Lähihoitaja ja skitsofrenia sairastava potilas

23.11.2013

Hei! Olen lähihoitajaopiskelija, ja teen opinnäytetyötä skitsofreniasta. Olemme tältä sivustolta saaneet monta hyvää otsikkoa ja tietoa paljon. Yksi asia kuitenkin hieman mietityttää. Kuinka lähihoitajana kohtaan skitsofreniaa sairastavan potilaan? Mistä saisin siihen lisätietoa? Ensin työssämme laitoimme otsikoksi “Sairastuneen kohtaaminen”, mutta rajasimme sen lähihoitajan kohtaamiseen emmekä ole juuri mistään löytäneet minkäänlaista tietoa. Kiitos!

Hyvä kysyjä


Tietoa löytyy kyllä paljon, mutta sen etsiminen voi olla hankalaa ja tiedon taso vaihtelee.  Luotettavia kotimaisia tietopalveluja saa mm. terveyskirjastosta: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=psykoosi&p_artikkeli=dlk00387 ja esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. (THL). Saattaa olla muitakin, jopa yksityisten ihmisten ylläpitämiä sivuja, mutta viranomaisten sivuilta saa melko luotettavaa tietoa. Kirjastosta saa tietysti hyviä asiaa sivuavia kirjoja, mm. Psykiatria.  Ulkomaisilta sivuilta löytyy hakusanalla psychosis and treatment paljon asiaa.
Kaiken kohtaamisen perusta on taudin ja sen oireiden ymmärtäminen sekä hoidon keskeisten periaatteiden tietäminen. Sen jälkeen lähestymistavan valinta ja toteutus on helppoa siinä mielessä, että toiminta pitää olla hoidon päämäärien mukaista. Psykiatrisissa sairauksissa liitännäissairaudet ovat tavallisia, mm. päihdehäiriöt, mielialahäiriöt ja persoonallisuushäiriöt ja siten pitää perehtyä aina yksilön ajankohtaisiin asioihin, elinympäristöön, perheeseen, ystäviin ja toiveisiin sekä pelkoihin ja toimintakykyyn arjen asioissa. Kyse on aina hyvin laaja-alaisesta lähestymisestä kohden ihmistä ja hänen kokemusmaailmaansa.  Tautia hoidetaan, ihmistä autetaan ja pyritään tukemaan toimintakyvyn ylläpitämistä.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

takaisin »