Skitsofreniayhdistys esittäytyy

Suomessa on jo yli viiden vuoden ajan toiminut yhdistys, joka ajaa skitsofreniaan sairastuneiden asiaa ja pitää sairauteen liittyviä asioita esillä. Suomen skitsofreniayhdistys on vuonna 2010 perustettu, valtakunnallinen yhdistys, joka on myös Mielenterveyden keskusliiton (MTKL) rekisteröity jäsenyhdistys.

Lue lisää »

Skitsofrenia

Miten tukea sairastunutta?

Suurin osa ihmisistä tuntee itsensä vaivautuneeksi ja jopa pelokkaaksi keskustellessaan ihmisen kanssa, jolla on mielenterveyden häiriö. Muiden on myös vaikea ymmärtää, minkä vuoksi mielenterveysongelmista kärsivällä henkilöllä on vaikeuksia kommunikoida toisten ihmisten kanssa ja toimia sosiaalisissa tilanteissa. 

Lue lisää »

Skitsofrenia

Vertaisuuden kokemus auttaa mielenterveyspotilaiden omaisia jaksamaan

Kun perheessä on mielenterveyden häiriöitä, myös omaisten tuen tarve kasvaa. Omaisten henkiseen kuormittumiseen on vasta viime aikoina alettu kiinnittää enemmän huomiota. Käytännössä moni omainen päätyy hoitajan rooliin, koska äiti tai isä on yleisimmin sairastuneen lapsen tai nuoren aikuisen läheisin henkilö. Terve erillisyys ongelmatilanteissa auttaisi kuitenkin pidemmän päälle sekä omaista että kuntoutujaa.

Lue lisää »

Skitsofrenia

Sairaalasta suoraan metsähommiin

Sairastuin skitsofreniaan 22-vuotiaana. Siitä on nyt lähes kolmekymmentä vuotta. En itse muista, että minulla olisi ollut kovin pahoja oireita ennen ensimmäistä psykoosia ja diagnoosin saamista. 

Lue lisää »

Skitsofrenia

Kirjoittamistyö auttoi selviytymään skitsofreniasta

Päivi aloitti opiskelun Helsingin yliopiston Valtiotieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1986 ja sai maisterin paperit vuonna 1992. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli jonkin aikaa sosiaalitoimistoissa sosiaalityöntekijänä. Tällöin alkoivat ensimmäiset masennuksen merkit ilmaantua ja elämä ympärillä alkoi muutenkin synkistyä. Läheisen ystävän kuolema oli lopulta Päiville liikaa, ja hän päätyi mielenterveystoimistoon pyytämään apua.

Lue lisää »