
(d) Muut itsepintaiset harhaluulot, jotka ovat kulttuuriin sopimattomia ja täysin mahdottomia (esim. kyky kontrolloida säätä, tai olla yhteydessä toisesta maailmasta olevien muukalaisten kanssa).
Seuraavista oireista pitää esiintyä ainakin kaksi:
(a) Pitkäkestoiset minkä tahansa aistin aistiharhat, jotka esiintyvät päivittäin vähintään yhden kuukauden ajan ja joihin liittyy harhaluuloja (jotka voivat olla joko ohimeneviä tai osittaisia) ilman selvää mielialaan liittyvää sisältöä tai joihin liittyy itsepintaisia yliarvostettuja ajatuksia.
(b) Neologismit (potilaan keksimät omat sanat) katkot tai irralliset väliin tulevat tavallisen ajatuksen kulun katkaisevat ajatukset. Seurauksena on puheen hajanaisuus tai merkityksen menetys.
(c) Katatoninen käytös, kuten kiihtymys, pysähtyminen outoihin asentoihin tai vahamainen taipuisuus, negativismi, mutismi (puhumattomuus) ja täydellinen pysähtyneisyys.
(d) “Negatiiviset” oireet, kuten huomattava apaattisuus, puheen vähäisyys ja tunteiden latistuminen tai epäsuhtaisuus. On varmistettava, etteivät oireet johdu masentuneisuudesta tai neuroleptilääkityksestä.
Tässä on vielä joitain ehtoja, mitä pitää täyttää, mutta yllä kuvatut diagnostiset keskeiset kriteerit antavat kuvaa häiriön laadusta ja vaikeudesta. Sairaus on kulultaan vaihteleva, mutta oireiden pitää esiintyä yhtäjaksoisesti vähintään kuukauden ajan, että voidaan asettaa diagnoosi. Siksi ei välttämättä ensimmäisten oireiden ilmetessä vielä lyödä lukkoon diagnoosia. On huomattava, että on muitakin sairauksia, joissa on psykoosioireita.
Ystävällisin terveisin,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
06.09.2013 Kognitiivisia oireita?
Moi! Olen 35-vuotias mies, joka kärsii psykoosioireista. Olin psykoosissa ensi kerran 5 vuotta sitten, ja tämä toinen kerta alkoi 2 vuotta sitten, joka on oireillut siitä asti. Minulla ei ole diagnosoitu vielä skitsofreniaa, mutta päättelen tämän olevan sitä niiden kaikkien oireiden perusteella, mitä oli akuuttivaiheessa.
Yksi tunne oli itsepintaisesti päässäni: kun ajattelin jotain tyhmää, tai jos ajattelin omia henkilökohtaisia salaisuuksia, niin tuntui, että ihmiset kuulivat minun ajatukseni. Tämä on nyt helpottanut, mutta sitten on näitä muita oireita, jotka ovat kestäneet koko tämän kaksi vuotta. Missään ei ole hyvä olla, ei jaksa tehdä mitään, muttei jaksaisi olla oikein paikallaankaan. On sellainen ahdistava olo melkein koko ajan. Ongelmien ratkaisusta ei tule mitään, tulee vain huono olo. Tavalliset arkipäivän asiat tuottavat vaikeuksia, pesulle meno ym.
Aloitekyky on kateissa: en meinaa päästä asunnostani pihalle. Semmoisia keskittymisvaikeuksia on, että kun juttelen jonkun kanssa, huomaan yhtäkkiä, että en kuunnellut sitä, ja olen pihalla koko jutusta. Kun kirjoitan, joudun käymään tekstin monta kertaa läpi ja tarkistamaan, puuttuuko sieltä sanoja välistä. On myös vaikea muistaa, mitä on lukenut.
En silti ole masentunut. Olen yrittänyt analysoida itseäni, ja luulen, että nämä ovat kognitiivisia oireita. Niihinhän määrätään metyylifenidaattia. Mietin, olisiko tällainen mahdollista kohdallani? Tiedän, että tuo lääkitys voi lisätä psykoosioireita, mutta en usko, että se minun kohdallani tekisi niin, koska syön muutenkin venlaflaksiinia 150 mg. Muu lääkitys on risperidoni 4 mg ja alpratsolaami 1 mg.
En jaksaisi sairastaa tätä. Haluaisin töihin ja elättää perheeni. Vai pitääkö tätä vain kärsiä?
Hyvä kysyjä
Valitettavasti tämän kirjoituksesi perustella pelkästään ei pysty päättelemään, mikä sinua vaivaa. Se käy ilmi, että oireet ovat vakavia, koska ne vaikeuttavat suorituskykyä noin paljon. Olet jossakin hoidossa, koska on määrätty lääkkeitä, mutta ei käy ilmi, koska on määrätty ja kuinka kauan olet niitä käyttänyt ohjeen mukaan. Lääkevaste ei ole ollut kuitenkaan riittävä, ja jos on keskittymisongelmia tai ahdistusta, saattaisi olla paikallaan käydä keskustelemassa oman lääkärin kanssa, olisiko syytä arvioida uudelleen lääkitystä. Varsinkin pitkäaikainen bentsodiatsepiinien käyttö (alpratsolaami) aiheuttaa muistiongelmia ja muita kognitiivisia puutteita. Parempiakin vaihtoehtoja on varsinkin, jos on ahdistusoireita.
Metyylifenidaatti on tarkoitettu pelkästään tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriön hoitoon. Ennen kuin lääkettä voidaan edes ajatella, pitää olla perusteltu diagnoosi eli taudinmäärittely. Tuossa häiriössä se edellyttää oireiden ilmaantumista jo ennen 6-ikävuoden ikää ja tietoja neuvolasta, kouluterveydenhuollosta, terveyskeskuksesta, ja kaikista muista mahdollisista terveydenhuollonpaikoista. Pitäisi haastatella myös vanhempia, ystäviä tai puolisoa ja työnantajaa, jos mahdollista.
Oireet pitää tutkia, ja parhaiten se tapahtuu asiaan erikoistuneessa neuropsykiatrisessa poliklinikassa, jossa on monta eri ammattihenkilöä yhdessä tutkimassa. Jos diagnoosi tehdään aikuisena, ei metyylifenidaatti ole välttämättä ensimmäinen lääkevalinta. Ensinäkin oireet lievittyvät suurimmalla osalla iän myötä. Toisaalta ajan oloon on saattanut tulla muita ongelmia, kuten päihteiden tai huumeiden käyttöä ja muita psykiatrisia tai neurologisia oireita. Silloin muiden asioiden hoito voi olla ensisijaista. Aikuisena nuo oireet ovat usein niin silmiinpistäviä, että ne kiinnittävät huomioita, kuten ylivilkkaus. Keskittymiskyvyn puute ei aina tule yhtä helposti esille, ja siihen oireeseen voi olla muitakin syitä.
Suosittelen siis kääntymään oman lääkärin puoleen ja kannattaisi kirjoittaa jo etukäteen paperille niitä asioita ylös, mitä haluaa tuoda erityisesti esille. Uskon, että moniin oireisiisi voidaan vaikuttaa siinä määrin, että elämäsi helpottuu.
Ystävällisin terveisin,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
01.09.2013 Tyttären epätodellinen olo
Hei. 16-vuotias tyttäreni on kärsinyt masennuksesta nyt useamman vuoden ajan. Ensimmäiset oireet tulivat alakoulun viimeisellä luokalla: usko siihen, että ei ole kaveriporukassaan toivottua seuraa, en kuulu joukkoon -tuntemukset jne. Kouluväsymystä, toivottomuutta ja tunne siitä, ettei selviä. Yläkouluaika oli tosi vaikeaa henkisesti, ja koulun hän koki älykkyydestään huolimatta ylivoimaisen tylsäksi ja osin vaikeaksi. Ystäviä hänellä kyllä oli, ainakin jossain määrin. Opettajat pitivät tyttöä älykkäänä mutta hankalana, ja todistus oli suorastaan loistava verrattuna panostukseen.
Nyt jo pidempään vaivannut epätodellinen olo on ottanut tytöstä vallan. Hän lähti parantamaan arvosanojaan kodin ulkopuolelle taidepainotteiselle kymppiluokalle ja asuu asuntolassa. Hän haluaisi olla asuntolassa viikonloppuja sopeutuakseen sinne paremmin, vaikka epätodellinen olotila vaivaakin jatkuvasti ja on ollut koulussa oikeastaan jatkuvaa. Kotona käydessään hänellä on kaksijakoinen olo: hän ei haluaisi lähteä takaisin kouluun eikä toisaalta myöskään jäädä kotiin. Me emme oikein uskalla jättää häntä viikonlopuiksi kouluun, sillä haluamme varmistaa omin silmin tytön hyvinvoinnin.
Meillä on aika raju perhetausta johtuen auto-onnettomuudesta lapsemme ollessa 1-vuotias. Minä loukkaannuin vakavasti, ja jouduin vuosien ajan olemaan paljon sairaalassa, jonne minut kiidätettiin milloin missäkin tilanteessa. Lapsi pelkäsi kovasti kuolemaani tuohon aikaan, vaikka tilanteeseen tottuikin. Kolarin seurauksena tyttäremme jäi ainoaksi lapseksemme ja siitäkin syystä keskinäiset suhteemme ovat ehkä tavallistakin tiiviimmät.
Koulupsykologin juttusilla tyttäremme on käynyt, mutta ei ole tuntenut saavansa siitä mitään apua.
Tyttäremme selvästi nyt pyristelee irti kotoa, mikä tietysti on luonnollistakin. Toisaalta hän turvautuu meihin edelleen, ja pyysi apua mm. tässä epätodellisuuden tunteen selvittämisessä.
Voiko kysymyksessä olla alkava skitsofrenia? Mihin tutkimuksiin minun tulisi tyttäremme ohjata ja miten kiireellisesti? Onko parempi antaa tyttärelle enemmän vapautta ja luvata hänen viettää viikonloppuja valvomattomassa asuntolassa kaukana kotoa? Alkoholia tai tupakkaa tyttäremme ei varmasti käytä.
Kiitos vastauksesta etukäteen.
Hyvä kysyjä,
Nuoren ihmisen masennus on aina hälyttävä merkki, koska nuorena on jo luonnostaan elämäniloa ja energisyyttä. Jos masennus on pitkäaikainen, se muokkaa ihmisen käsitystä, mikä on normaali tunnetila ja toimintakyky, sekä voi herätä ajatus, että ei toivu koskaan. Tosin tavallista älykkäämmillä ihmisillä saattaa olla aikamoisia vaikeuksia juuri tunne-elämän alueella. Kuvailemanne vaikeudet auto-onnettomuuden jälkeen ovat saattaneet vaikuttaa toki tyttäreenne hyvin voimakkaasti. Itsenäistymisvaihe on myös hyvin stressaava, koska on työntöä ja vetoa kotiin sekä vanhempiin ja ristiriitaiset tunteet rasittavat herkkää mieltä. Nuoruudessa voi olla kuohuntavaihe, joka aikuisella tulkittaisiin poikkeavaksi, mutta nuorella vielä normaalin rajoissa olevaksi.
Kun tyttärenne ei saanut koulupsykologilta mitään apua oman kokemuksensa mukaan, kannattaisi selvittää, miksi kävi niin, ja mitä olisi pitänyt tapahtua, että tapaamiset olisivat olleet hyviä. Vanhempien kanssa on hyvä myös ottaa rohkeasti asioita esille ja keskustella, miten itse kokee asioita. Nuorelle sekin voi olla auttava, että huomaa, miten vanhemmat reagoivat ja mitä miettivät, tai mitä he tuntevat ja mitä pelkäävät ja miten rakentavat turvallisuudentunteen ja luottamuksen. On myös hyvä kysyä, ajatteleeko tyttärenne tarvitsevansa apua. Avoimuus lisää avoimuutta ja luottamus luottamusta.
Onko tyttärenne sairastumassa on kysymys, mikä osoittaa, että sellainenkin pelko on vanhemmilla. Onko siihen sitten katetta, esim. onko vanhemmilla tai lähisukulaisilla skitsofreniaa? Vai onko kyse tykkänään esim. ahdistusoireistosta? Näiden tietojen pohjalta ja näkemättä tytärtänne ja teitä on vaikea sanoa, mistä on kysymys. Asia vaatii kuitenkin selvittelyä, koska jollain tasolla huoli on sekä tyttärellä että vanhemmilla. Onko molemmilla sama huoli, vai kovin erilainen?
On paikallaan toistaa sitä itsestään selvää ajatusta ääneen, että vanhemmat rakastavat omaa lastaan, ja että hän on aina tervetullut kotiin, olipa asiaa tai ei, olipa terve tai sairas, onnekas tai onneton. Yhtä tärkeää on tukea tyttären itsenäistymispyrkimyksiä. Miten se käytännössä tapahtuu? Siihen varmaan vanhemmat löytävät parhaan tavan – kuten sanotaan, rakkaus löytää keinot.
Jos keskustelut eivät suju vanhempien ja tyttären kesken, voi ulkopuolisesta avusta olla hyötyä, ellei tyttärelle synny lojaliteettiristiriitaa puhua perheen ongelmista ulkopuolisille. Kannattaa varmaan lähteä liikkeelle siitä, että keskustelee ensin tyttären kanssa avoimesti yllä olevista asioista. Sen perusteella voi arvioida, onko tämä riittävä apu, vai tarvitaanko muutakin. Vaikean sairauden pelko on joka tapauksessa raskas kuorma kannettavaksi yksin.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
01.09.2013 Läheisen ”tupakoiva ystävä”
Vaimoltani on löytynyt tupakka-askeja taskusta ja laukusta. Myös sytkäreitä ja tyhjiä askeja. Hänen vaatteet haisevat tupakalle, etenkin pipo ja hanskat, joihin tupakan haju jää helpoiten kiinni. Myös hänen tililtään on maksettu tupakka-askeja. Hän kuitenkin väittää itsepintaisesti, ettei polta. Hänellä on aina jokin selitys kaikkeen. Kaverin tupakat jäivät hänen laukkuun tai taskuun. Tupakan savu on jäänyt vaatteisiin, kun kaveri polttaa (huom. ulkona).
Tämä hänen ystävänsä on erikoinen. Hän on käynyt meillä 3-4 kertaa muutaman kuukauden sisällä, mutta olen aina ollut pois silloin. Olen vapaa-aikana itse melko paljon kotona. Hän on myös nähnyt tämän kaverin sattumalta monta kertaa kaupungilla (eli ei sovitusti).
Vaimollani on ollut nuorena psyykkisiä oireita (käynyt psykiatrilla jne.). Hänen puolen suvussa kuulemma on Isän siskon tyttärellä skitsofreniaa.
Hyvä kysyjä
On aina epämiellyttävää, jos puoliso ei puhu totta. Tästä kysymyksestä ei käy oikein ilmi, että onko vaimollanne nyt mitään mielenterveysongelmia ja mikä on se suurin asia, mikä mieltänne vaivaa. Jos lähisuvussa esiintyy mielenterveysongelmia, on hivenen suurempi todennäköisyys kuin muulla väestöllä, että sellaisia ongelmia voi esiintyä, mutta se on vain tilastollinen todennäköisyys, ei suora periytyminen.
Ainakin olisi hyvä teidän molempien istua alas ja keskustella rehellisesti siitä, mikä mieltä painaa, ja sopia menettelytavoista. Uhkailu ja pakottaminen ovat huonoja asioita, mutta suostuttelu ja kuuntelu sekä neuvottelu ovat parempia vaihtoehtoja. Molempien pitää kuunnella molempia ja saada vapaasti ilmaista oma näkemyksensä. Jos sitten on löydettävissä yhteisesti hyväksyttyjä toimintatapoja jatkoon, niin hyvä. Ellei löydy yhteistä ymmärrystä ja tahtoa ratkaista asioita, voi ottaa yhteyttä perheasiain neuvottelukeskukseen, mielenterveystoimistoon tai psykiatrian poliklinikalle. Aina kannattaa yrittää selvittelyä, ennen kuin harkitsee muita vaihtoehtoja.
Ystävällisin terveisin,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
Hei. kysyisin teiltä, voiko sisarellani olla maanis-depressiiviisyys tai skitsofrenia. Oireina ovat nuoresta alkaen miesten vaihto (usein monta miestä viikon aikana), alaikäisen lapsensa hylkääminen, aikuisten lastensa ahdistelu, haukkuminen ja raivoaminen, sukulaisten parjaaminen ja valheiden keksiminen. Rahan käyttö on tolkutonta, ja hän on pahoin velkaantunut. Hän kuvittelee itsensä täydelliseksi, ja me sukulaiset olemme “hulluja”. Itsetuhoisia ajatuksia on ajoittain sekä suurta väsymystä.
Lapsilta ja meiltä sukulaisilta menee hermot kohta. Miten saisimme hänet lääkäriin ja hoitoon, sillä itse hän ei suostu siihen? Ikää hänellä on 53 v. Miten saamme apua, sillä olemme tosi huolissamme hänestä? Kiitos!
Hyvä kysyjä,
Viitteitä tuon perusteella voi olla kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Toki muitakin mahdollisia sairauksia on. Jos kyse on ajoittain ilmenevistä psykoosioireista, jolloin ihminen laiminlyö kaikki velvollisuudet, jotka normaalisti hoitaa tai aiheuttaa itselleen suuria vaikeuksia (esim. täysin kontrolloimattomalla rahankäytöllä ja tulkitsee ulkomaailman hyvin poikkeavalla tavalla tai kärsii selkeistä aistiharhoista), olisi hänet syytä toimittaa hoitoarvioon.
Jos asianosainen ei suostu vapaaehtoisesti lähtemään hoitoarvioon, silloin pitää soittaa terveyskeskuslääkärille ja kertoa, että on huolissaan omaisestaan ja epäilee, että hänellä on psykoosisairaus. Oireita pitää kuvailla, jotta lääkäri voi varmistua siitä, että näin asia on. Sen jälkeen terveyskeskuslääkärin velvollisuus on hankkia tuo ihminen vastaanotolle arvioon, jos tämä ei vapaaehtoisesti suostu tulemaan. Jos lääkärille herää epäily, että kyseessä voisi olla psykoosisairaus, on hänen velvollisuutensa toimittaa potilas M1-tarkkailulähetteellä hoitoon ja arvioon psykiatriseen sairaalaan. Psykoosiepäilyssä voidaan potilas toimittaa hoitoon jopa vasten omaa tahtoa.
Ongelmallisia ovat sellaiset tapaukset, joissa toimintatarmo on kasvanut selvästi, mutta ei silti todeta aivan psykoositasoista häiriötä, vaikka ihminen saattaisi aiheuttaa itselleen ja ympäristölleen suuria vaikeuksia.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
19.08.2013 Harhaäänet nukahtamishetkellä
Hei! Yksi ilta juuri ennen nukahtamista kuulin harhaääniä, johon sitten heräsin tästä ”puoliunesta”, ja sain aivan hirveän paniikkihäiriön/ahdistuneisuuskohtauksen. Kelasin koko ajan mielessä tätä sanaa, jonka kuulin, ja olin niin ahdistunut, että en voinut edes vessaan mennä yksin. Jopa autolla ajaminen ahdisti, ja sain koko ajan ihme paniikki-/ahdistuskohtauksia, aivan käsittämättömiä.
Muutaman kerran olen myös unen rajamailla kuullut juuri ennen nukahtamista ääniä, jotka eivät ole todellisia. Nyt tästä on kulunut puoli vuotta. En ole enää kuullut mitään, mutta pakkoajatukset näistä äänistä ovat jääneet jokapäiväiseksi elämäksi. On aika ahdistavaa välillä, kun ei pysty keskittymään edes telkkarin katsomiseen, kun sama ajatus tulee koko ajan päähän. Pitäisikö huolestua? Tästä on kulunut kuitenkin pitkä aika. Itse en uskalla lääkäriin mennä, ja miten pitäisi edetä, jos menisin? Jos sanon lääkärille suoraan, että kuulen ääniä, niin sehän pitää minua hulluna? Haluaisin apua tähän, olen 20-vuotias.
Hyvä kysyjä
Saattaa olla, että huolesi on tässä ylikorostunut ja tuo kertomasi ei näillä tiedoilla anna aihetta todellakaan suureen huoleen. Varsinaisessa psykoosissa oireet tulevat miten sattuu, ei pelkästään nukkumaanmenon yhteydessä, ja usein niiden luonnetta ei asianomainen kykene hahmottamaan, eli hän pitää kaikkea kokemaansa todellisena, vaikka sille ei olisi perustetta. Olet ilmeisesti hiukan herkempi ihminen ja koet asiat ja huolet voimakkaasti. Sekin on normaalia. Vireystila ja väsymys vaikuttavat stressin ohella tuollaisiin kokemuksiin.
Kun ihminen menee nukkumaan, tapahtuu rentoutumista niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Juuri horroksessa lähellä unen rajaa ihminen voi vielä jotenkin hahmottaa olevansa tietoinen itsestään, mutta etuaivokuorella olevat radat, jotka huolehtivat meidän todellisuudentajusta, menevät nukkumaan, ja siksi sinä hetkenä ihminen voi kokea kaikenlaista, mikä vaikuttaa olevan “yliluonnollista”. Tuollaisessa tilanteessa ihminen voi säpsähtää, ja siitä virkistyy pian, vaikka hetken voi olla vielä unten mailla mielikuvitusmaailmassa. Tuota samaa ilmiötä käytetään hyväksi esimerkiksi hypnoosissa, jossa tajunnantila muuttuu siten, että kontrolloivat yhteydet heikkenevät. Siksi hypnoosissa ihmisen on mahdollista vaikka lentää noin vain mielikuvissaan, eikä se tunnu mitenkään mahdottomalta, vaikka samalla tajuaa, ettei se ole tavallisesti mahdollista.
Jos ihmisellä on ahdistusoireistoa, tuo valveillaolon ja unen siirtymävaihe voi tuoda pelkotiloja, jos siihen liittyy noita elementtejä, että kokee kuulevansa vaikka puhetta. Ahdistushäiriöön voisi viitata se seikka, että noista jää pakkomielteen kaltaisia ajatuksia, vaikka hyvin tajuaa, että ei kukaan siellä kotona ole ollut puhumassa sängyn päädyssä.
Jos on taipumusta ahdistuneisuuteen, se on perinnöllistä, ja sen kanssa täytyy vain oppia elämään, ei sen kummallisempaa. Ilmiö ei millään tavoin ole vaarallinen, vaikka pulssi nousee ja hikeä pukkaa, kun kunnolla huolestuu ja pelkää jopa kuolevansa. Kyse on autonomisen hermoston ylivirittymisestä ja siksi on syytä välttää kaikkea sellaista, mikä kiihdyttää autonomisen hermoston toimintaa, kuten alkoholi, tupakka, energiajuomat, kahvi ja huumeet. Kestävyysliikunnan säännöllinen harjoittaminen parantaa tilannetta, koska elimistö oppii normaalisti välillä väsymään. Liikunta parantaa ajatuksen rientoa muutenkin.
Ahdistushäiriöissä on nykyaikaisista serotoniinilääkkeistä suurta hyötyä, koska ne tasaavat tuota mielen toimintaa. Nykyisin lääkkeissä on paljon valinnanvaraa, ja periaate on, että aloitetaan hyvin pienellä annoksella ja nostetaan hitaasti maksimiannokseen, jotta apua saadaan. Myös terapia on hyväksi, eikä sovi unohtaa sitä seikkaa, että kun toimintakyky alkaa kohentua, pitää elää normaalia elämää ja olla ihmisten kanssa tekemisissä. Näin oppimisen kautta vahvistuu tuo toimintakyky, ja se luo paljon itseluottamusta. Tuo koko prosessi on hidas, mutta kannattaa hakeutua keskustelemaan mielenterveystoimistoon tai psykiatrian poliklinikalle. Monesti terveyskeskuslääkärit ovat hyvin taitavia näissä asioissa.
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
17.08.2013 Ystävän skitsofreniaoireet
Olemme olleet jo jonkin aikaa huolissamme ystävämme voinnista, joka viittaa skitsofreniaan. Taustalla hänellä on suvussaan esiintyvä skitsofrenia. Tilanne on pahentunut hälyttävästi hänen kohdallaan: hän on mm. muuttanut eri asuntoon, koska naapurit salakuuntelivat, tehnyt rikosilmoituksia naapureistaan, syyttänyt ystäviään öisin kotiin murtautumisista hänen nukkuessaan jne.
Olemme pitäneet hänen kanssaan kokouksen, jossa kaikki ystävät ovat kertoneet hänen harhojensa olevan mielikuvitusta. Nyt hän on laittanut välit poikki ystäviin sekä läheisiin. Pelkäämme, että jotain pahaa tulee tapahtumaan. Miten voimme saada hänet lääkärille tai hoitoon? Hänen äitinsä varasi hänelle ajan, mutta siellä hän kertoi vain, että äiti on skitsofreenikko, joka haluaa kostaa lapselleen, sillä lapsi on joutunut ohjaamaan kerran hänet (äidin) hoitoon. Lääkäri uskoi tämän historian takia. Mitä tässä voi tehdä?
Hyvä kysyjä,
Kertomasi tilanne kuulostaa huolestuttavalta. Asianomainen kokee kaiken, mitä hän kertoo, olevan totta ja juuri sen tähden hän on niin ahdistunut. Välttämättä ei kannata sanoa, että kaikki on harhaa. Voi kysyä, että selittäisikö tuo ihminen tarkemmin, koska haluaa ymmärtää hänen vaikeuksiaan ja auttaa. Sitten voi kysyä hiukan pehmeämmin, että mitä hän ajattelee siitä, että muut eivät usko hänen kertomuksiaan, ja onko hän koskaan ajatellut, että hänen ajatuksensa eivät olisikaan totta. Välttämättä tämäkään ei auta.
Kuka tahansa voi ilmoittaa terveyskeskukseen, että on huolissaan ystävästään ja hänellä on psykoosioireita. Sitten pitää kuvailla joitakin oireita, jotta terveyskeskuslääkäri voi vakuuttua, että tilanne on, kuten on kerrottu. Siinä tapauksessa terveyskeskuslääkärin velvollisuus on hakea potilas vastaanotolle ja siinä arvioida tilanne. Jos herää epäily psykoosisairaudesta, lääkärin velvollisuus on kirjoittaa M1 tarkkailulähete ja sen perusteella potilas voidaan toimittaa hoitoon vastoin omaa tahtoaan.
Monessa kunnassa on nykyisin kotityöryhmiä, jotka käyvät arvioimassa tilanteen paikan päällä, ja jos nähdään tarpeelliseksi, voidaan siinä samalla toimittaa potilas hoitoon. Myös muut kuin lähiomaiset voivat auttaa tässä. Jos psykoosisairasta ei toimiteta hoitoon, se voidaan katsoa heitteillejätöksi. Sairaus on vakava ja voi johtaa jopa itsemurhaan tai vaarallisiin tekoihin, koska asianomainen kokee olevansa suuressa hengenvaarassa.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
Psykiatrian erikoislääkäri
13.08.2013 Diagnosoimaton skitsofrenia
Hei! Minua vaivaa sellainen asia, että uskon jo nuorella iällä sairastaneeni useita psykooseja, joiden syyksi itse epäilen skitsofreniaa. Kuitenkaan en ole saanut missään vaiheessa skitsofreniadiagnoosia, ja oikeastaan juuri se on ongelmani. Epäilen, että minulla on ollut skitsofrenia, mutta lääkäri ei ole halunnut tehdä diagnoosia siitä, ettei se alkaisi toimia itseä toteuttavana ennusteena ja siten huonontaa vointiani. Olisin kuitenkin itse halunnut diagnoosin, ehkä ennen kaikkea sen takia, että jos kokemani psykoottiset oireet toistuisivat, voitaisiin niihin suhtautua, kuten skitsofrenian ennakko-oireisiin suhtaudutaan.
Muutin 19-vuotiaana ensimmäiseen omaan kotiin. Lähes välittömästi sen jälkeen psyykeni romahti. Jouduin käymään sosiaalitoimistossa kerran kuussa uusimassa toimeentulotukihakemusta. Koska näihin käynteihin liittyi aina jotain vaikeuksia tulla toimeen sosiaalityöntekijän kanssa, aloin lopulta kokea, että sosiaalityöntekijä haluaa, että jäisin kodittomaksi ja lopulta kuolisin. Koin, että hän haluaa tappaa minut.
Olin todella masentunut. Kuitenkin samaan aikaan koin voimakkaita raivontunteita, ja kävin kiivaita palopuheita yksin kotonani. Kaikki aikani ja energiani meni näiden palopuheiden pitämiseen sekä valituskirjeiden kirjoittamiseen ympäri kaupunkia.
Pääsin muutamaa vuotta myöhemmin opiskelemaan valokuvausta opistoon. Jossain vaiheessa olin kuitenkin hyvin liikuttunut, koska koin, kuinka taiteellisen ilmaisun virta halusi puhua kauttani ja koin olevani “valittu”.
Olin tässä välissä noin kymmenen vuotta työttömänä, ja elämäni jatkui voimakkaiden raivontunteiden kanssa. Toisaalta koin itse olevani pätevä jos johonkin huippuvirkaan, joita innokkaasti myös hain - ilman mitään kokemusta ja koulutusta alalle. Lopulta sain koulutettua itseni linja-autonkuljettajaksi. En kuitenkaan pystynyt työhön, sillä puhumisoireeni muuttuivat melko pian huutamisoireiksi, ja lopulta en enää nukkunut juuri ollenkaan – sydän hakkasi kuin viimeistä päivää, ja minulla oli tunne, että seison kuilun partaalla.
Minulla saattoi olla ajaessa perverssi virnistys kasvoilla, ja se häiritsi minua suuresti, koska vahdin auton taustapeiliä jatkuvasti, koska olin vakuuttunut, että matkustajat ovat keskittyneet minun tarkkailemiseen ajon aikana. En yksinkertaisesti saanut silmiä irti taustapeilistä. Muistan joskus tallin takapihalla miettineeni, että minulla on jokin (suurempi) tehtävä, joka minun tulisi toteuttaa, en vain tiennyt mikä.
Olen nyt työkyvyttömyyseläkkeellä kaksisuuntaisen mielialan diagnoosilla. Ja se minulla totisesti myös on.
Olen kuitenkin edelleen hyvin vakuuttunut siitä, että nuoruudessani kokemani psykoosit eivät ole olleet kaksisuuntaisesta mielialasta johtuvia, vaan skitsofreniaperäisiä.
Tästä syystä johtuen pelkään jatkuvasti skitsofrenian uudelleen puhkeamista, ja tulkitsen hyvinkin herkästi kaikki psykoottiset oireeni skitsofreniasta johtuviksi.
Kiitos vastauksestanne!
Hyvä kysyjä,
Psykoosisairauksien kirjo on laaja, ja skitsofrenian lisäksi skitsoaffektiiviseen psykoosiin, kuten kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, voi liittyä psykooseja. Moneen muuhun psykiatriseen häiriöön, kuten masennukseen ja päihteiden tai huumeiden käyttöön, voi liittyä psykoosioireita. Osa psykoosisairauksista on luonteeltaan lyhytaikaisia tai ilmenevät rajatun ajan, mutta skitsofrenia, skitsoaffektiivinen häiriö ja kaksisuuntainen mielialahäiriö ovat elinikäisiä tauteja, joiden kulku voi olla vaihteleva. Näissä kaikissa edellä mainituissa sairauksissa lääkehoito on varsin keskeisessä asemassa, mutta ihminen tarvitsee myös paljon opastusta ja tukea, jotta osaa suhtautua oikealla tavalla eteen tuleviin asioihin tai oireisiin.
Myös omaisten tuki on tärkeä. Pysyvä hoitopaikka antaa myös turvaa ja tukea, jota tarvitaan paljon vuosien saatossa. Kertomasi perusteella ei ole mahdollista arvioida, mikä psykoosisairaus sinulla on, mutta kannattaa olla yhteistyössä oman hoitopaikan kanssa. Siellä voit saada informaatiota siitä, miksi on päädytty tiettyyn diagnoosiin, ja mitä se merkitsee.
Kuvaamasi asiat voivat kyllä liittyä kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Taudin oireet ja kuva ovat jokaisella yksilöllisiä, ja kannattaa oppia tuntemaan ja ennakoimaan sellaisia asioita ja oireita, jotka vaikeuttavat tilannetta. Tärkeää on toki oikea diagnoosi, ja siihen vaaditaan tietyt kriteerit. Pitkäaikainen hoito näissä tarkoittaa yleensä koko elämänaikaista hoitoa. Usein puhutaan laukaisevista tekijöistä ja ennakoivista oireista, joiden ilmaantumiseen pitää varautua ja olla läheisessä yhteistyössä oman hoitopaikan kanssa, jotta voitaisiin ehkäistä tilanteen vaikeutuminen tai sairaalahoito. Niitäkin näissä vaikeissa sairauksissa joskus tulee.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
10.08.2013 Kuuloharhat
Isäni kuulee ääniä, ja äänet käskevät hänet tekemään asioita, tai hän juttelee äänille. Mistä tämä johtuu?
Hyvä kysyjä,
Psykoosien yhteydessä aivojen toiminta muuttuu siten, että kuuloaivokuori aktivoituu, ja siksi ihminen ”kuulee” ääniä ja saattaa keskustella äänien kanssa. Äänet ovat omien aivojen tuotetta, eikä kukaan ulkopuolinen kuule sitä puhetta. Pitkään jatkunut runsas päihteidenkäyttö voi lopetusvaiheessa tuottaa myös aistiharhoja, jolloin puhutaan ”juoppohulluudesta”.
Lähes kenet tahansa voidaan saada hallusinoimaan eli kokemaan aistiharhoja. Jos ihmistä pidetään pitkään pimeässä ja äänieristetyssä huoneessa ja estetään myös itsensä koskettelu, niin lähes kaikki kokevat joitakin aistiharhoja kuulo-, näkö-, haju-, tai tuntoaistimuksen muodossa. Myös unen rajamailla voi olla vastaavia kokemuksia.
Ilmiö ei siis ole aivan tavattoman harvinainen, mutta ongelmana on usein se, että miten siihen pitäisi suhtautua, jos toinen pitää kokemiansa harhoja todellisena. Asiasta ei kannata väitellä, mutta voi ihmetellä sitä, miksi kukaan toinen ei siinä tilanteessa ole kuullut tai nähnyt, mitä toinen on kokenut. Joillekin harha-aistimukset voivat aiheuttaa hyvin suurta ahdistusta tai pelkoa, jolloin he tarvitsevat turvallisuuden tunnetta. Lääkkeet auttavat näihin asioihin, mutta pienellä viiveellä. Kun harhat sitten jäävät pois, voi asianomainen silti pitää kokemaansa todellisena, vaikka ei enää koe samalla tavalla siitä eteenpäin.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
02.08.2013 Skitsofreenikon pelot ja unettomuus
27-vuotias poikani on sairastanut skitsofreniaa 10 vuotta. Hän asuu yksin toisella paikkakunnalla, ja nyt hänellä on ilmaantunut pelkoja olla yksin. Eilen kävimme hakemassa hänet kotiini pariksi yöksi, koska hän oli kertonut mummolleen pelkäävänsä. Tällaisia oireita hän ei ole ennen ilmaissut tuntevansa.
Voiko kyseessä olla sairauden pahenemisvaihe tai jopa psykoosiin vaipuminen? Hän kertoi nukkuneensa vain pari tuntia viime yönä ja on hyvin väsynyt ja sekava. Hän väitti, että näyttää, että seinäkello kaatuu päälle. Ilmeisesti hänellä on näköharhoja.
Pitäisikö minun viedä hänet lääkärille ja lähettää psykiatriseen hoitoon? Hän ei ole ollut hoidossa sairaalassa alkuvaiheen pitkän, noin vuoden kestäneen hoitojakson jälkeen. Olisiko lääkitystä syytä tarkistaa? Unettomuus huolestuttaa kovasti.
Hyvä kysyjä
Skitsofreniaan liittyy elämän aikana vaihtelua siten, että joskus oireet voimistuvat, ja sitten taas voi olla pitkiä hyviä kausia. Iän mukana yleensä oireet helpottuvat, mutta juuri tuo varhainen aikuisuus on taudin kannata melko aktiivista aikaa. Joskus on menetelty siten, että potilaalle on annettu kotiin joko eri lääkettä, tai hänen käyttämäänsä lääkettä on neuvottu ottamaan lisää tietty määrä, jos oireet vaikeutuvat. Näin on ehkäisty tilanteen vaikeampi paheneminen. Joillakin voi siitä huolimatta tulla joskus sairaalahoidon tarvetta. Onneksi nykyisin pärjätään aika hyvin avohoidossa, jos on hyvät hoitokontaktit ja etukäteen selvitetty, miten pitää menetellä eri tilanteissa.
Pojallanne on tullut oireiden vaikeutumista. Täytyy muistaa, että tavalliset ahdistusoireet ovat skitsofreniaa sairastavalla vaikeat, koska hänen on paljon vaikeampi hahmottaa asioita ja ymmärtää syy- ja seuraus-suhteita. Vaihto turvalliseen kotiin auttoi tuossa akuutissa vaiheessa. Varsinkin skitsofreniaa sairastavan pitäisi olla hyvin pidättyväinen alkoholista ja kokonaan välttää huumeita.
Poikanne on syytä käydä avohoidossa keskustelemassa tilanteestaan, ja jos hän kaipaa tukea sinne, on hyvä, jos omainen voi lähteä mukaan. Yleensä tuon tapaiset asiat hoituvat nykyisin hyvin avohoidossa. Unettomuus usein pahentaa oireita ja tilanteen tulkintaa. Siksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa olisi hyvä hakeutua avohoitoon, ja siellä mietitään, voidaanko selvitä avohoidon keinoin, vai tarvitaanko lyhytaikaista sairaalahoitoa.
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
Hei! Haluaisin asiantuntijan apua 25-vuotiaan poikani ongelmiin. Hänellä on koulutus kesken ollut nyt 5 vuotta (päättötyötä vaille). Hänellä on suurta aloitekyvyttömyyttä sekä keskittymisvaikeutta. Tietokoneella kyllä pystyy olemaan ja hakemaan kaikenlaista tietoa ja keskustelemaan. On aloittanut lääkityksen paniikkihäiriön takia heti peruskoulun jälkeen ammattikoulun alettua. Koki siellä koulukiusaamista, mutta on kokenut sitä myös peruskoulussa. On ollut tutkimuksissa jo kouluiän alettua, kun ei pysynyt oikein muiden tahdissa tehtävien suhteen, oli hidas ja jäi välillä kuin miettimään ajatuksiaan.
Nyt hän on jo noin vuoden verran ollut ilman mitään lääkitystä, ja sanoo tuntevansa aidommin erilaisia tunteita (kertoo olevansa kuin muumio lääkitysten aikana, välinpitämätön jne.). Tällä hetkellä ongelmana näen sen, että junnaa ajatuksissaan siinä, että on menettänyt lääkkeiden tekemän vaikutuksen takia noin monia vuosia. Sanoo myös, että lääkkeet ovat vahingoittaneet pysyvästi aivojen toimintaa (käytti noin 3 vuotta paroksetiinia), sen takia ei pysty koulua käymään nyt. On hän myös masentunut, ahdistunut ja välillä vihainen ja helposti ärsyyntyväkin.
Nyt me vanhemmat olemme syyllisiä hänen tilaansa, kun emme ole oikein ohjanneet ja kasvattaneet. Mitähän suosittelisitte nyt? On käynyt terveyskeskuksessa ja tutkittu VS-arvoja, jotka olleet hieman koholla (paastoarvo n. 6,4 useamman kerran). Suvussamme on myös kilpirauhassairauksia sekä isän puolella mielenterveyden häiriöitä.
Olisiko turhaa, jos yrittäisi saada hänelle lähetettä neurologin tutkimuksiin, että saataisiin siltä osin varmuus, ja hän voisi lakata miettimästä aivojensa tuhoutumista, jos ne ovat ok. Hän on käynyt n. 5 vuotta sitten terapiassa, mutta KELA lopetti sen tukemisen, ja siitä lähtien kaikki on mennyt alaspäin ja huonommin.
Hyvä kysyjä
Aivan aluksi pitää sanoa, että poikanne käyttämä lääke ei ole vahingoittanut hänen aivojaan millään tavalla. Pikemminkin tuon tapaiset lääkkeet lisäävät hermokasvutekijöiden erittymistä, ja siten mahdollistavat aivojen muokkautumisen paremmin vastaamaan niitä vaatimuksia, missä elää. Toisaalta voidaan kysyä, minkä kaltainen hänen vointinsa olisi, jos hän ei olisi käyttänyt ollenkaan lääkitystä?
Vanhempien ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, jos lapselle on tarjottu rakastava koti, jossa on ollut myös rajoja, eli on opittu elämään ihmisiksi. Yksittäiset sanat tai teot eivät ratkaise, vaan kokonaisuus ja suunta. Jos lähiomaisilla on mielenterveyssairauksia, on riski hivenen suurempi saada mielenterveydenhäiriö kuin muutoin. Kyse on tilastollisesta todennäköisyydestä, ei ennustuksesta. Se on hyvä pitää mielessä, ja samoin on hyvä tutkia kilpirauhasen toimintaa, koska sillä on hyvin suuri merkitys hyvinvoinnille.
Kohenneet verensokeriarvot pitäisi tarkemmin tutkia. Jos on toistuvasti paastosokeri koholla, pitäisi tehdä sokerirasituskoe. Jos siinä todetaan heikentynyt sokerinsieto, on se diabeteksen esiaste, jolloin lääkitys pitäisi aloittaa. Muutoinkin pitäisi tarkastella elintapoja ja painoindeksiä sekä vyötärön ympärysmittaa. Diabetes vaikuttaa myös mielialaan ja päinvastoin.
Lääkitykseen kyllä saattaa liittyä haittavaikutuksia, mikä voi näkyä juuri erilaisina vasteina. Onko pojallanne ollut myös bentsodiastsepiinejä eli rauhoittavaa lääkitystä? Ne usein lamaavat tunne-elämää, ja niihin tulee myös riippuvuus. Joistakin ns. serotoniinilääkkeistä saattaa tulla sen kaltainen kokemus, kuin olisi jotenkin kipsissä. Toisaalta täytyy muistaa, että ahdistushäiriö muokkaa vointia myös. Ahdistushäiriössä tarvitaan usein lääkettä maksimimäärä, jotta oloon saadaan selvä helpotus. Lääke alkaa vaikuttaa hitaasti siten, että paras vaste tulee vasta muutamien kuukausien kuluttua. Joskus joudutaan lääke vaihtamaan tai käyttämään kahtakin lääkettä, ja onpa suositeltu kolmenkin erityyppisen masennus - ja ahdistushäiriölääkkeen käyttöä vaikeissa tilanteissa.
Poikanne pitäisi käydä terveyskeskuksessa, tai jos hän kuuluu opiskelijaterveydenhuoltoon, niin siellä noiden kilpirauhasasioiden ja verensokerin vuoksi. Ahdistusoireiden takia kannattaa hakeutua joko sinne opiskelijaterveydenhuoltoon tai mielenterveystoimistoon tai psykiatrian poliklinikalle, riippuen mikä hoitopaikka siellä on. Nykyisin on lääkkeissä valinnanvaraa, ja voidaan välttää erilaisia haittoja. Miehillä yleinen haitta on tavallisilla serotoniinilääkkeillä ollut erektiohäiriö, ja se on pitkän päälle voinut olla iso ongelma. Terveydenhuollossa voidaan uudestaan rakentaa hyvä hoitosuunnitelma, johon voi kuulua terapiaakin.
Kun toimintakyky on vaikeutunut sairauden oireiden takia, saatetaan vikaa nähdä entisissä lääkkeissä, mutta miksi toimintakyky ei ole parantunut, vaikka lääke on poissa? On aika vaikeaa myöntää, että asiat eivät ole kohdallaan. Vaikeutta lisää se seikka, että ahdistusoireisto on synnynnäinen ominaisuus, ja siksi se ei tunnu vieraalta, vaan se on osa omaa itseä. On tärkeää tietää, että kaikki autonomisen hermoston toimintaa kiihdyttävät aineet pahentavat ahdistusoireita. Tällaisia aineita ovat mm. energiajuomat, kahvi, alkoholi, tupakka ja lähes kaikki huumeet.
Hoitoon on syytä hakeutua koska on monia asioita, joita pitää seurata ja tarkemmin tutkia. Toimintakyky on mahdollista saada paremmaksi, ja siksi kannattaa tehdä yhteistyötä ahdistus- ja mielialaoireiden kanssa.
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
15.06.2013 Nuoren opiskeluvaikeudet
Kirjoitan 17-vuotiaasta tyttärestämme. Muutimme kolme vuotta sitten uudelle paikkakunnalle, siellä hän joutui yläasteelle, josta ei tuntenut ketään. Hän on lahjakas, fiksu, ikäisiään kypsemmin ajatteleva nuori nainen. Hän ei saanut kavereita ja syrjäytyi vähitellen, jolloin koulunkäynti kärsi.
Aloitettiin nuorisopsykiatrian tapaamiset ja mielialalääkitys. Se kuitenkin sopi huonosti ja jäi kesken. Lukiota hän ei pystynyt aloittamaan, lähinnä toisten kanssa samoihin tiloihin meneminen tuotti vaikeuksia. Iltalukio onnistui, koska suurin osa opiskelijoista oli aikuisia. Kursseja oli vähän, joten viime syksynä hän aloitti toisella paikkakunnalla sisäoppilaitoksessa lukion. Hän sai kavereita, muttei kyennyt menemään läheskään kaikille tunneille. “Miltä näytän, olenko ihan ruma? Sopivatko nämä vaatteet ja kengät?” Tämänkaltaista yleensä...
Nyt hän haluaa lopettaa sisäoppilaitoksessa ja mennä toiseen kaupunkiin iltalukioon. Meitä hirvittää tämä siirtyminen, mutta hän on hyvin varma itsestään. Nuorisopsykiatriaan emme enää halua tukeutua, ainakaan tällä tavoin kuin kotipaikkakunnalla: joka tapaamiskerralla eri lääkäri, joka ei ollut edes lukenut papereita. Voisiko tämän kirjoituksen perusteella ajatella, että nämä olisivat skitsofreniaan sopivia oireita? Mistä voimme kysyä apua ja neuvoa?
Hyvä kysyjä,
Nuoruusvaihe on hyvin herkkää vaihetta ihmisen elämässä, ja se on myös voimakasta kypsymisen ja kehittymisen aikaa, siksi ei ole epätavallista, että nuoret oireilevat paljon voimakkaammin kuin aikuiset. Asuinpaikan vaihto voi olla nuorelle vaikea asia, mutta kyllä sen kaltaisista asioista yleensä hyvin selvitään ajan kanssa, jos muuten saa tukea ja apua.
Tyttärenne oireet eivät kuvailun perusteella vaikuta ensisijassa psykoosisairauden oireilta, vaan enemmän vaikuttaisivat liittyvän ahdistukseen, ehkä itsetuntoon ja mielialaan. Näihinkin oireisiin saa varsin hyvää apua nykyaikaisella lääkityksellä sekä terapialla, jossa vahvistetaan ja tuetaan hyviä selviytymiskeinoja. Näillä esitiedoilla ei muutenkaan voi tehdä päätelmää, onko sairautta tai minkälaista. On kuitenkin selvää, että jos oireet vaikeuttavat elämää, on syytä ottaa selvää, onko kyseessä sairaus tai alkava sairaus, ja siten voidaan paremmin auttaa selviytymään elämässä.
Oireiden tarkka kuvaaminen ja vanhemmilta saatu tieto voinnista ja toimintakyvystä auttaa määrittelemään, onko kyseessä sairaus vai jotain muuta. Tarvitaan myös tietoa elintavoista sekä päihteiden tai huumeiden käytöstä. Olisi kyllä hyvin tärkeää, että hän saisi apua yhdestä paikasta, jossa olisi vakituinen henkilökunta, koska se on jo luottamuksen syntymisen kannalta tärkeää, ja usein hoitosuhteet ovat aika pitkiä. Joka kerralla eri lääkäri ei ole millään tavalla hyvä toimintapa nuoren kannalta, eikä aikuisenkaan. Joissakin paikoissa tämä on ainut keino saada lainmukaiset hoitotarpeet täytettyä, kun ei ole vakituista henkilökuntaa ja henkilökunta saatetaan vuokrata muualta. Se on parempi kuin ei mitään, mutta ei suinkaan hyvä toimintamalli.
Voin kyllä suositella tyttärenne mahdollisen uuden opiskelupaikkakunnan nuorisopsykiatrian yksikköä, siellä on hyvää osaamista ja pitkäaikainen henkilökunta. Tyttärenne on kohta aikuinen ikänsä puolesta, mutta nuoruusvaihe voidaan katsoa jatkuvan kahdenkymmenen ikävuoden paikkeille, koska aivot kypsyvät siihen asti. Aikuispsykiatrian poliklinikka olisi toinen vaihtoehto, mutta koska tarjolla on noin hyvä nuorisopsykiatrian poliklinikka, suosittelen sitä, ja sinne voivat vanhemmatkin ottaa yhteyttä.
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
30.05.2013 ”Vain puoliksi läsnä”
Olen 19-vuotias nuori mies, ja pelkään oireilevani jotain muutakin kuin mitä minulla on aikaisemmin todettu. Vuonna 2008 minulla todettiin nuorelle epätyypillinen sosiaalinen käytöshäiriö tai jotain sinne päin, ja syön vielä tälläkin hetkellä ketiapiinia noin 500 mg päivässä. Nyt kuitenkin viimeisen puolen vuoden aikana olen alkanut todella vahvasti epäillä, että olen ikään kuin vain puoliksi läsnä, ja että ajatukseni ohjailevat minua outoon suuntaan, johon en varsinaisesti halua. Asiat ja asiainhaarat tuntuvat nirskuvan kivuliaasti päässäni, enkä uskalla tai halua mennä nykyään edes kouluun, koska pelkään, että liika tieto hajottaa tuon koneiston.
Seurustelen, mutta olen huomannut, että minulla on välillä vaikeuksia olla tyttöystäväni kanssa, vaikka häntä rakastankin. Minulla on tunne, että ajatukseni leviävät joka suuntaan, enkä saa niitä kaikkia kiinni, ja pääni sisällä on ikään kuin valtavasti lasinsiruja, joiden takia on vaikea ajatella taikka kirjoittaa selkeästi. En saa mielihyvää oikeastaan mistään kuin vain satunnaisesti, ja koen olevani masentunut sekä kyllästynyt elämääni, mutta en halua kuitenkaan vahingoittaa taikka tappaa itseäni. Minulla on myös paljon stressi- ja pelkotiloja sekä paniikkikohtauksia.
Kaikkein vaikeinta minun on näyttää taikka tuntea vahvoja negatiivisia tunteita kuten vihaa taikka aggressiota, aivan kuin joku näkymätön aita päässäni estäisi niiden olemassaolon. Musiikki on käytännössä ainut keino saada aikaan vahvempi tunnereaktio, ja silloinkin on harvinaista, että pystyn näyttämään sen.
Hyvä kysyjä,
Oireesi ovat sellaisia, jotka haittaavat toimintakykyäsi paljon. Nuoren ihmisen kohdalla ei ole helppoa asettaa heti luotettavaa taudinmääritystä eli diagnoosia, koska nuorella ihmisellä monet oireet katsotaan vielä normaalin variaation piiriin. Psykoosisairaudet voivat alkaa hitaasti ja aluksi vähin oirein tai sitten hyvin äkkiä voimakkain oirein. Oireesi viittaavat kyllä psykoosisairauteen, mutta näin vähin tiedoin ei asiaa voi luotettavasti varmentaa. Jos lähiomaisilla on ollut psykoosisairauksia, on hiukan suurempi todennäköisyys saada itse psykoosisairaus. Ympäristötekijöillä on myös merkitystä.
Suosittelen, että otat yhteyttä omaan hoitopaikkaasi ja kerrot juuri noista vaikeuksista, joita tässäkin toit esille. Sitten on helpompi koettaa auttaa sinua. Lääkitystä joudutaan usein tuontapaisissa oireissa vahvistamaan siten, että lisätään joko annosta tai laitetaan toinen lääke rinnalle, ja joskus vaihdetaan koko lääke. Nuorilla saatetaan joutua käyttämään aika suuria lääkeannoksia, koska aivojen reseptoritiheys on varsin suuri verrattuna iäkkäämpiin ihmisiin. Mikään lääke ei kuitenkaan ole täysin oireita parantava, mutta parhaimmillaan lääkehoito voi viedä lähes kaikki haitalliset oireet pois.
Kannattaa muistaa sekin seikka, että oireet poistuvat usein pitkän ajan kuluessa. Apu voi tulla varsin pian osaan oireista, kuten ahdistavaan oloon, mutta toiset oireet saattavat lievittyä vasta useiden viikkojen tai kuukausien kuluttua. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi äänteen kuuleminen ja pelko ympäristöä kohtaan. Siksi lääkehoidon kanssa pitää olla pitäjänteinen ja joka päivä käyttää sitä säännöllisesti. Vastaavasti jos lääkityksen jättää pois, eivät oireet aivan heti palaa – siihenkin menee joitakin päiviä tai useita viikkoja, kun oireet vaikeutuvat.
On hyvä muistaa, että huumeet ja kaikki päihteet vaikeuttavat taudinkuvaa ja oireita sekä hidastavat toipumista. Niiden käytöstä kannattaa kertoa rehellisesti kaiken. Se tieto on ja jää aina luottamukselliseksi asiaksi.
Koska kyseessä on pitkäaikainen sairaus, on hyväksi, että asiat hoidetaan yhdessä paikassa, jossa tunnetaan sinut ja sinä tunnet hoitopaikan ja sen ihmiset. Moniin psykoosisairauksiin kuuluu vaihteleva kulku, jossa oireet voivat ajoittain voimistua ja välillä on seesteisempää aikaa. Iän mukana oireet yleensä lievittyvät. Lääkehoitoa pidetään hyvin keskeisenä, mutta myös sellaista terapiaa, joka auttaa ymmärtämään omaa sairautta ja antaa välineitä selviytyä arkipäivän haasteista. Apua kannattaa hakea, koska hankalat oireet eivät ole hyväksi eikä elämäkään ole kovin mukavaa, kun ahdistaa ja joutuu luopumaan kaikesta yhteydenpidosta ystäviin. Ahdistavien ajatusten kanssa ei ole mukava olla yksin.
On hienoa, että olet löytänyt musiikista apua itsellesi. Hoidossa on yhtä tärkeää kartoittaa omia vahvuuksia ja keinoja selviytyä eri tilanteista kuin kysellä oireita. Muutenkin tiedetään, että jos muut asiat elämässä ovat hyvin, on hoito helpompaa, kuin että olisi jatkuvasti sellaisia asioita. jotka aiheuttavat stressiä ja huolta.
Kaikkea hyvää elämääsi.
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
01.03.2013 Paniikkikohtaus ja pakkoajatuksia
Hei, minulla ilmeni aluksi loppukesästä shokinomainen kohtaus. Se tapahtui, kun ruokailin ja mietiskelin maailman suuruutta ja merkitystä tieteelliseltä kannalta. Sitten sain paniikkikohtauksen, ja olin aivan lukossa noin viikon ajan. Sinä aikana ympäristö ja muut ihmiset tuntuivat jotenkin epätodellisilta tai vierailta. Myöhemmin kuitenkin se lieveni, ja pystyin käsittelemään asiaa päässäni. Mutta myöhemmin tämä epätodellisuuden tunne vahvistui jälleen, mutta siihen ei liittynyt paniikkikohtauksia, ja se oli lievempi.
Tästäkin vaiheesta pääsin läpi, mutta sitten minulle tuli pakkoajatuksia siitä, että toiset ihmiset olisivat jotenkin vihamielisiä minua kohtaan, tai että he olisivat jotenkin epätodellisia, ja että vain minä olisin ainut ”todellinen”. Myös pakkoajatuksia yksinjäämisestä ilmeni. En kuitenkaan suoranaisesti usko näihin ajatuksiini, ja vielä tiedän niiden olevan mielikuvitukseni tuotetta. Mistä tässä nyt minulla on kyse, ja pitäisikö asialle jotain tehdä?
Hyvä kysyjä,
Ahdistushäiriön oireisto voi joskus alkaa hyvin dramaattisesti, niin että tulee oikea paniikkikohtaus. Ahdistushäiriössä on kyse autonomisen hermoston ylivirittymisestä ja se ilmenee sekä psyykkisinä että fyysisinä oireina. Ahdistus on tyypillinen voimakas psyykkinen oire ja sydämen tykyttely ja punastuminen esimerkkinä fyysisistä oireista. Tämän takia ihminen helposti kuvittelee, että elimistössä on jotain todella perusteellisesti vialla ja se lisää vielä ahdistusta. Pahimmillaan ahdistus johtaa vetäytymiseen kontakteista ja kohtaukset voivat tulla pian yllättäen missä vain uudelleen. Noidankehä on valmis, ja siksi siihen saattaa liittyä jopa paranoidistakin oireilua.
On ymmärrettävää, että jos on taipumusta ahdistushäiriöön, ei pitäisi nauttia mitään sellaista, mikä kiihdyttää autonomisen hermoston toimintaa, koska se on jo valmiiksi ylivirittynyt. Siksi kahvi, alkoholi ja tupakka ovat pahasta. Myös jotkut huumeet voivat laukaista hyvin vaikeita oireita. Kyse on perinnöllisestä taipumuksesta, ja on todennäköistä, että jollakin lähisukulaisella on samankaltaisia oireita ainakin joskus ollut. Oireilu on elinikäinen, ja se puhkeaa usein varhaisessa aikuisuudessa, ja joitain sen tapaisia lievempiä kokemuksia on monella ollut jo varhaisnuoruudessa.
Apua kannattaa lähteä hakemaan, ja nykyisin vaivan pitkäaikaisuuden takia käytetään ensisijaisesti serotoniinin takaisinottoon perustuvia lääkkeitä (SSRI-lääkkeet). Lääkitys aloitetaan varovasti annosta nostaen viikon ja viikkojen kuluessa. Oireisto pikkuhiljaa talttuu viikkojen ja kuukausien aikana. Silti pitää välttää kaikkea autonomisen hermoston toimintaa kiihdyttäviä aineita, kuten oli aiemmin puhetta. Lääkitys ja kognitiivinen terapia tukee paranemista, ja kun tulee hyviä onnistumisen kokemuksia, niin se oppimisen ja toiston kautta antaa uskoa parempaan toimintakykyyn. Kannattaa mitä suurimmassa määrin hakeutua psykiatrin puheille noiden oireiden kanssa, ja siellä pitäisi sitten hyvin perusteellisesti käydä läpi myös alkoholin ja huumeiden käyttö, kuten kahvi ja tupakkakin.
Ystävällisesti
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri