Aloitekyvyttömyys, hyväksynnän tarve

20.01.2014

Mikähän tällaista henkilöä vaivaa? Skitsofrenia tai jokin muu psyykkinen sairaus?

- Hänhän ei ole koskaan saanut mitään aloittamiaan opintoja päätökseen
- ajatus töihinmenosta ahdistaa
- elää miehensä siivellä kotona
- ei saa pidettyä kotia puhtaana
- pyrkii miellyttämään ihmisiä, ei pysty sanomaan helposti, mitä oikeasti ajattelee, vaikeus sanoa ei. Sanoo joo, vaikkei sitten toimi sen mukaan.
- kyseinen henkilö on varmaan myös 50 kg ylipainoinen.

Hyvä kysyjä,

Tämän perusteella ei suinkaan pysty sanomaan, mikä kyseisiä ihmistä vaivaa. Onko niin, että kyseinen ihminen kokee tilanteensa ongelmalliseksi ja kärsii siitä, vai onko se enemmän muille ihmisille ongelma? Haluaako kyseinen ihminen apua tilanteeseen, jos kokee sen ongelmana?

Kuvauksen perusteella kyseisellä ihmisellä on ollut ja näyttää olevan vaikeaa saada aloittamiaan tehtäviä päätökseen. Kaikilla ihmisillä on jossain määrin taipumus haluta muiden hyväksyntää, jos se on korostunut, voi se viitata itsetunto-ongelmaan. Ylipaino on aina terveysriski, ja sillä voi olla monta syytä. Nämä eivät ole kuitenkaan skitsofrenian diagnostisia kriteereitä. Jos tuohon liittyy mielialan laskua, voi taustalla olla masennusta ja tai ahdistusta. Onko taustalla traumaattisia tapahtumia, jotka ovat voimakkaasti vaikuttaneet kuvaan itsestä ja suhteesta muihin?

Nämä oireet ja asiat herättävät enemmän kysymyksiä, kuin antavat vastauksia. Jos olet tämän kertomasi ihmisen ystävä, miksi et kysyisi häneltä, ovatko asiat hyvin ja haluaisiko hän jakaa vaikeuksiaan jonkun kanssa? Saattaa hyvinkin olla, että hän kaipaa ja tarvitsee apua sekä ymmärtäviä ystäviä. Läheisillä ihmisillä pitäisi olla rohkeutta kysyä sekä kulkea rinnalla.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

takaisin »