Vieläkö löytyisi apua?

Olen sairastanut skitsofreniaa vuodesta 1974 asti (25-vuotiaasta asti). Lääkitys aluksi 25-vuotiaana tioridatsiini, jonka koin hyväksi. Sen jälkeen olantsapiini 10mg. Olen jaksanut käydä töissä vuoteen 2011 asti. Nyt haen sairauseläkettä 62-vuotiaana. Voimat mennyt, en jaksa käydä salilla enää. Onko vielä apua tähän? Myös muistiin painaminen on heikkoa. Olen käynyt testeissä.

Hyvä kysyjä,

Suosittelen hakeutumista oman lääkärin puheille tilanteestasi. On hienoa, että olet kyennyt käymään työssä. Nykyään on jo monia erilaisia lääkkeitä, joita voidaan käyttää ja haittavaikutukset ovat uusissa lääkkeissä yleensä lievemmät kuin vanhoissa lääkkeissä, joissa niissäkin on edelleen ihan hyviä vaihto-ehtoja. Sitten on hyvä muistaa, että iän mukana alkaa suorituskyky pikku hiljaa olla verkkaisempi kuin nuorena. Lääkehoitoa on tarpeen arvioida kerran pari vuodessa, vaikka olisi hyvässä tasapainossa ja toinen seikka on, että iän mukana pitää aina arvioida oikea lääkityksen taso.

Yleinen ohje on, että iäkkäämmillä pitää annostelu olla pienempi kuin nuoremmilla, mutta tässäkin voi joskus olla poikkeuksia. Jos on muistivaikeuksia, kannattaa siitä mainita ja ainakin pyrkiä eroon sellaisista lääkkeistä, jotka sitä paljon heikentävät, kuten bentsodiatsepiinivalmisteet, jotka ovat rauhoittavia lääkkeitä. Parhaiten asia hoituu keskustelemalla oman lääkärin kanssa.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

«Takaisin