Ystävän skitsofreniaoireet

17.08.2013

Olemme olleet jo jonkin aikaa huolissamme ystävämme voinnista, joka viittaa skitsofreniaan. Taustalla hänellä on suvussaan esiintyvä skitsofrenia. Tilanne on pahentunut hälyttävästi hänen kohdallaan: hän on mm. muuttanut eri asuntoon, koska naapurit salakuuntelivat, tehnyt rikosilmoituksia naapureistaan, syyttänyt ystäviään öisin kotiin murtautumisista hänen nukkuessaan jne.

Olemme pitäneet hänen kanssaan kokouksen, jossa kaikki ystävät ovat kertoneet hänen harhojensa olevan mielikuvitusta. Nyt hän on laittanut välit poikki ystäviin sekä läheisiin. Pelkäämme, että jotain pahaa tulee tapahtumaan. Miten voimme saada hänet lääkärille tai hoitoon? Hänen äitinsä varasi hänelle ajan, mutta siellä hän kertoi vain, että äiti on skitsofreenikko, joka haluaa kostaa lapselleen, sillä lapsi on joutunut ohjaamaan kerran hänet (äidin) hoitoon. Lääkäri uskoi tämän historian takia. Mitä tässä voi tehdä?

Hyvä kysyjä,

Kertomasi tilanne kuulostaa huolestuttavalta. Asianomainen kokee kaiken, mitä hän kertoo, olevan totta ja juuri sen tähden hän on niin ahdistunut. Välttämättä ei kannata sanoa, että kaikki on harhaa. Voi kysyä, että selittäisikö tuo ihminen tarkemmin, koska haluaa ymmärtää hänen vaikeuksiaan ja auttaa. Sitten voi kysyä hiukan pehmeämmin, että mitä hän ajattelee siitä, että muut eivät usko hänen kertomuksiaan, ja onko hän koskaan ajatellut, että hänen ajatuksensa eivät olisikaan totta. Välttämättä tämäkään ei auta.

Kuka tahansa voi ilmoittaa terveyskeskukseen, että on huolissaan ystävästään ja hänellä on psykoosioireita. Sitten pitää kuvailla joitakin oireita, jotta terveyskeskuslääkäri voi vakuuttua, että tilanne on, kuten on kerrottu. Siinä tapauksessa terveyskeskuslääkärin velvollisuus on hakea potilas vastaanotolle ja siinä arvioida tilanne. Jos herää epäily psykoosisairaudesta, lääkärin velvollisuus on kirjoittaa M1 tarkkailulähete ja sen perusteella potilas voidaan toimittaa hoitoon vastoin omaa tahtoaan.

Monessa kunnassa on nykyisin kotityöryhmiä, jotka käyvät arvioimassa tilanteen paikan päällä, ja jos nähdään tarpeelliseksi, voidaan siinä samalla toimittaa potilas hoitoon. Myös muut kuin lähiomaiset voivat auttaa tässä. Jos psykoosisairasta ei toimiteta hoitoon, se voidaan katsoa heitteillejätöksi. Sairaus on vakava ja voi johtaa jopa itsemurhaan tai vaarallisiin tekoihin, koska asianomainen kokee olevansa suuressa hengenvaarassa.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
Psykiatrian erikoislääkäri

takaisin »