Onko mieheni oireet skitsofreniaa?

10.12.2013

Miehelle on diagnosoitu aivojen hermosoluja rappeuttama sairaus. Ikää hänellä on 65 vuotta. Hänen kaksoisveljellään on todettu skitsofrenia ja kysyisinkin, voisiko mieheni kohdalla olla kysymys
myös skitsofreniasta. Aivokuvissa hänellä näkyy degeneraatiota lähinnä otsalohkon ja ohimoiden alueella. Oireita katsoessani niin ne ovat samat kuin skitsofreniasta.

Vastauksesta etukäteen kiittäen.

Hyvä kysyjä,

Valitettavasti näiden tietojen varassa ei voi tehdä sellaista päätelmää onko miehellänne hermosoluja rappeuttava sairaus vai skitsofrenia. Skitsofreniaankin kuuluu aivojen hidas rappeutuminen ja siten pidemmän päälle toimintakyvyn lasku. Muissa hermosoluja rappeuttavissa sairauksissa toimintakyky laskee yleensä nopeammin ja varsinkin vanhuudessa. Näissä tämäntapaisissa muistisairauksissa voi olla ajoittain jopa psykooseja ja varsinkin käytöshäiriöitä jotka eivät aiemmin olleet ollenkaan tyypillisiä asianomaiselle. Elintavoilla voi joskus olla merkitystä, mutta enemmän perinnöllisillä tekijöillä. Teidän siis kannattaisi tavata miestänne hoitavaa lääkäriä ja tulla yhdessä vastaanotolle, jolloin voisitte saada enemmän tietoa miehenne sairaudesta ja sen hoidosta.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

takaisin »