Skitsofreniaa sairastavan taloudellinen tuki

 Minkälaisia apuvälineitä skitsofreenikoille on tarjottavissa, ja onko heille mahdollista tarjota aineellista tai rahallista tukea? Entä asuminen ja liikkuminen?

Hyvä kysyjä,

Suomessa on sairasvakuutusjärjestelmä, joka auttaa ihmisiä silloin, kuin elämässä tulee vastoinkäymisiä esim. sairauden muodossa. Tämän turvaverkon löytää oman paikkakunnan sosiaalitoimistosta ja siellä osataan neuvoa mitä mahdollisuuksia on saada taloudellista apua sekä kuntoutusta.  Ensimmäinen paikka missä näitä asioita yleensä mietitään, on hoitopaikka, ja jos tarve on ilmeinen, otetaan sieltä jo yhteyttä tarpeellisiin tahoihin.

Varsinaisia apuvälineitä ei taida skitsofreniaan olla, vaan silloin on kyseessä muusta syystä johtuvaa toimintakyvyn vajausta, jolloin sen mukaan arvioidaan apuvälinetarve. Asumiseen ja liikkumiseen voidaan myös löytää apua, jos toimintakyky sitä edellyttää. Lähtökohta kaikelle avulle on kuitenkin se, että on hoitosuhteessa ja sieltä käsin on arvioitu toimintakykyä ja avun tarvetta.  Jatkokäsittely edellyttää lääkärinlausuntoa.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

«Takaisin