Skitsofreenikon pelot ja unettomuus

02.08.2013

27-vuotias poikani on sairastanut skitsofreniaa 10 vuotta. Hän asuu yksin toisella paikkakunnalla, ja nyt hänellä on ilmaantunut pelkoja olla yksin. Eilen kävimme hakemassa hänet kotiini pariksi yöksi, koska hän oli kertonut mummolleen pelkäävänsä. Tällaisia oireita hän ei ole ennen ilmaissut tuntevansa.

Voiko kyseessä olla sairauden pahenemisvaihe tai jopa psykoosiin vaipuminen? Hän kertoi nukkuneensa vain pari tuntia viime yönä ja on hyvin väsynyt ja sekava. Hän väitti, että näyttää, että seinäkello kaatuu päälle. Ilmeisesti hänellä on näköharhoja.

Pitäisikö minun viedä hänet lääkärille ja lähettää psykiatriseen hoitoon? Hän ei ole ollut hoidossa sairaalassa alkuvaiheen pitkän, noin vuoden kestäneen hoitojakson jälkeen. Olisiko lääkitystä syytä tarkistaa? Unettomuus huolestuttaa kovasti.

Hyvä kysyjä

Skitsofreniaan liittyy elämän aikana vaihtelua siten, että joskus oireet voimistuvat, ja sitten taas voi olla pitkiä hyviä kausia. Iän mukana yleensä oireet helpottuvat, mutta juuri tuo varhainen aikuisuus on taudin kannata melko aktiivista aikaa. Joskus on menetelty siten, että potilaalle on annettu kotiin joko eri lääkettä, tai hänen käyttämäänsä lääkettä on neuvottu ottamaan lisää tietty määrä, jos oireet vaikeutuvat. Näin on ehkäisty tilanteen vaikeampi paheneminen. Joillakin voi siitä huolimatta tulla joskus sairaalahoidon tarvetta. Onneksi nykyisin pärjätään aika hyvin avohoidossa, jos on hyvät hoitokontaktit ja etukäteen selvitetty, miten pitää menetellä eri tilanteissa.

Pojallanne on tullut oireiden vaikeutumista. Täytyy muistaa, että tavalliset ahdistusoireet ovat skitsofreniaa sairastavalla vaikeat, koska hänen on paljon vaikeampi hahmottaa asioita ja ymmärtää syy- ja seuraus-suhteita. Vaihto turvalliseen kotiin auttoi tuossa akuutissa vaiheessa. Varsinkin skitsofreniaa sairastavan pitäisi olla hyvin pidättyväinen alkoholista ja kokonaan välttää huumeita.

Poikanne on syytä käydä avohoidossa keskustelemassa tilanteestaan, ja jos hän kaipaa tukea sinne, on hyvä, jos omainen voi lähteä mukaan. Yleensä tuon tapaiset asiat hoituvat nykyisin hyvin avohoidossa. Unettomuus usein pahentaa oireita ja tilanteen tulkintaa. Siksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa olisi hyvä hakeutua avohoitoon, ja siellä mietitään, voidaanko selvitä avohoidon keinoin, vai tarvitaanko lyhytaikaista sairaalahoitoa.

Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

takaisin »